Ο τουρκικός εκβιασμός, η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τα κυπριακά αιτήματα

«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του Ερντογάν, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις ατόμων, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για ανοιχτά σύνορα».
 
«Πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει χαρακτήρα επιβολής των εδαφών μας. Ανθρώπων άγνωστης προέλευσης που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία. Είναι η υποχρέωσή μου να προστατέψω τα σύνορα της Ελλάδας. Αντιδρούμε με γνώμονα την ασφάλεια των συνόρων και της ασφάλειας  της Ευρώπης», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, που είδαν με τα μάτια τους τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει επί σκοπού η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα, ως μοχλό εκβιασμού στην Ε.Ε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητσοτάκης: Προπαγάνδα fake news από τον Ερντογάν, κράτος διακινητής η Τουρκία
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εισέπραξε λόγια συμπαράστασης και αλληλεγγύης και 700 εκατομμύρια ευρώ, όχι όμως μια μόνιμη λύση έναντι της ασύμμετρης απειλής που δημιουργεί η Τουρκία και των συνθηκών που ήδη επικρατούν στη χώρα και δυσχεραίνονται περισσότερο από τα συνεχή μεταναστευτικά κύματα.
 
Από αυτή την κρίση δεν δοκιμάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, η οποία επίσης στοχοποιήθηκε από την Τουρκία με νέες ροές μεταναστών. Δοκιμάζεται ολόκληρη η Ευρώπη. Η συνοχή της και η αλληλεγγύη της. Οι δομές της και οι μηχανισμοί αντίδρασής της. Η ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να προστατεύει τα κράτη μέλη της, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, από ασύμμετρες καταστάσεις.
 
Τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη που δέχονται την πίεση των προσφυγικών ροών -τις οποίες επί σκοπού στέλνει η Τουρκία στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους ως όπλα για επίτευξη των στρατηγικών της στόχων στη Συρία- θα δώσουν τις δικές τους μάχες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συνδρομή από την Ε.Ε. και τους εταίρους.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά θα προωθήσει ταυτόχρονα, στα Συμβούλια που θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εσωτερικών (σήμερα) και ο Υπουργός Εξωτερικών (την Παρασκευή), τα δικά της αιτήματα.
 
Παρόλο που δέχεται μεταναστευτικά κύματα σε μικρότερους αριθμούς από άλλες χώρες της πρώτης γραμμής, στην πραγματικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς, όπως επεσήμανε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στις άλλες χώρες ο αριθμός δεν έχει ξεπεράσει το 1% του πληθυσμού, ενώ στην Κύπρο έχει φτάσει το 3,8%.
 
«Έχουμε 12 χιλιάδες άτομα στα οποία ήδη έχει προσφερθεί διεθνής προστασία, έχουμε 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση και έχουμε 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε αριθμό κοντά στις 32 χιλιάδων και όλοι αυτοί μαζί φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας», εξήγησε ο Υπουργός. Και σε αυτά τα νούμερα δεν συνυπολογίζονται οι αφίξεις των τελευταίων εικοσιτετράωρων, οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.
 
Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, μαζί με τον Επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, θα έχουν συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την κλιμάκωση στην Ιλντίμπ της Συρίας και για την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήδη επικοινώνησε με τον κ. Μπορέλ και του εξήγησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, ζητώντας του να θίξει το ζήτημα στους Τούρκους αξιωματούχους, με τους οποίους θα έχει επαφές.
 
Συμπαράσταση και αιτήματα
Η Κύπρος βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τα αιτήματα που θα προβάλει στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, όσο και σε οτιδήποτε μπορεί να συνδράμει σε διμερές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τον κ. Μητσοτάκη την πρόθεση της Κυβέρνησης να συμβάλει, είτε στο πλαίσιο της Frontex, είτε σε διμερές επίπεδο, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι δύο πλευρές συντονίστηκαν και ενόψει των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ώστε η Κύπρος να προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στα αιτήματα της Ελλάδας.  
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Κύπριοι Υπουργοί αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και τα κυπριακά αιτήματα, υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών και των εξελίξεων των τελευταίων ωρών.
 
Η Κύπρος, μαζί με άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, ζητούν τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών, ώστε να διευκολυνθεί η απέλαση πολιτών τρίτων χωρών, τους οποίους οι αιτήσεις για παροχή ασύλου απορρίπτονται. Όπως εξήγησε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, η ίδια η Ε.Ε. οφείλει να εφαρμόσει τη συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, η οποία θα αναλάβει ρόλο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, στις οποίες πρέπει να επιστρέφονται οι μετανάστες.
 
«Αυτό είναι κάτι που από μόνη της η Κύπρος είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει. Είναι για αυτό τον λόγο που είναι μια δική μας διεκδίκηση και που ευτυχώς είναι διεκδίκηση και των χωρών πρώτης γραμμής, ώστε να μπορέσουμε -ως Ε.Ε. πλέον- να διαπραγματευτούμε με τις διάφορες τρίτες χώρες την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους», εξήγησε ο κ. Νουρής.
 
Πέραν της δημιουργίας μηχανισμού, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, για διαχείριση της κατάστασης, καθώς και βοήθεια για απομάκρυνση των οικονομικών μεταναστών, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις δυνατότητές μας. Ερώτημα αποτελεί ποια στάση θα τηρήσουν οι εταίροι, ωστόσο, καθώς, πολλές φορές, τα συμφέροντα του ενός προσκρούουν σε αυτά του άλλου…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας