Αυξάνουν το χλώριο εντός επιτρεπτού ορίου στο δίκτυο υδροδότησης της Πάφου

Οδηγίες για αύξηση του χλωρίου εντός επιτρεπτού ορίου στο δίκτυο υδροδότησης της Πάφου, έδωσε ο Δήμος Πάφου "για σκοπούς ύπαρξης συνεχούς υπολειμματικότητας χλωρίου στο νερό, η οποία έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί οποιονδήποτε μικροοργανισμό από το νερό", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χρίστος Χρίστου.
 
Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως στόχος του Δήμου είναι "η διασφάλιση της απολύμανσης αυτή την περίοδο και σε περιπτώσεις διαρροών και βλαβών, ώστε να είμαστε καλυμμένοι προς όφελος της δημόσιας υγείας".
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Μαραθώνια μάχη για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, χιλιάδες δείγματα
 
Όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου "αυτό θα προσφέρει στην καταπολέμηση όχι μόνο στην παρούσα περίπτωση του κορωνοϊού αλλά και οποιονδήποτε άλλων μικροοργανισμών, τη στιγμή , που το χλωριωμένο νερό στο σπίτι εκτός από την κατανάλωση, το χρησιμοποιούμε για πολλές άλλες εργασίες , όπως το καθαρισμό, το πλύσιμο, και τα λοιπά". 
 
Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών του  Δήμου Πάφου, ανέφερε πως "εκείνο που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει, είναι ότι σε περιπτώσεις που  σημειώνεται πρόβλημα , είτε στο νερό", όπως είπε,  "π.χ με παθογόνους μικροοργανισμούς στο νερό, μπορούμε να αυξήσουμε την υπολειμματικότητα του ελεύθερου χλωρίου μέχρι το 0.5 για σύντομα χρονικά διαστήματα μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος" .
 
Ο κ. Χρίστου σημείωσε, πως το πόσιμο νερό του δικτύου υδατοπρομήθειας του Δ. Πάφου "δεν παρουσιάζει κανένα μικροβιολογικό πρόβλημα". Εντούτοις συνέχισε, "θεωρούμε ότι η διασφάλιση της συνεχούς παρουσίας υπολειμματικότητας χλωρίου πιθανόν να συνεισφέρει στην προσπάθεια καταπολέμησης και του κορωνοϊού με διάφορους τρόπους".
 
Φυσιολογικά, σημείωσε ο κ. Χρίστου, "οι χλωριώσεις σε παγκύπριο επίπεδο γίνονται με μια υπολειμματικότητα από το 0.1, 0.2,  και 0.3 ανάλογα με την περίπτωση" .
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθηλώνει η νοσηλεύτρια που βρισκόταν στο πλευρό του 70χρονου που έχασε τη μάχη
 
Επεσήμανε πως "οι ανησυχίες που προκύπτουν έγκεινται στο γεγονός ότι μπορούν να προκληθούν κάποια παράγωγα στο νερό λόγω ύπαρξης του χλωρίου , το οποίο", όπως είπε, "και αυτό είναι γνωστό. Εκτίμησε ότι μια περίοδο της μιας με δύο εβδομάδων δεν θα έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα παράγωγα αυτά". 
 
Αναφερόμενος ωστόσο στην βιβλιογραφία, ο κ. Χρίστου , είπε πως "αυτή αναφέρει πως χρησιμοποιώντας το χλώριο ειδικά σε στερεά μορφή, τη λεγόμενη χλωρίνη, μπορεί να δημιουργήσει κάποια παράγωγα όμως", όπως εξήγησε, "είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες".
 
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρίστου "γίνεται μια προσπάθεια  από την ΕΕ για να βρεθεί άλλη ουσία προς αντικατάσταση του χλωρίου αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες".
 
Εκτίμησε, δε, πως "για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες δεν θα δημιουργήσει οποιοδήποτε επιπρόσθετο πρόβλημα,  αλλά αντιθέτως", σημείωσε,  "θα βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλεται, έστω και σε λίγο βαθμό, να φτάνει δηλαδή, χλωριωμένο νερό σε κάθε σπίτι". Επεσήμανε δε, πως "η προσπάθεια του Δήμου Πάφου  επικεντρώνεται στο να έχει μια υπολειμματικότητα στο νερό που χρησιμοποιεί,  τόσο ο πρώτος καταναλωτής , όσο και ο τελευταίος, πάντοτε μέσα στα επιτρεπόμενα επίπεδα".
 
Πρόσθεσε ακόμη, πως "δεν θα υπερβούν τις συγκεντρώσεις οι οποίες καθορίζονται και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας". Είπε ακόμη ότι  "θα γίνεται καθημερινή αξιολόγηση με σκοπό την πιθανή τροποποίηση των μέτρων αυτών".
 
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι ποσότητες εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ο κ. Χρίστου απήντησε, πως “ οι ποσότητες είναι να πετύχεις υπολειμματικότητα ελεύθερου χλωρίου, μέχρι το 0.5 PPM “, αναφέροντας πως “μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα είμαστε και στο δίκτυο της πόλης”.
 
Σημειώνεται πως ο  Ανώτερος Υγειονομικός Λειτουργός του Δ. Πάφου ο κ. Χρίστος Χρίστου για σειρά ετών εκτελούσε χρέη Διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών Παγκύπρια.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση