Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση σε περίπτωση κρούσματος-Οι οδηγίες του Υπ. Εργασίας

  30/04/2020 12:58
Τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση σε περίπτωση κρούσματος-Οι οδηγίες του Υπ. Εργασίας

Τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση σε περίπτωση κρούσματος-Οι οδηγίες του Υπ. Εργασίας

  30/04/2020 12:58
Οδηγίες προς το τι πρέπει να κάνει η κάθε επιχείρηση σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα, εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Με βάση τις πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία νομοθεσίας, κάθε εργοδότης πρέπει να ετοιμάσει και αν παραστεί ανάγκη να εφαρμόσει σχέδιο δράσης για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος Covid-19 στον χώρο εργασίας της επιχείρησης ή εγκατάστασης του. Επίσης πρέπει να ορίσει ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία θα αναλάβει να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης.
 
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα Covid-19 στον χώρο εργασίας, το προσωπικό της ομάδας διαχείρισης κρίσεων πρέπει να προβεί στις ακόλουθες πιο κάτω ενέργειες με ψυχραιμία, ηρεμία και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του ύποπτου κρούσματος:
 
1. Να απομονώσει το ύποπτο κρούσμα στον χώρο εργασίας του ή σε άλλο προκαθορισμένο χώρο από τους άλλους εργοδοτούμενους, επισκέπτες ή άλλα πρόσωπα στην εργασία.
 
2. Να χορηγήσει άμεσα στο ύποπτο κρούσμα που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης (πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος, πονόλαιμο και διάρροιες), μάσκα και χαρτομάντηλα.
 
3. Να ενημερώσει άμεσα την γραμμή του πολίτη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο τηλέφωνο 1420 (24ωρο) δίνοντας τις πιο κάτω πληροφορίες:
• Όνομα και Επίθετο εργοδοτούμενου,
• Χώρα Προέλευσης,
• Συμπτώματα εργοδοτούμενου
• Διεύθυνση εργασιακού χώρου
 
4. Να χορηγήσει απλή χειρουργική μάσκα και σε συνάδελφο του ύποπτου κρούσματος σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίσει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δοθούν οδηγίες στον συνάδελφο του να πλένει τα χέρια του σχολαστικά με νερό και σαπούνι, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ύποπτου κρούσματος (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν αγγίξει το πρόσωπο του ή φάει ή πιει.
 
5. Να δώσει οδηγίες στο υπόλοιπο προσωπικό ή επισκέπτες να αποφύγει την είσοδο στον χώρο εργασίας του ύποπτου κρούσματος.
 
6. Να δώσει οδηγίες όπως ο χρησιμοποιούμενος προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκα και γάντια) και άλλα αναλώσιμα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από το ύποπτο κρούσμα και άλλους εργοδοτούμενους που ήρθαν σε επαφή μαζί του, να απορριφθούν σε κάδους απόρριψης με κάλυμμα και σε καμία περίπτωση να μην επαναχρησιμοποιηθούν.
 
7. Να δώσει οδηγίες στο ύποπτο κρούσμα και άλλους εργοδοτούμενους για τον τρόπο χρήσης, αφαίρεσης και απόρριψης του προστατευτικού ατομικού καθώς και οδηγίες για σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι μετά την αφαίρεση του προστατευτικού ατομικού εξοπλισμού.
 
8. Να φροντίσει για άμεσο καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων εργασίας όπου διακινήθηκε το ύποπτο κρούσμα συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης / ανάπαυσης και χώρων υγειονομικών διευκολύνσεων.  Οι αναγκαίες διευθετήσεις πρέπει να γίνουν με βάση τις οδηγίες για περιβαλλοντικό καθαρισμό (απολύμανση) μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον Covid-19. 15
 
9. Να φροντίσει όπως οι χώροι όπου διακινήθηκε το ύποπτο κρούσμα να παραμένουν κλειστοί μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών καθαρισμού (απολύμανσης) και για επιπρόσθετο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί αναλόγως.
 
10.Να τηρεί αρχείο με τα στοιχεία όλων των εργοδοτουμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα για σκοπούς ιχνηλάτησης των επαφών του.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας