Ανησυχία Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί για αύξηση οικογενειακής βίας λόγω καραντίνας

Δεν πρέπει να αγνοούνται τα παιδιά στις ανακοινώσεις και ενέργειες για την πανδημία του Covid19, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) σε δελτίο Τύπου που κοινοποιεί στα ΜΜΕ η Επίτροπος Προστασίας
των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως μέλος του Δικτύου. Εκφράζει επίσης ανησυχία για αύξηση στα κρούσματα οικογενειακής βίας και τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.


Στην δήλωση του ENOC αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  η ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση θα συνεχίσει να επηρεάζει μαζικά τα παιδιά και να επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των πλέον ευάλωτων ομάδων,τονίζοντας ότι το Δίκτυο θα συνεχίσει την ανταλλαγή  πληροφοριών ζωτική σημασίας, καλών πρακτικών και εμπειριών ώστε να παραμείνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους ασφαλείς.

"Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Οι ζωές των παιδιών πλήττονται σοβαρά και δεν πρέπει να αγνοούνται κατά τις επίσημες ανακοινώσεις που γίνονται ανά τακτά διαστήματα: η παροχή σαφούς και κατάλληλης για την ηλικία τους πληροφόρησης είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας", τονίζεται.

Αναφέρεται επιπρόσθετα ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην παροχή ακριβούς πληροφόρησης στην οποία να έχουν πρόσβαση παιδιά και νέοι, για να αντισταθμιστεί η παραπληροφόρηση στην οποία είναι ευάλωτοι οι έφηβοι.

"Πολλές χώρες επέβαλαν γενικά μέτρα απομόνωσης στους πληθυσμούς τους. Ενώ αναγνωρίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά για την προστασία του πληθυσμού, είναι ωστόσο απαραίτητο να εισαχθούν ειδικές διευθετήσεις για ευάλωτα παιδιά που χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας εκτός οικογενειακού πλαισίου, ώστε να παραμείνουν ασφαλή και να διασφαλιστεί η σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη", αναφέρεται.

Τονίζεται εξάλλου ότι υπάρχει κίνδυνος η αυτοαπομόνωση, η καραντίνα και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών να αυξήσει την οικογενειακή βία και να επηρεάσει τα παιδιά σε σημαντικό βαθμό και σημειώνει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον τερματισμό της βίας και της κακοποίησης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου της σωματικής τιμωρίας (χαστούκισμα), παρέχοντας επαρκή πληροφόρηση μέσα από τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας και κατάλληλες πλατφόρμες πληροφόρησης (μέσω κοινωνικών δικτύων, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ειδικά κατά τις ανακοινώσεις που γίνονται από τους αξιωματούχους των κρατών).

Αναφέρει εξάλλου ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί, στο μέτρο του δυνατού, η εξεύρεση επαγγελματιών φροντιστών παιδιών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν στήριξη και θα πρέπει να εξεταστεί ευνοϊκά το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η παροχή σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο.
 
Το Δίκτυο αναφέρεται στην ανάγκη να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη στους γονείς και εκφράζει ανησυχία και για τον αντίκτυπο της κρίσης σε παιδιά που βρίσκονται στο σύστημα πρόνοιας  και στους/στις επαγγελματίες φροντιστές/ριές τους.

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι