Η επιστημονική στήλη που καταπιάνεται με θέματα αναπηρίας και προσφέρει λύσεις

«Η αναπηρία είναι μια κατάσταση, τόσο ανοιχτή και αγγίζει τόσες πλευρές της ζωής των ανθρώπων, που μόνο οι ειδικοί επιστήμονες θα έπρεπε και θα μπορούσαν να εκφέρουν γνώμη».
 
Με αυτό τον τρόπο, θέλει να περιγράψει η Μαριάννα Παφίτη τη νέα δράση της οργάνωσης «Νεόφυτος», που αυτή τη φορά καταπιάνεται με επιστημονικά άρθρα, που αφορούν την αναπηρία. Μιλώντας στον REPORTER η πρόεδρος της οργάνωσης «Νεόφυτος», σημείωσε πως η ιδέα αυτής της στήλης προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχει ποικιλία θεμάτων που αφορούν τις αναπηρίες, από ανθρώπους που έχουν επιστημονικές γνώσεις επί του θέματος.
 
«Είναι μια επιστημονική στήλη που καθιερώσαμε. Αγγίζει θέματα αναπηρίας και με μία άλλη οπτική, λίγο πιο προχωρημένη. Θέλουμε να έχουμε μία ποικιλία θεμάτων για να δείξουμε κάτι διαφορετικό. Όταν εκφέρεις λόγο, εκτός από τον ακτιβιστικό για την αναπηρία, πρέπει να είναι και επιστημονικός. Χρειαζόμαστε τους επιστήμονες που πλαισιώνουν το θέμα της αναπηρίας. Η ιδέα γεννήθηκε ως μία προσπάθεια να αγγίξουμε αθέατες πλευρές της αναπηρίας, που θα μπορούσαν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία».
 
Το πρώτο επιστημονικό άρθρο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του «Νεόφυτος» αφορά στην προσβασιμότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αλλά όχι τους χώρους στάθμευσης. Μιλά για την αρχιτεκτονική του νοσοκομείου και εξηγεί τους λόγους που δεν είναι προσβάσιμο.
 
Το επόμενο άρθρο αναμένεται σε ένα μήνα περίπου και σύμφωνα με την κ. Παφίτη, θα αναφέρεται στη διατροφή.
 
«Το κείμενο θα αφορά τη διατροφή για ανθρώπους με χρόνιες νόσους, αλλά από την πλευρά της κλινικής διατροφής. Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις, παίρνουν και πολλά φάρμακα και γι’ αυτό θα έχουμε την άποψη ειδικού. Η επόμενη ανάρτηση θα είναι η εμπειρία μια εγκεκριμένης ψυχολόγου, που μεγάλωσε με μητέρα που είχε αναπηρία. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο πλαίσιο προσέγγισης της αναπηρίας, με κριτήριο κάθε φορά την επιστημονικότητα του συγγραφέα».
 
Υπέδειξε παράλληλα, πως θέλουν να συνεργαστούν με ανθρώπους, που έχουν κάτι να δώσουν, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν τις συγκεκριμένες γνώσεις.  
 
«Εμείς θέλουμε να πάρουμε ένα βήμα παρακάτω την αναπηρία. Είναι προσωπικές τους εμπειρίες. Δεν θα καλέσουμε κάποιο άσχετο, που δεν είναι το αντικείμενο του το επιστημονικό, να μιλήσει για τα παιδιά με αναπηρία στο σχολείο. Θέλουμε την επιστημονική γνώση».
Κλείνοντας, σημείωσε πως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν μέσα από την στήλη αυτή είναι σαφές.  
 
«Η αναπηρία είναι μια κατάσταση τόσο ανοιχτή και αγγίζει τόσες πλευρές της ζωής των ανθρώπων, που μόνο οι ειδικοί επιστήμονες θα έπρεπε και θα μπορούσαν να εκφέρουν γνώμη, για να μας δώσουν λύσεις εφικτές. Αν με καλούσες εμένα να μιλήσω για την προσβασιμότητα, ως ακτιβίστρια, θα πω δύο πράγματα, δεν θα πω και τα δέκα. Ούτε θα έχω τις λύσεις που θα έχει ο επιστήμονας. Θέλουμε να δώσουμε και προοπτική και πιθανές λύσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς μια υπόσχεση έδωσε ελπίδα σε άτομα που είναι κλεισμένα στο σπίτι

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις