Πώς καθορίζει τις επαφές η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης κατά την ιχνηλάτηση

«Ο ιός είναι αερομεταφερόμενος όταν βήξει κάποιος. Όταν δημιουργείται ένα σύννεφο από ατμούς ή από μικρά σταγονίδια από το στόμα και αυτό το σύννεφο μπορεί να μείνει για αρκετό καιρό στην ατμόσφαιρα. Επομένως μπορεί να μολυνθεί κάποιος πρωτίστως με το βήχα», εξήγησε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάδοση του ιού.
 
Επίσης, ανέφερε, μπορεί να μολυνθεί κάποιος όταν μιλάει με κάποιον σε κοντινή απόσταση και η συνομιλία τους είναι πέραν των 15 λεπτών, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι επιστημονικά καταγεγραμμένο».
 
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι όταν βρεθεί ένα κρούσμα εδώ στην Κύπρο, υπάρχει μια μεγάλη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης εδώ στο Υπουργείο που παίρνει τηλέφωνο αυτό το άτομο και προσπαθεί να αξιολογήσει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις πιθανές επαφές που είχε αυτό το άτομο, προσθέτοντας ότι είναι η λεγόμενη ιχνηλάτηση. Αυτά τα άτομα έχουν συγκεκριμένους κανόνες και ορισμούς με βάση τους οποίους λειτουργούν.
 
«Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, επαφή ενός κρούσματος νοείται η παρουσία μαζί του στον ίδιο χώρο και συναναστροφή για συνεχόμενο διάστημα πέραν των 15 λεπτών», είπε.
 
Σε ερώτηση αν προβληματίζει ο σχετικά μεγάλος αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον επαναπατρισμό, ο κ. Κωστρίκκης απάντησε ότι αυτή την στιγμή έχουμε ένα πολύ μικρό ακόμα αριθμό διαγνώσεων 141 και βρήκαμε επτά κρούσματα. Φυσικά είναι ψηλό ποσοστό αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτή η ποσόστωση θα συνεχίσει και με τους υπόλοιπους, είπε. «Αν συνεχίσει φυσικά είναι ένα ψηλό νούμερο και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά μπορεί στο μέλλον όταν θα έχουμε πιο πολλούς αριθμούς το ποσοστό αυτό να πέσει δραματικά», σημείωσε.
 
Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι όλοι οι επιβάτες μεταφέρονται σε καραντίνα. Γίνεται ακόμα μια διαλογή των θετικών κρουσμάτων, μπαίνουν σε ξεχωριστό χώρο έτσι ώστε να μην είναι με τους άλλους, είπε. Επομένως, έστω και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων να έχουμε από το εξωτερικό νομίζω η διαδικασία είναι σωστή και δεν θα έχουμε πρόβλημα, πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια