Σάββατο 24 Ιουλ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κρύβουν επαφές, δημιουργούν πρόβλημα στην ιχνηλάτηση-Έκκληση από τους ειδικούς

  05/04/2020 18:39
Κρύβουν επαφές, δημιουργούν πρόβλημα στην ιχνηλάτηση-Έκκληση από τους ειδικούς

Κρύβουν επαφές, δημιουργούν πρόβλημα στην ιχνηλάτηση-Έκκληση από τους ειδικούς

  05/04/2020 18:39
Προβλήματα στην ιχνηλάτηση φαίνεται να προκύπτουν από ασθενείς που αποφεύγουν να ενημερώσουν τους ειδικούς για όλες τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασποράς και ορφανών κρουσμάτων.
 
Κατά τη καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε πως παρατηρείται ελλειπούς ενημέρωσης από ασθενείς, απευθύνοντας έκκληση όπως όλοι ενημερώνουν σωστά, ώστε να ακολουθείται η σωστή διαδικασία.
 
Όπως ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών,
«είναι σημαντικό ότι η στρατηγική της ιχνηλάτησης, την οποία ακολουθούμε κρίνεται διεθνώς ως πολύ αποτελεσματική και θεωρείται αποδοτική μέθοδος. Στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού, η ιχνηλάτηση λειτουργεί ακόμη πιο αποδοτικά και αυτό είναι ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για εμάς. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε φαινόμενα ελλειπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης».
 
Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν, τονίζοντας «ότι κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης».
 
Φοβισμένοι οι Παφίτες
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τη δειγματοληψία στην Πάφο, οι ειδικοί απηύθυναν έκκληση στους δημότες για να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, αφού φαίνεται πως κάποιοι φοβούνται και ως εκ τούτου δεν μετέβησαν για να υποβληθούν στην εξέταση.

Συνολικά θα ελεγχθούν 1000 άτομα, απόφαση που λήφθηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και της διασποράς που παρατηρήθηκε.

Όπως τόνισε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, «δεν είναι κάτι που είναι προσβλητικό. Θα βοηθήσετε την πόλη σας, αλλά θα βοηθήσετε και τους εαυτούς σας για να δείτε αν έχετε τον ιό. Θέλω να επαινέσω αυτή την προσπάθεια γιατί από επιστημονικής άποψης είναι άψογη».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας