Για αύξηση των εξαγωγών εργάζεται το υπ. Εμπορίου, δηλώνει ο Λακκοτρύπης

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εργάζεται στοχοπροσηλωμένα για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και άνοιγμα νέων αγορών όπως το Ιράν και η Κίνα, τόνισε ο  αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ύστερα από “πολλές και επίμονες προσπάθειες”, αναμένεται να υπογραφεί πολύ σύντομα με την Κίνα Πρωτόκολλο Διμερούς Συνεργασίας για την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, “ανοίγοντας το δρόμο για την εξαγωγή χαλλουμιού στην τεράστια αυτή αγορά”.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λάρνακας , ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καταφέραμε να διατηρήσουμε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2013 τις εξαγωγές υπηρεσιών το 2014, στα €7,6 δις”, ενώ για το 2015, οι μέχρι στιγμής προκαταρκτικές ενδείξεις είναι επίσης ενθαρρυντικές”.

Ανέφερε ότι στο το πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών σε συνεργασία και με τα Εμπορικά Κέντρα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, για ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των κυπριακών επιχειρήσεων, λειτουργεί στο Υπουργείο μια νέα υπηρεσία, το Export Helpdesk, η οποία μέσω των υπηρεσιών των Εμπορικών Κέντρων “φιλοδοξούμε να προσφέρει στους Κύπριους εξαγωγείς βοήθεια και καθοδήγηση για διείσδυση στις ξένες αγορές”.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε ότι από σήμερα το Υπουργείο δέχεται αιτήσεις, μέχρι και τα μέσα περίπου Οκτωβρίου, για την επιχορήγηση της ιδιωτικής συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό, εντός του 2016, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων, της παροχής υπηρεσιών και της ανάπτυξης γης.

Προοπτικές Λάρνακας
-------
Αναφερόμενος στις προοπτικές που της Λάρνακας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “στην καθολική προσπάθεια που από κοινού καταβάλλουμε σήμερα για ανάκαμψη και δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, η Λάρνακα και η επιχειρηματική της κοινότητα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο”, προσθέτοντας ότι “η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει μπροστά και σε αυτή τη νέα πορεία Κυβέρνηση και φορείς της Λάρνακας οφείλουμε να συντονίσουμε δράσεις και ενέργειες, όχι μόνο για το γενικότερο καλό, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι η επαρχία σας θα έχει την ανάπτυξη που επιζητεί και της αξίζει”.

Ο Υπουργός κάλεσε τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου να συμβάλουν εποικοδομητικά για ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, εντός των καθορισμένων από το διάταγμα χρονοδιαγραμμάτων και τόνισε πως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων “θα είναι καταλυτική στην περαιτέρω ανάπτυξη της επαρχίας σας, με την απελευθέρωση της παραλιακής περιοχής να συμπληρώνει ιδανικά τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί για τη Λάρνακα, αλλά και να αναβαθμίζει ουσιαστικά το ήδη αξιόλογο και ποιοτικό τουριστικό σας προϊόν”.

Αναφέροντας ότι στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 οι ενέργειες επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο πρώτος άξονας αφορά στη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων που διατηρούσε μέχρι πρότινος ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) στις δεξαμενές της Κρατικής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), στη Λάρνακα, και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 14 Αυγούστου 2015.

Σημείωσε ότι ο δεύτερος και τρίτος άξονας περιλαμβάνουν τις διαδικασίες για τη μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου, αντίστοιχα.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας για εκμίσθωση χώρου στη νέα Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή στο Βασιλικό, οι οποίες έχουν εξετασθεί και εγκριθεί, ενώ έχει προκαθορισθεί συγκεκριμένος χώρος για ικανοποίηση των αναγκών της κάθε εταιρείας και το Υπουργείο αναμένει πλέον από αυτές την αποδοχή της προσφοράς του.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα