Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ταυτοποιήθηκαν οι 15 πεσόντες του Noratlas

  25/05/2016 19:33
Ταυτοποιήθηκαν οι 15 πεσόντες του Noratlas
Επίσκεψη του Επιτρόπου Προεδρίας στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ταυτοποιήθηκαν οι 15 πεσόντες του Noratlas

  25/05/2016 19:33
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης των οστών που εντοπίστηκαν στην άτρακτο του Noratlas. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου, έχουν ταυτοποιηθεί οι 15 πεσόντες».
 
Είμαστε, πρόσθεσε, «τώρα στο τελευταίο στάδιο των επιστημονικών εξετάσεων και σε λίγες εβδομάδες, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, θα γίνει ο επαναπατρισμός των λειψάνων ώστε και αυτές οι οικογένειες μετά από 42 χρόνια να μπορέσουν να κάνουν κηδείες με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις».

«Σε τραγική κατάσταση το θέμα των αγνοούμενων»
Κατόπιν συνάντηση του με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι  το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, προσθέτοντας ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από ΕΕ και διεθνή κοινότητα για τους χώρους όπου υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και όχι μόνο.

«Έχω εξηγήσει και έχω αναλύσει ότι το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο σίγουρα είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και όχι πολιτικό, βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή γιατί η έλλειψη οστών Ε/κ στις κατεχόμενες περιοχές θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το έργο της ΔΕΑ», ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μαρκοπουλιώτη. Και αυτό, πρόσθεσε, «θα είναι ό,τι χειρότερο για το θέμα των αγνοουμένων μας».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «τα στατιστικά των τελευταίων μηνών είναι απογοητευτικά». «Έχουμε εντοπίσει 10 αγνοούμενους, έχουμε ταυτοποιήσει 12 αγνοούμενους αυτούς τους πέντε μήνες», είπε. Το χειρότερο, που είναι ανησυχητικό, πρόσθεσε, «είναι ο βαθμός επιτυχίας των ανασκαφών». Αυτό, συμπλήρωσε, «σημαίνει ότι δεν εντοπίζονται οστά γιατί δεν υπάρχουν πληροφορίες».

Έχω πει πολλές φορές, συνέχισε ο Επίτροπος Προεδρίας, ότι εάν η Τουρκία δεν συνεργαστεί και εάν δεν πιεστεί από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την ΕΕ να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του Τουρκικού στρατού για τους μαζικούς τάφους, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών «τότε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που θέλουμε».

Και λέω η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο γιατί πέραν από το γεγονός ότι είμαστε μέλος της ΕΕ, είναι ο κύριος χορηγός αυτού του προγράμματος. Μέχρι τώρα τα τελευταία 10 χρόνια έχει δώσει 17 εκ. ευρώ στη ΔΕΑ. Άρα θα πρέπει η ΕΕ να αξιολογήσει το έργο της ΔΕΑ αυτή τη στιγμή.

«Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ γιατί πιστεύουμε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων», ανέφερε ο κ. Φωτίου. Όμως η ΕΕ, πρόσθεσε, «έχει πολλούς λόγους να αξιολογήσει, να επαναξιολογήσει αυτό το πρόγραμμα, να πιέσει την άλλη πλευρά για να δοθούν αυτές οι πληροφορίες». Και δεν αρκεί, είπε, «μόνο να δοθούν πληροφορίες για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους που έγιναν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου». Είναι, συμπλήρωσε, «και οι μετακινήσεις των οστών», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία».

«Νομίζω αντιλαμβάνεστε ότι ο πόνος των συγγενών είναι αβάσταχτος», είπε. Γιατί, συνέχισε, «το να παραδίνεις στους συγγενείς ένα και δύο οστά για να κάνουν κηδείες μετά από 42 χρόνια – δεν είναι μετά από 2 χρόνια, μετά από 42 χρόνια – όπου δυστυχώς έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός κύκλος των περισσοτέρων γονιών των αγνοουμένων μας, και πολύ δικαιολογημένα δεν δέχονται να τα παραλάβουν». Γιατί, εξήγησε, «θέλουν ολοκληρωμένους σκελετούς, να κάνουν κηδείες βάσει των θρησκευτικών μας παραδόσεων και με τις πρέπουσες τιμές ασφαλώς».

Σε ερώτηση αν έλαβε κάποιες διαβεβαιώσεις στη συνάντηση ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «πάντοτε η ΕΕ είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας γι αυτό το θέμα και σίγουρα όπως έχουμε συζητήσει θα μεταφερθούν εκεί που πρέπει όλες αυτές οι ανησυχίες». Πρόσθεσε ότι «μπορεί πολύ σύντομα και να επισκεφθούμε τις Βρυξέλλες γι αυτό το συγκεκριμένο θέμα γιατί θα πρέπει να ενημερωθούν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην ΕΕ». «Αυτό ήταν ο σκοπός σήμερα και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι θα γίνει αυτή η ενημέρωση στις Βρυξέλλες για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων», ανέφερε.

Σε σχόλιο ότι έτσι θα ασκηθεί πίεση από πλευράς ΕΕ στην Τουρκία ο Επίτροπος Προεδρίας απάντησε «ασφαλέστατα», προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί μόνο να ασκηθεί πίεση από την ΕΕ». Νομίζω, ανέφερε, «υπάρχουν και άλλοι που πρέπει (να ασκήσουν πίεση), όπως οι ΗΠΑ, που ξέρετε ότι ακόμη μέσα στους 1.013 αγνοούμενους που έχουμε ακόμη στον κατάλογο των αγνοουμένων βρίσκονται και Αμερικανοί υπήκοοι, Ε/κ μεν, αλλά Αμερικανοί υπήκοοι». Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια ιδιαίτερα από τους απόδημους για το θέμα αυτό.


«Πολύ αρνητική εξέλιξη» ο περιορισμός τέλεσης λειτουργιών στα κατεχόμενα
Εξάλλου, ο κ. Φωτίου κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των λεγόμενων αρχών στα κατεχόμενα για τις εκκλησίες. «Το έχουμε συζητήσει και αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι «εμείς σήμερα και χθες πήραμε πολλά τηλέφωνα διαμαρτυρίας από οργανωμένα σύνολα και κοινότητες και να μην ξεχνούμε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Πιστεύω, επεσήμανε, «ότι αυτό είναι είναι πισωγύρισμα». «Όταν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει να πω ότι δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχει πει και σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε όλα τα επίπεδα θα το θέσουμε αυτό το θέμα», διαβεβαίωσε. Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και προτίθεται να θέσει ενώπιον του το θέμα.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας