Οι πληροφορίες για τα πέντε θύματα που έχασαν την μάχη-Τα δύο χωρίς ιστορικό

Στους πέντε ανέρχονται τα θύματα από κορωνοϊό στην Κύπρο, εκ των οποίων τα δύο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είχαν ιατρικό ιστορικό, ενώ άλλα επτά πρόσωπα νοσηλεύονται στις Εντατικές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Συνολικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162, ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αφού διενεργούνται περισσότερα τεστ και η πανδημία μπαίνει στην φάση της κορύφωσης της.
 
Οι πληροφορίες για τα πέντε θύματα:
 
Πρώτος νεκρός
Ο πρώτος νεκρός της Κύπρου καταγράφηκε το βράδυ της 21ης Μαρτίου και πρόκειται για 70χρονο Βρετανό που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
 
Το θύμα που νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Κατά τη νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο 70χρονος, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, που νοσηλευόταν στην ίδια κλινική, βρέθηκε θετικός, γεγονός που επιβάρυνε την κλινική του κατάσταση.
 
Ακολούθως, είχε μεταφερθεί για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου κατέληξε.
 
Δεύτερος νεκρός 
Δεύτερος νεκρός ήταν ο 63χρονος Βρετανός, που ενώ νοσηλευόταν στο Παθολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Πάφου και είχε δεχθεί επίσκεψη από φιλικό πρόσωπο, που ήταν φορέας του ιού και τον μόλυνε.
 
Ο 63χρονος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ο 63χρονος παρουσίαζε έντονα συμπτώματα, ενώ ήταν η πηγή μόλυνσης επαγγελματιών υγείας και άλλων ασθενών εντός του νοσοκομείου Πάφου.
 
Ο 63χρονος κατοικούσε μόνιμα στην Κύπρο, είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ενώ απεβίωσε στις 24 Μαρτίου.
 
Τρίτος νεκρός ο πιλότος
Την τελευταία του πνοή, στις 24 Μαρτίου, άφησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο 58χρονος πιλότος ο οποίος μολύνθηκε από κορωνοϊο. 
 
Ο 58χρονος νοσηλευόταν διασωληνομένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ όταν διαγνώστηκε με τον ιό διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Στη συνέχεια, αφού παρουσίασε επιπλοκές στο αναπνευστικό, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους γιατρούς, ο 58χρονος είχε ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.
 
O 58χρονος πιλότος έδωσε δείγμα όταν επέστρεψε στην Κύπρο, ωστόσο παραμένει άγνωστο που μολύνθηκε από τον ιό, αφού είχε ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, λόγω της δουλειάς του.
 
Τέταρτη νεκρή
To τέταρτο θύμα και η πρώτη νεκρή γυναίκα, είναι η 76χρονη Ελληνοκύπρια που νοσηλευόταν διασωληνομένη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, o θάνατος της οποίας ανακοινώθηκε στις 27 Μαρτίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί από ποιον μολύνθηκε από κορωνοϊό και ως εκ τούτου θεωρείτο ορφανό κρούσμα.
 
Σημειώνεται πως η άτυχη γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. 
 
Πέμπτο θύμα 47χρονος χωρίς ιστορικό
 Το πέμπτο θύμα είναι 47χρονος, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είχε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.
 
Πρόκειται για πρόσωπο που συνδέεται με την οικογένεια Ελλαδιτών που προσβλήθηκε από τον ιό, μετά από επιστροφή μέλους από την Αθήνα.  
Ο 47χρονος, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε στις 27 Μαρτίου, ήταν απόλυτα υγιής και είναι το δεύτερο πρόσωπο που χάνει τη ζωή του, χωρίς να έχει ιστορικό, μετά τον 58χρονο πιλότο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Μαρτίου.
Ο άτυχος 47χρονος, γυμναζόταν για 28 ολόκληρα χρόνια, από τα 19 του και δεν έκανε καταχρήσεις, όπως είχε αναφέρει η αδελφή του σε δηλώσεις της.
 
Η εικόνα του ήταν περίεργη από την αρχή, όπως εξήγησε η αδελφή του 47χρονου, ο οποίος ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που νόσησαν στην Κύπρο.
 
Σε κάποια στιγμή η κατάσταση του επιβαρύνθηκε και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος μέχρι και χθες που άφησε την τελευταία του πνοή.
 
Δεν διενεργούνται νεκροτομές
Όλα τα θύματα με κορωνοϊό στην Κύπρο οδηγούνται απευθείας για ταφή, αφού με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα και τις οδηγίες που δόθηκαν σε όλες τις χώρες, δεν θα διενεργούνται νεκροτομές στις σορούς, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για οποιοδήποτε θάνατο (σ.σ αιφνίδιο, παθολογικά αίτια κτλ) βγαίνει αμέσως πιστοποιητικό θανάτου και ο νεκρός μεταφέρεται για ταφή, χωρίς να διενεργείται νεκροτομή, εκτός και ένα πρόκειται για «βίαια εγκλήματα».
  
Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα θύματα φόνων ή τροχαίων, στα οποία διενεργείται αρχικά τεστ για κορωνοϊό. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε λαμβάνονται όλα τα μέτρα και διενεργείται η νεκροτομή, ενώ εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε δεν διενεργείται.   

Οι διεθνείς οδηγίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές ως προς τις νεκροτομές, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού, ο οποίος, όπως μας εξηγήθηκε, παραμένει στην επιφάνια για εννέα μέρες. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για το πώς ένας νεκρός πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, ότι πρέπει το νεκροτομείο να είναι μακριά από γραφεία και οι ιατροδικαστές και όσοι βρίσκονται στο νεκροτομείο να φορούν ειδικές στολές, καθώς με το άνοιγμα της σορούς ο ιός βρίσκεται στον αέρα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδοθεί και να υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά.

Ως εκ τούτου, για σε όλα τα θύματα του κορωνοϊού στην Κύπρο, δεν έχουν διενεργηθεί νεκροτομές, με βάση και τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, με σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
 
Σημειώνεται πως αυτή η διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις χώρες.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας