Οι 9+1 φορές που ακυρώθηκε ο Κατακλυσμός, η ιστορία αιώνων και ο μύθος (pics)

«Τα βλέμματα μας στρέφονται τώρα σε ένα άλλο σημείο της εύθυμης γιορτής όπου τράβηξε την ακοή μας το παίξιμο των βιολιών και λαούτων, και ο συνωστισμός του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο εκεί. Ήταν ένα μεγάλο καφενείο, γεμάτο πέρα ως πέρα από ανθρώπους όλων των επαγγελμάτων και φυλών της πόλης και του κάμπου. Μέσα στο βάθος βλέπουμε ένα είδος θεατρικής σκηνής, επάνω στην οποία τρεις μουσικοί παίζοντας θορυβώδικα συνόδευαν μια γυναίκα έξωμη και προκλητική που χόρευε και τραγουδούσε με φωνή που έμοιαζε σαν σπασμένη κανάτα από το πολύ πιοτό και το τσιγάρο...». (Εφημερίδα Ισότης, Λάρνακα 1929)

Είναι μια από τις αμέτρητες αναφορές σε εφημερίδες για την γιορτή του Κατακλυσμού. Της πιο μεγάλης λαϊκής γιορτής της Κύπρου που δεν σταμάτησε ποτέ στο πέρασμα των χρόνων, να τραβά τα βλέμματα και να προσελκύει το ενδιαφέρον.

Αν και πραγματοποιείται σε όλες τις παράλιες πόλεις, το επίκεντρο του Κατακλυσμού θεωρείται η Λάρνακα. Οι εξαήμερες εκδηλώσεις της πόλης του Ζήνωνα προσελκύουν τα τελευταία χρόνια περισσότερους από 300 χιλιάδες επισκέπτες ενώ οι συμμετοχές στις εκδηλώσεις αγγίζουν τις τρεις χιλιάδες.

Οι λιγοστές φορές που ματαιώθηκε η μεγάλη γιορτή, είχαν σχέση με πολεμικές συρράξεις. Το 2020, έμελλε να είναι η πρώτη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία του Κατακλυσμού, που ακυρώθηκε για άλλο λόγο, αυτόν της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που δημιούργησε η πανδημία.

*Κατακλυσμός 1893 Πηγή:http://el.travelogues.gr/ Από την ομάδα Κάποτε στη Λάρνακα 

Πότε ματαιώθηκε ξανά

Η γιορτή του Κατακλυσμού έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Μέσα από το πέρασμα των αιώνων, επήλθαν σημαντικές αλλαγές, ωστόσο δεν επηρεάστηκε η βάση της που είναι η λαϊκή παράδοση

 «Ο κατακλυσμός αντικατέστησε τη γιορτή της Αφροδίτης και του Άδωνη. Ακόμα και τον Μεσαίωνα υπάρχει μαρτυρία πως γίνονταν εκδηλώσεις που θυμίζουν Κατακλυσμό. Έχουμε μαρτυρίες από το Λεόντιο Μαχαιρά πως γίνονταν ανθεστήρια μέσα στη θάλασσα την καλοκαιρινή περίοδο. Κι αυτό επειδή είχε πολλούς Ελλαδίτες εργάτες στη Λάρνακα. Όταν έφυγαν οι Φράγκοι, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, εδραιώθηκε ο Κατακλυσμός πιο έντονα. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από το 1600 μΧ μέχρι το 1800 μ.Χ. Είναι μύθος πως η έναρξη του Κατακλυσμού ήταν το 1918. Απλά εκείνη τη χρονιά μπήκε στα προγράμματα του Δήμου Λάρνακας», ανέφερε στον REPORTER ο πρώην αντιδήμαρχος της πόλης Αλέξης Μιχαηλίδης.

Αν και πρέπει να ματαιώθηκε πιθανότατα και κατά τη διάρκεια του α’ παγκοσμίου πολέμου, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές. Το βέβαιο είναι πως ο Κατακλυσμός δεν πραγματοποιήθηκε:
  • Από το 1940 μέχρι το 1945 λόγω του β’ παγκοσμίου πολέμου
  • Το 1956 και το 1957 λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ
  • Το 1975 λόγω της τουρκικής εισβολής. Το 1974 πραγματοποιήθηκε κανονικά, αφού προηγήθηκε του πολέμου
  • Το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Ένα μέρος των εορτασμών ματαιώθηκε και το 1981, λόγω των φοβερών πλημμυρών στην Ορόκλινη. Οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν την Τρίτη 16 Ιουνίου.

*Κατακλυσμός δεκαετία του 1980 Πηγή:Αρχείο Λούη Περεντού

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Λούης Περεντός συγγραφέας του βιβλίου “Αποτελέσματα Διαγωνισμών Γιορτής Κατακλυσμού Λάρνακας 1946-2004”, «αυτή η γιορτή ματαιώθηκε ελάχιστες φορές και ο λόγος είναι ότι είναι βαθιά ριζωμένη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κύπρου. Η Λάρνακα, τοποθέτησε τον Κατακλυσμό σε ένα από τα πιο ψηλά σκαλιά, ως τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου, αν όχι και ολόκληρου του Ελληνικού χώρου».

*Κατακλυσμός δεκαετία 1960, Διαγωνισμός ολισθηρού ιστού
  Πηγή:Αρχείο Ανδρέα Θεμιστοκλέους
*Φώτο από την ομάδα Κάποτε στη Λάρνακα 

Πολυήμερες εκδηλώσεις

Παράλληλα με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, ο Δήμος Λάρνακας, ετοιμάζει κάθε χρόνο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα διάρκειας έξι ημερών(από την Παρασκευή μέχρι την Τετάρτη), που περιλαμβάνει διαγωνισμούς παραδοσιακών κυπριακών ποιημάτων, ερωτικών τραγουδιών, «τσιαττιστών», αυλού και μπάλου.

*Κατακλυσμός 1970-Μέλη συγκροτήματος Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας
  Πηγή: Αρχείο Παναγιώτη Χριστοφόρου
 
Διοργανώνονται, επίσης, αγώνες ιστιοπλοΐας, κολύμβησης και πετοσφαίρισης με το πρόγραμμα να εμπλουτίζεται με ψυχαγωγικό πρόγραμμα, λαϊκές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, σάτιρα και παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Κατά τη διάρκεια της πανήγυρης διοργανώνεται και το μεγαλύτερο φεστιβάλ θεάτρου σκιών Καραγκιόζη. Παράλληλα, πραγματοποιούνται θαλάσσια αγωνίσματα, κολυμβητικοί και αγώνες πετόσφαιρας
*Κατακλυσμός τέλος της δεκαετίας του 1950
  Αρχείο Ναδίνας Δημητρίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας