Απαντά στους 152 επαγγελματίες υγείας ο ΠΙΣ και ξεκαθαρίζει για το άνοιγμα των εκκλησιών

Θέση για το ζήτημα της προσέυλευσης στις εκκλησίες, μετά και την επιστολή 152 επαγγελματιών υγείας που ζητούν άμεσο άνοιγμα των χώρων λατρείας, λαβμάνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
 
Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει πως η σταδιακή χαλάρωση περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή, ενώ κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών.
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στηριζόμενος στα μέχρι στιγμής ιατρικά δεδομένα και με πλήρη σεβασμό στην εκδήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, επισημαίνει τα ακόλυθα έξι σημεία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν επαναλειτουργία των ναών 152 γιατροί και νοσηλευτές-Έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο
 
1. Η υψηλή μεταδοτικότητα αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας Covid-19. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που όσο περιορίζουμε τον συγχρωτισμό τόσο περιορίζουμε και τη διασπορά της νόσου. Το κύριο αυτό περιοριστικό μέτρο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αναφορικά με χώρους όπου συναθροίζονται άτομα τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων και που η κατάσταση τους συνοδεύεται συχνά από χρόνια νοσήματα.
 
2. Κύριο μέλημα όλων είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών, τόσο του κλήρου όσο και των πιστών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 
3. Το κύριο ζητούμενο είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια.
 
4. Όπως πολύ σωστά ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές του κράτους, τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά και η χαλάρωση θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, τήρηση κοινωνικής απόστασης και εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης. Ο ΠΙΣ συμφωνεί και ενισχύει αυτή τη θέση τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός χαλάρωσης των περιορισμών πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και τους πετυχημένους σχεδιασμούς άλλων χωρών που προηγούνται στο βαθμό αναχαίτισης του Covid-19. Αυτοί οι σχεδιασμοί και η συμπεριφορά των πολιτών, θα είναι καθοριστικά κριτήρια, για την επόμενη φάση, ώστε να αποτραπεί τυχόν ανάκαμψη της πανδημίας στην Κύπρο. 
 
5. Ο ΠΙΣ συμμετέχει στην συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή που αφορά τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και υποβάλλει, βάσει των πιο σύγχρονων ιατρικών δεδομένων, εισηγήσεις που αφορούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
 
6. Ο ΠΙΣ αποτελεί το θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας και μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπή του που την απαρτίζουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων  Επιστημονικών Εταιρειών επεξεργάζεται όλα τα σύγχρονα δεδομένα και υιοθετεί υπεύθυνα όλες τις διεθνώς τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ως προς την κλινική τους εφαρμογή. Αυτό αφορά τόσο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και ευρύτερα την επαρκή διαχείριση όλων των σοβαρών χρόνιων νοσημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»