Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη-Με προϋποθέσεις επιστρέφουν στα θρανία

Στη δεύτερη φάση των μέτρων χαλάρωσης ενδεχομένως να βρίσκονται τα σχολεία, με τους ειδικούς να τονίζουν πως πρώτα θα μελετήσουν την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί, από την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων.
 
Παράλληλα, στις τρεις εβδομάδες που θα μεσολαβήσει από την πρώτη φάση στη δεύτερη, οι ειδικοί θέλουν να μελετήσουν και την κατάσταση που θα επικρατήσει στις χώρες του εξωτερικούς, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ώστε όταν ληφθεί η απόφαση, να έχουν ενώπιόν τους όλα τα δεδομένα.

Όπως ανέφερε το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας και Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, αυτή τη στιγμή δεν έχει παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ υπάρχουν δύο σκέψεις με κάποιους να υποστηρίζουν πως πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές, αλλά αργότερα και άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν καθόλου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο απόψεις και τα προβλήματα για την επιστροφή των μαθητών-Όλα ρευστά
 
Παράλληλα, ο κ. Καραγιάννης υπέδειξε επίσης πως αν παρθεί απόφαση για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, θα είναι σίγουρα στη δεύτερη φάση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Εκείνο που προέχει, υποστήριξε, είναι να μελετήσουμε και την εμπειρία των άλλων χωρών που ήδη έχουν ανοίξει.
 
Τι ισχύει, όμως, στις άλλες χώρες, όσον αφορά στα σχολεία; Σε ποια χώρα θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους τελειόφοιτους, ποια χώρα επέτρεψε στα παιδιά να βγουν στους δρόμους και σε ποια χώρα επιστρέφουν οι μαθητές φορώντας μάσκα;
 
Ελλάδα
Σε δύο φάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στην Ελλάδα. Η πρώτη φάση αφορά έναρξη μαθημάτων για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με παράταση του σχολικού έτους. Η επιδημιολογική πορεία, με διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι κλειδί για να περάσουμε από την πρώτη, στην δεύτερη φάση.
 
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο τέλος Μαΐου, ενώ για την πρωτοβάθμια στις 26 Ιουνίου.

Γερμανία
Στη Γερμανία, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 4 Μαΐου, ενώ δεν θα ανοίξουν για όλους τους μαθητές. Στα σχολεία θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές μεγάλων τάξεων, που δίνουν φέτος απολυτήριες εξετάσεις.
 
Μεγάλη Βρετανία
Υπάρχει συζήτηση να ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο δεν αναμένεται αυτό να γίνει σύντομα. Όπως αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, αναμένεται να δώσει το πράσινο φως να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Ιουνίου.  
 
Γαλλία
Με μάσκες αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές, με τα σχολεία να ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους, στις 11 Μαΐου. Και αυτό έπειτα από πρόταση του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος το εισηγήθηκε, αφού διαπιστώθηκε πως αρκετοί μαθητές δεν είχαν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Όταν θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές στη Γαλλία, όσοι είναι από 11 έως 18 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Κατά την ίδια πρόταση, το προσωπικό στα γαλλικά γυμνάσια και λύκεια, όπου φοιτούν παιδιά ηλικιών 11 έως 18 ετών,  θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες. Το συμβούλιο αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατο να υποχρεώσει τους νεότερους μαθητές, για παράδειγμα 4 έως 11 ετών, να φορούν μάσκα.
 
Βέλγιο
Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σταδιακά από τις 18 Μαΐου στη χώρα, όπου τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
 
Στο Βέλγιο, που έχει συνολικά 11,5 εκατομμύρια κάτοικους, η εξάπλωση του ιού «επιβραδύνθηκε», αλλά «η ισορροπία είναι λεπτή», δήλωσε η η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, επιμένοντας στην «εξελικτική» μορφή της άρσης του lockdown.
 
Ολλανδία
Στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στην ανοίγουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τα Λύκεια, ανοίγουν τις πόρτες τους στις 2 Ιουνίου. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη θα είναι μειωμένος ενώ θα παρακολουθούν μόνο τις μισές ώρες διδασκαλίας και η παράδοση θα συνεχίζεται στο σπίτι μέσω διαδικτύου.
 
Ιταλία-Ισπανία
Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές στην Ιταλία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, πραγματοποιείται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιδιά βγήκαν σήμερα από το σπίτι για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες στην Ισπανία
 
Παράλληλα, στην Ισπανία οι Αρχές της χώρας επέτρεψαν στα παιδιά να βγουν για πρώτη φορά έξω από τα σπίτια τους, μετά από έξει εβδομάδες, που έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα περιορισμού. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο πότε αναμένεται να λειτουργήσουν τα σχολεία, ενώ σύμφωνα με σενάρια, μέσα στο καλοκαίρι ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν κάποια μαθήματα.
 
Ρουμανία
Ούτε στη Ρουμανία αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, ωστόσο τα μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται διαδικτυακά. Ταυτόχρονα, οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία των μαθητών οι οποίοι θα τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και απόστασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία