Η πράξη ανθρωπιάς κουρείου στη Λακατάμια-«Πιο σημαντικό το χαμόγελο από τα λεφτά»

«Κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις. Κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις», είχε πει κάποτε ο σπουδαίος Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ.
 
Σε μια πρόταση κρύβεται όλη η έννοια της ζωής. Γιατί μπορεί από τη μια να ζήσεις με τα χρήματα που κερδίζεις από τη δουλειά σου, αλλά από την άλλη μέσα από αυτά που προσφέρεις στους άλλους, μπορείς να κερδίσεις την ίδια τη ζωή. Μια καλή πράξη που προσφέρει χαρά σε άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μπορεί έχει μεγαλύτερο νόημα από την αμοιβή που λαμβάνεις για μια έμμισθη πράξη.
 
Η ομάδα του «Barbershop Wizart», ενός κουρείου στη Λακατάμια, έκανε πράξη την πρόταση του Τσώρτσιλ και προσφέρει απλόχερα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
 
Πώς; Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσφέρει διακόσια δωρεάν κουρέματα σε πατεράδες και παιδιά, ενώ τον τελευταίο χρόνο για μεγαλύτερη προώθηση αυτής της προσπάθειας συνεργάζεται με τη σελίδα «Αγκαλιάζω με Αγάπη».
Η ιδέα και η ανταπόκριση
Ο REPORTER, συνάντησε τον 21χρονο υπεύθυνο του «Barbershop Wizart», Αντρέα Νεοφύτου, ο οποίος εξήγησε πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα και τη χαρά που νιώθουν οι εργαζόμενοι, μετά από κάθε κούρεμα αγάπης.
 
«Ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια αυτή η ιδέα, μετά από ένα meeting που κάναμε στη δουλειά. Σκεφτήκαμε, τότε, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε κάποια άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα γι’ αυτή τη φυσική ανάγκη. Έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε μια ώθηση για να έρθουν στο μαγαζί και να νιώσουν όμορφα. Μπήκαμε στο «Αγκαλιάζω με Αγάπη», παραχωρήσαμε τα κουρέματα μας και άρχισε η προσπάθεια».
Το κουρείο προσφέρει αυτά τα κουρέματα τρεις φορές το χρόνο και πιο συγκεκριμένα το Σεπτέμβρη πριν ανοίξουν τα σχολεία, το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.
 
«Δυστυχώς, η ανταπόκριση δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα από τα 200 κουρέματα που δίνουμε, μπορεί να έρθουν τα πενήντα. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά ελπίζουμε να το μάθουν κι άλλοι και να τα εξαντλούμε αυτά τα κουρέματα κάθε φορά».
 
Θα μπορούσαν να ενημερώνουν γι’ αυτή τους την κίνηση μέσω της σελίδας τους στο facebook, ωστόσο προτιμούν αυτή η διαδικασία να γίνεται από το «Αγκαλιάζω με Αγάπη», για να μιλούν όσοι ενδιαφέρονται με τους υπεύθυνους και να ξέρει το μαγαζί ότι αυτοί που πηγαίνουν για κούρεμα, το έχουν πραγματικά ανάγκη.
 
«Εμείς τους αντιμετωπίζουμε σαν κανονικούς πελάτες. Δεν λειτουργούμε διαφορετικά από το πώς λειτουργούμε με τους πελάτες που πληρώνουν. Πέρυσι θυμάμαι ήρθε ένας πατέρας με τον γιο του. Ήταν πάρα πολύ ευχάριστοι άνθρωποι, με το χαμόγελο τους και μόλις τελειώσαμε με το κούρεμα, έβλεπες την ικανοποίηση στο πρόσωπό τους. Ήταν μια πολύ ωραία στιγμή που μου έμεινε».
«Η πληρωμή μου είναι το χαμόγελο του πελάτη»
Ο Ανδρέας, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του στο μαγαζί αισθάνονται ότι η μεγαλύτερη πληρωμή που μπορούν να λάβουν, είναι το χαμόγελο του πελάτη, το οποίο το εκλαμβάνουν ως ένα ευχαριστώ για την πράξη αγάπης που έκαναν.
 
«Μόλις δεις εκείνο το χαμόγελο και νιώσεις ότι εκείνο που ήθελε ο πελάτης το κατάφερες, νιώθεις κι εσύ πολύ ωραία. Είναι πιο σημαντικό το χαμόγελο από την χρηματική αμοιβή. Το κόστος είναι ελάχιστο κι αν κάτσεις μισή ώρα παραπάνω στη δουλειά για ένα-δύο κουρέματα, δεν είναι τίποτα, ώστε να βοηθήσεις κάποιους ανθρώπους».
 
Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα κάνουν το γύρο του διαδικτύου κάποια βίντεο από το εξωτερικό, όπου κομμωτές προσφέρουν δωρεάν κουρέματα σε άστεγους, αλλάζοντας εντελώς την εμφάνιση τους. Στην Κύπρο, λόγω του μειωμένου αριθμού αστέγων, δεν είδαμε κάτι παρόμοιο, ωστόσο ο Ανδρέας διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, θα είναι οι πρώτοι που θα το ξεκινήσουν.
Από τον Κάτω Πύργο στη Λευκωσία για το όνειρο του
Κάποιοι μπορεί να υποτιμούν την δουλειά ενός κουρέα, για αυτούς όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για αυτούς μπορεί να ήταν ένα όνειρο ζωής και δεν βρέθηκαν να κρατάνε ψαλίδια και να ασχολούνται με «τρίχες», εξ ανάγκης. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Αντρέας, ο οποίος από μικρός είχε ως όνειρο να γίνει κουρέας.
 
«Από μικρός ήθελα να γίνω παρπέρης. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κρατά ψαλίδια και να κόβει ότι έβρισκε μπροστά του. Όταν τέλειωσα το στρατό στο χωριό μου τον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, ήρθα στη Λευκωσία και πήγα σε σχολή κομμωτικής, ενώ παράλληλα εργαζόμουν και εδώ στο μαγαζί. Στην αρχή ήμουν απλά υπάλληλος που ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα και τώρα στα 21 μου είμαι manager του μαγαζιού. Πέραν από τη δουλειά αυτή, δεν κάνω τίποτα άλλο, είναι όλη μου η ζωή».
Δεν προτίμησε ωστόσο να επιστρέψει στο χωριό του, αφού όπως λέει, έχει όραμα γι’ αυτή τη δουλειά.
 
«Είναι πολύ όμορφος ο Κάτω Πύργος, αλλά πλέον είναι πολύ λίγοι οι κάτοικοι. Δεν ήθελα να γίνω ο ''παρπέρης του χωρκού'' ή ο ''παρπέρης της γειτονιάς'' και είπα να έρθω στη Λευκωσία για ένα καλύτερο μέλλον».
 
Το τελευταίο δίμηνο ωστόσο, αναγκάστηκε να επιστρέψει στον Κάτω Πύργο, λόγω της κατάστασης που επικράτησε με την πανδημία.
 
«Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Δύο μήνες χωρίς να πιάσω ψαλίδι ήταν πολλοί. Δεν σας κρύβω ότι κάθε τέσσερις μέρες κούρευα τον παπά μου σπίτι. Ήταν δύσκολη περίοδος για όλους πιστεύω».
Η προσπάθεια που γίνεται από το «Barbershop Wizart» είναι άξια συγχαρητηρίων και μακάρι κι άλλοι εργαζόμενοι από τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και σε άλλα επαγγέλματα να προχωρήσουν σε παρόμοιες πράξεις, στηρίζοντας συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών