Τετάρτη 27 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Επιλεγμένους αιμοδότες θα καλεί το Κέντρο Αίματος για διασφάλιση επάρκεια

  26/03/2020 13:35
Επιλεγμένους αιμοδότες θα καλεί το Κέντρο Αίματος για διασφάλιση επάρκεια

Επιλεγμένους αιμοδότες θα καλεί το Κέντρο Αίματος για διασφάλιση επάρκεια

  26/03/2020 13:35
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, ανέφερε πως με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων, η Υπηρεσία προκειμένου να διατηρήσει ασφαλή αποθέματα αίματος (δώρου ζωής) και τηρώντας τους κανόνες υγείας και ασφάλειας, όπως και τα περιοριστικά μέτρα, θα ρυθμίζει τη ροή των αιμοδοσίων, καλώντας επιλεγμένους αιμοδότες, σε αιμοδοσία, και τους παρακαλεί να ανταποκρίνονται.
 
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, εάν μετά τη χθεσινή έκκληση προς τους αιμοδότες να προσέρχονται στα κέντρα αιμοδοσίας, υπήρξε ανταπόκριση, είπε πως άρχισε να παρατηρείται μια κινητικότητα και η σημερινή ημέρα (Πέμπτη 26 Μαρτίου) άρχισε πολύ καλύτερα σε ό,τι αφορά τις αιμοδοσίες σε σχέση με την Τρίτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Ακολούθως ο κ. Μενελάου, διευκρίνισε πως η έκκληση έχει την έννοια της κατεπείγουσας ανάγκης σε μονάδες αίματος, σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, αλλά επειδή εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα και επειδή δεν υπάρχουν αρκετές οργανωμένες αιμοδοσίες, η προσπάθεια του Κέντρου Αίματος είναι να σταλεί ξεκάθαρο και κρυστάλλινο μήνυμα προς όλους τους αιμοδότες, ότι τηρουμένων όλων των διαδικασιών ασφάλειας και υγείας, και χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός, μπορούν με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, είτε αποστέλλοντας sms με επιλογή τον αριθμό 1, είτε συμπληρώνοντας το έντυπο να προσέρχονται για αιμοδοσίες.
 
Επεσήμανε πως ο στόχος δεν είναι οι μαζικές αιμοδοσίες, καθώς μεταξύ των παραγώγων αίματος είναι και τα πολύτιμα αιμοπετάλια που έχουν διάρκεια ζωής μόνο πέντε ημέρες από την ημέρα που λαμβάνεται το αίμα και άρα οι μαζικές αιμοδοσίες δεν παρέχουν δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του αίματος.
 
Συνεχίζοντας τις διευκρινίσεις ανέφερε ότι ο σκοπός δεν είναι να επιτευχθεί μια έντονη κινητικότητα σήμερα και αύριο, αλλά να εντυπωθεί «στη συνείδηση μας», ότι αυτό θα διαρκέσει για πάρα πολλές ημέρες και ότι από το Κέντρο Αίματος θα αποστέλλονται μηνύματα στους αιμοδότες, καθορίζοντας ως υπηρεσία την προσέλευση των αιμοδοτών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 
Σημείωσε πως πρόκειται για μακροπρόθεσμο κάλεσμα για συνεχή ελεγχόμενη αιμοδοσία και όχι για μαζική όπως γινόταν παλιά.
 
Κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω τη διαδικασία, είπε πως το Κέντρο Αίματος θα επιλέγει από το αρχείο αιμοδοτών, με βάση τις ανάγκες και με προγραμματισμό τους αιμοδότες, θα αποστέλλει μήνυμα στον κάθε αιμοδότη και θα τον καλεί για αιμοδοσία.
 
Εξήγησε ακόμα ότι το μήνυμα από το Κέντρο Αίματος θα αποστέλλεται σε επιλεγμένους αιμοδότες, στον κάθε ένα χωριστά και όταν ο αιμοδότης λάβει το μήνυμα από το Κέντρο, παρακαλείται να προχωρήσει με τη διαδικασία εξασφάλισης, κατ΄εξαίρεση άδειας διακίνησης, είτε με έντυπο, είτε με sms και να πάει στο σημείο αιμοδοσίας για να προσφέρει αίμα.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας