Ολοκληρώθηκε η άσκηση ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ 2020»-Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία η Ετήσια Διακλαδική Άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020», η οποία πραγματοποιήθηκε το πενθήμερο 1-5 Ιουνίου. Η άσκηση εκτελέστηκε στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ.
 
Η άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ», η οποία διεξάγεται τα τελευταία 5 χρόνια υπό την παρούσα μορφή, αποτελεί Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) όπου αναπτύσσεται και εξετάζεται το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας καθώς επίσης και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου του ΓΕΕΦ.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν αντικείμενα τόσο σε ημερήσιες όσο και σε νυκτερινές συνθήκες, που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην τεχνοεφοδιαστική υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, την αντίδραση των τμημάτων σε αιφνιδιαστική ενέργεια του αντιπάλου και την εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων.
 

Περαιτέρω, όλες οι ασκήσεις ήταν «διπλής ενεργείας» με απεικόνιση εχθρικών δυνάμεων για την εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικές συνθήκες. 

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες σε περίοδο επιχειρήσεων όπως αυτά εκτιμάται να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Κύπρου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησής εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας.

Η σχεδίαση της άσκησης στηρίχθηκε στη δημιουργία σεναρίου το οποίο έθετε το πλαίσιο της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης, εξασφάλιζε τη συνεχή ροή πληροφοριών για την ενεργοποίηση των επιχειρησιακών εργαλείων σχεδιάσεως τόσο του ΓΕΕΦ όσο και των Σχηματισμών και διαμόρφωνε τη φυσιογνωμία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που αφορούσαν την ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού.  
 
Την εκτέλεση της άσκησης παρακολούθησε με επισκέψεις του τόσο ο Υπουργός  Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης όσο και η ιεραρχία του ΓΕΕΦ, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τον άρτιο σχεδιασμό, την αποτελεσματική εκτέλεση των ενεργειών καθώς επίσης και το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.  

Από τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020», επιβεβαιώθηκε η αρτιότητα της σχεδίασης, η λεπτομερής προετοιμασία, η ακριβής και αποτελεσματική διεξαγωγή καθώς και το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας, παράγοντες που συμβάλουν στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτροπής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ο επαγγελματισμός, το υψηλό ηθικό, η αυταπάρνηση και ο απαράμιλλος ζήλος του προσωπικού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σχετική ανάρτηση:

Δειτε Επισης

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν