Υπόκλιση στους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο καθήκον-Έσπευσαν να βοηθήσουν

Παρά το μούδιασμα τις πρώτες μέρες του καλέσματος, σήμερα πολλοί γιατροί έσπευσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως παρά τις εκκλήσεις των τελευταίων ημερών, το ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν στο κάλεσμα του υπουργείου υγείας ήταν ελάχιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Ο δρ. Μάριος Κυριαζής μιλώντας στον REPORTER, τόνισε πως οι γιατροί θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Δεν είμαι ειδικός στις λοιμώξεις αλλά σαν ειδικός παθολόγος έχω καθήκον πρώτα στο κοινό και μετά στον εαυτό μου. Ελπίζω και άλλοι συνάδελφοι να δηλώσουν την παρουσία τους. Και ελπίζω να μην χρειαστούμε», είναι το μήνυμα του.
 
Από την πλευρά της η Δρ. Ανδρέα Ανδρέου, στέλνει το δικό της μήνυμα. Ότι και αν συμβεί, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν ως ιατρός πιστεύω στον Όρκο που έχω δώσει στον Ιπποκράτη, ποτέ μα ποτέ και για κανέναν λόγο, ακόμα και αν χρειαστεί να το υπερασπιστώ με τη ζωή τους, δεν εγκαταλείπω τους ασθενείς μου».

«Στους συναδέλφους μου σε όλο τον κόσμο, αλλά και όλους τους Υγειονομικούς που στέκονται αυτές τις δύσκολες μέρες όρθιοι στα Νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας από όλους εμάς στους Γιατρούς του Κόσμου την πιο ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά μας συμπαράσταση».

Σε υστερόγραφη σημειώνει ότι η φωτογραφία είναι σε αλλαγή της βάρδιας που έχει βγει !

«Ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε δίπλα μας και μας δίνετε την δύναμη σας ! Γιατί αυτές τις δύσκολες μέρες η δύναμη σας για εμάς είναι πολύ μεγάλη ! Εύχομαι σε όλο το κόσμο να είναι υγιές ! Στις ευπαθείς ομάδες αναφέρω ότι είμαι εδώ για εσάς και θα δώσουμε μάχη γιατί είμαστε δυνατοί», καταλήγει στο μήνυμά της η Δρ. Ανδρέου.
 
Στο μεταξύ, ειδικό έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος από γιατρούς για συνδρομή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού έχει ετοιμάσει ο ΠΙΣ, με τον Πρόεδρό του να απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέλη του όπως αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας.
 
«Εμείς ενισχύουμε την προσπάθεια να στελεχώσουμε και μετά να σχεδιάσουμε και να κατανέμουμε σωστά τις ειδικότητες εκεί και όπου χρειάζεται», είπε.
 
Ο ίδιος ανέφερε έχει απευθύνει προσωπικά έκκληση με επιστολή του πριν από δύο ημέρες «σε όλα τα μέλη του ΠΙΣ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας, γιατί είμαστε λειτουργοί της υγείας και πρέπει μέσα από τη δημόσια μας αποστολή να προσφέρουμε το μέγιστο για να σώσουμε τους ασθενείς μας, να σώσουμε τους πολίτες μας από την αυτή την πανδημία».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τον συντονιστικό ρόλο του ΠΙΣ ενημέρωσε ότι «για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των γιατρών ετοιμάσαμε ειδικό έντυπο για τους γιατρούς, το οποίο θα μπορούν να υποβάλλουν στον ΠΙΣ οι γιατροί μέχρι σήμερα τις 1200, να σταλεί στο Υπουργείο, για να μπορέσει να γίνει περαιτέρω σχεδιασμός του “capacity planning” (σσ προγραμματισμός δυναμικότητας)».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ αρκετοί γιατροί έχουν επικοινωνήσει μαζί του και έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συμπληρώσουν το έντυπο και να το υποβάλουν κάτι, που όπως είπε, τον χαροποιεί ιδιαίτερα.
 
Το πρόβλημα, είπε, δεν είναι μόνο τα Κέντρα Δημόσιας Υγείας, είναι και η μετακίνηση γιατρών από τα τμήματα για να πάνε να χειριστούν τα περιστατικά ενδονοσοκομειακά, προσθέτοντας ότι «άρα, κάποια τμήματα των νοσοκομείων έχουν ανάγκη να στελεχωθούν».
 
Υπενθύμισε, παράλληλα ότι το 95% των γιατρών είναι ήδη ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και είναι στη διάθεση της Πολιτείας. Για τα Κέντρα Δημόσιας Υγείας, διευκρίνισε, χρειάζονται γιατροί οι οποίοι ειδικεύονται στη γενική ιατρική, την οικογενειακή ιατρική, την παθολογία. Έπειτα, πρόσθεσε, ενδονοσοκομειακά θα μπορούν να προστεθούν άλλες ειδικότητες όπως πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι.
 
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες εξοπλισμού και ασφάλειας του επαγγελματία υγείας.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε επίσης ότι ο ΠΙΣ έχει εισηγηθεί όπως γίνει κατανομή των περιστατικών σε κέντρα δημόσιας υγείας και την ίδια ώρα να υπάρχει η δυνατότητα να εκτελούνται και τα τεστ διάγνωσης πέραν του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»