Σάββατο 28 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στα 262 τα κρούσματα, έντεκα παλεύουν στις ΜΕΘ-«Οι αριθμοί είναι ακόμη μεγάλοι»

  31/03/2020 18:28
Στα 262 τα κρούσματα, έντεκα παλεύουν στις ΜΕΘ-«Οι αριθμοί είναι ακόμη μεγάλοι»

Στα 262 τα κρούσματα, έντεκα παλεύουν στις ΜΕΘ-«Οι αριθμοί είναι ακόμη μεγάλοι»

  31/03/2020 18:28
Το θάνατο ακόμη ενός ασθενή ανακοίνωσε το απόγευμα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το Υπουργείο Υγείας, ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλα 32 κρούσματα, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 262 και τον αριθμό των νεκρών στους οκτώ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Οι ηλικίες που χτυπά ο κορωνοϊός στην Κύπρο και τα στατιστικά ανά επαρχία
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιο Κωστρίκη, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
• 13 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 4 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις, και
• 15 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
 
«Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα άτομα των οποίων εξετάζουμε το ιστορικό δεν σημαίνει ότι είναι ορφανά. Σημαίνει ότι ακόμα είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης για να διαπιστώσουμε από που νόσησε το άτομο», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.
 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 262 (περιλαμβανομένων και των εννέα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
«Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 262 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 7,397 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 143 από τα 262 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 23 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί», τόνισε ο κ. Κωστρίκης.
 
Συνέχισε προσθέτοντας πως ο μεγάλος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες δεν τους αιφνιδιάζει.
 
«Ήταν κάτι αναμενόμενο και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση την ενίσχυση των απαγορεύσεων ώστε να περιορίσουμε τις πηγές επιμόλυνσης και να βοηθήσουμε τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να εντοπίσει ευκολότερα την αλυσίδα του ιού. Επαναλαμβάνω ότι θα αρχίσουμε να διακρίνουμε μεταβολή των δεδομένων προς το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
 
Ενώ για ακόμη μια φορά, απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς όλους, να μείνουν στο σπίτι τους.  
 
 
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ακόμη ένας ασθενής 
Ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, από πλευράς του ανακοίνωσε τον όγδοο θάνατο από κορωνοϊό στην Κύπρο.
 
«Δυστυχώς, στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για άντρα 83 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν οκτώ, εφτά άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68. Έξι από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες».
 
Έντεκα άτομα στη ΜΕΘ 
Όπως σημείωσε ο κ. Λοΐζου, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
 
Διευκρίνισε επίσης ότι ανακοινώνονται τα στοιχεία νοσηλευομένων στη ΜΕΘ ή θανόντων μέχρι τις 3 το απόγευμα και μόνο οι ασθενείς στα οποία υπάρχει επιβεβαιωμένη απάντηση από τα εργαστήρια αναφοράς.
 
Η έκκληση στους επαγγελματίες υγείας για τη φροντίδα των ατόμων με άλλα νοσήματα 
Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ απηύθυνε έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να εξυπηρετούν τα άτομα με άλλα χρόνια νοσήματα. 
 
«Όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη, τα νούμερα εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Σήμερα όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα. Τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες. Μπορεί το ενδιαφέρον και η ανησυχία παγκόσμια να έχουν στραφεί, και απόλυτα δικαιολογημένα, στην πανδημία, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ασθενείς με άλλα νοσήματα χρόνια ή σπάνια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία τόσο στην κοινωνία όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα του τόπου δημόσια ή ιδιωτικά έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια μια μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση αυτών των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι κάτι κατανοητό υπό τις δραματικές περιστάσεις που ζούμε. Όλοι οι ασθενείς όμως πρέπει να είναι ίδιοι. Έτσι οφείλουμε σαν πολιτεία και θεσμοί να προσφέρουμε σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσους την έχουν ανάγκη».
 
Ο Δρ. Λοΐζου πρόσθεσε «ως εκ τούτου, καλούμε τους επαγγελματίες υγείας όπως με ασφάλεια και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς αυτούς, αλλά ταυτόχρονα και τους πολίτες όπως ακολουθούν και συμμορφώνονται πλήρως με τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών υγείας και τις οδηγίες που εκδίδονται από τους αρμόδιους φορείς. Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και οι επιπτώσεις είναι πολύπλευρες. Για αυτό μένουμε σπίτι, κερδίζουμε χρόνο, σώζουμε ζωές».
 
 
Καλά στην υγεία της η μητέρα που γέννησε στο Μακάρειο
Ο Δρ. Λοΐζου, αναφερόμενος στη μητέρα που γέννησε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και η οποία είναι θετική στον κορωνοϊό, σημείωσε πως τόσο η ίδια όσο και το νεογνό θα παραμείνουν σε νοσηλεία στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας