Πέμπτη 29 Ιουλ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αναίρεσε τελικά την απόφαση και δεν ψηφίζει κατεπείγον τους κανονισμούς του Υπ. Παιδείας η Ολομέλεια

  05/06/2020 15:08
Αναίρεσε τελικά την απόφαση και δεν ψηφίζει κατεπείγον τους κανονισμούς του Υπ. Παιδείας η Ολομέλεια

Αναίρεσε τελικά την απόφαση και δεν ψηφίζει κατεπείγον τους κανονισμούς του Υπ. Παιδείας η Ολομέλεια

  05/06/2020 15:08
Με νέα ψηφοφορία η Ολομέλειας της Βουλής αναίρεσε την απόφαση που πήρε κατά την  έναρξη της συνεδρίας της να συζητήσει τους δύο κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας κατεπείγον. Όπως διεφάνη από τη συζήτηση, η κύρια διαφωνία εστιάζεται σε «υπερξουσίες» που εκχωρούνται στον Υπουργό Παιδείας μέσα από τους κανονισμούς.
 
Η απόφαση για αναίρεση της προηγούμενης απόφαση λήφθηκε με 23 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον. Η ψηφοφορία διεξήχθη αφού τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αποσύρθηκαν για να εξετάσουν τους κανονισμούς.
 
Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας εφόσον δεν έγινε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας οι κανονισμοί να εγκριθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διεξήχθη ψηφοφορία και τελικά αποφασίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον να γίνει αποδεκτή η διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Οι κανονισμοί διαβιβάστηκαν στη Βουλή αργά το απόγευμα χθες και δεν τους είχαν παραλάβει μέχρι την έναρξη της συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής οι Βουλευτές, παρόλο που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνήλθε σε πολύωρη συνεδρία πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας.
 
Μεσούσης της συνεδρίας της Ολομέλειας τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αποσύρθηκαν και συνέχισαν τη συζήτηση επί των κανονισμών σε μία προσπάθεια να βρεθεί σύγκλιση στα κείμενα των κανονισμών που θα τίθονταν προς έγκριση.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης τοποθετούμενος πριν την πρώτη ψηφοφορία είπε ότι έγινε προσπάθεια για συναίνεση σε επίμαχες πρόνοιες, παρά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας που προηγήθηκε της συνεδρίας της Ολομέλειας, αυτή δεν απέδωσε και ζήτησε να αφεθούν προς έγκριση την άλλη εβδομάδα.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι μη έγκριση των κανονισμών θα έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση. Πρόσθεσε πως με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής δεν θα έχει συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα και ζήτησε από τους Βουλευτές να σκεφτούν την αγωνία των γονιών και των παιδιών.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριακός Χατζηγιάννης είπε ότι η έγκριση των κανονισμών κατεπειγόντως είναι μια χάρη που κάνουμε για τα παιδιά που απουσιάζουν από τις 11 Μαρτίου από το σχολείο, με ζητήματα προς ρύθμιση όπως οι απουσίες, τα απολυτήρια, θέματα που προκύπτουν μέσα από την ανάγκη κάποιοι τελειόφοιτοι να επικοινωνήσουν με τα πανεπιστήμια.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατά την προηγηθείσα συνεδρία της Επιτροπής δημιουργήθηκε σύγκλιση και περιορίσαμε την ισχύ της έκδοσης διαταγμάτων από τον Υπουργό Παιδείας σε απολύτως ακραίες καταστάσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν δεν εγκριθούν οι κανονισμοί δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας.
 
Ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου  είπε ότι για την κατάθεση των κανονισμών έλαβαν γνώση ψες. Πρόσθεσε ότι υπάρχει το επείγον, αλλά συνέχισε δεν είναι ευθύνη της Βουλής η καθυστέρηση καθώς πέρασαν 2 μήνες από την ημερομηνία που αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων και όφειλαν να ενεργήσουν ενωρίτερα.
 
Απαντώντας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι "δεν συμφωνήσαμε σε κανένα κείμενο", υιοθετήθηκε μέρος των κειμένων των δύο κανονισμών. Είπε ότι αυτοί περιέχουν διάταξη για διάταγμα που εκχωρεί υπερεξουσίες για αόριστο χρόνο στον Υπουργό. "Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε", συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας παρατήρησε ότι το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζεται από ασυνέπειες.
 
Επανερχόμενος ο κ. Λουκαϊδης στις «νουθεσίες να σκεφτούμε τα παιδιά», είπε πως αυτές πρέπει να στραφούν στον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση που αν είχαν έγνοια τα παιδιά μας θα ενεργούσαν έγκαιρα. Περαιτέρω έκανε λόγο για ακόμα ένα μνημείο προχειρότητας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τίθεται εκβιαστικά στη Βουλή το δίλημμα να αποφασίσει εδώ και τώρα. Ο κ. Λουκαϊδης απεύθυνε θερμή παράκληση να συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα η Ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει τους κανονισμούς.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τις ανησυχίες, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί πως οι κανονισμοί αντιστοιχούν στο διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί. Αν δεν εγκριθούν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και θα έχει την ευθύνη η Βουλή των Αντιπροσώπων, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Τορναρίτης  είπε πως σήμερα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει τους κανονισμούς.

Το αίτημα της κατεπείγουσας έγκρισης των κανονισμών τέθηκε σε ψηφοφορία και εξασφάλισε 32 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς αφού παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν κείμενα των κανονισμών πρόσθεσε ότι, δεν ξέρουμε τι έχουμε συμφωνήσει και ζήτησε όπως αφεθεί η ψηφοφορία στο τέλος του νομοθετικού έργου της Ολομέλειας ώστε να δοθεί χρόνος περαιτέρω συζήτησης και αν χρειαζόταν η Ολομέλεια να διέκοπτε τη συνεδρία της μια ή μισή ώρα, ανάλογα.
 
Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αποσύρθηκαν από τη συνεδρία της Ολομέλειας και επανήλθαν στη συνεδρία όταν το νομοθετικό έργο έβαινε στο τέλος.
 
Ο κ. Λεωνίδου ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ότι παρόλη την καλή προσπάθεια δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη και εισηγήθηκε όπως δοθεί αναβολή στην ψηφοφορία.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι  το πρωί διαμορφώθηκε κείμενο μέσα από δημοκρατικό διάλογο, διατυπώνοντας τη θέση ότι υπήρχε η δυνατότητα για σύγκλιση καθώς έγιναν αποδεκτές περαιτέρω τροπολογίες.
 
Ο κ. Γιωργάλλας  είπε πως η Επιτροπή αποσύρθηκε και συζήτησε τους κανονισμούς, προσθέτοντας ότι διατηρείται η επιφύλαξη,  ότι με τη συνδρομή  της Βουλής, μέσα από την επείγουσα έγκριση των κανονισμών πιθανόν να γίνει μεγάλο λάθος.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι και ο κ. Λεωνίδου, ότι παρόλο που προσπαθήσαμε δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενημέρωσε την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ότι όπως είχε εξελιχθεί διαδικαστικά το θέμα υπήρχαν 3 επιλογές, η μία και μόνη αναβολή, να απορριφθούν οι κανονισμοί και να μην μπορεί η Κυβέρνηση να επανέλθει πριν τον Σεπτέμβρη, ή να εγκριθούν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας