Τα κρούσματα… ανυπακοής στον κορωνοϊό θέτουν σε συναγερμό τις Αρχές

Εντείνουν  τους ελέγχους  στις πύλες εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, που προσπαθούν να εντοπίσουν έγκαιρα, ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού και να αποτρέψουν ευρεία εξάπλωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό περιορισμό 40 άτομα, ένα σε καραντίνα-Έφτασαν από χώρες που καλπάζει ο κορωνοϊός

Περισσότερα από σαράντα άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφτασαν από το Μιλάνο, βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ μία αεροσυνοδός συνεχίζει να είναι σε καραντίνα στα αναπαυτήρια της ΔΕΟΚ στις Πλάτρες. Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται και ο 28χρονος Ινδός, που βρισκόταν στην Ιταλία,  το πρώτο τεστ του οποίου βγήκε αρνητικό.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν από τις επτά χώρες, στις οποίες καλπάζει ο κορωνοϊός.  Ωστόσο, το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα ανυπακοής από μεμονωμένους ταξιδιώτες, που έφεραν ένσταση στον αυτοπεριορισμό τους για δεκατέσσερις ημέρες, αναγκάζει το Υπουργείο Υγείας να προβαίνει σε συνεχείς, αυστηρές εκκλήσεις.  

Με ανακοινώσεις ζητά από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες.

  • Περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, που βρίσκονται βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας
  • Δημοκρατία της Κορέας
  • Ιράν
  • Ιαπωνία
  • Σιγκαπούρη
  • Χονγκ Κονγκ
  • Κίνα

Σε μια προσπάθεια ακόμη πιο ενδελεχούς ενημέρωσης του κοινού για τα μέτρα που λαμβάνονται, τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης  θα παραθέσουν στις 11:30 το πρωί, δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία θα παραστεί και ο Υπουργός Υγείας. 

Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά από την Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η Επιτροπή θα συνέλθει ξανά στη μία το μεσημέρι, προκειμένου να κάνει επισκόπηση της κατάστασης, χωρίς να αποκλείεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. 

Συζητείται παράταση του προσωρινού κλεισίματος οδοφραγμάτων

Κι ενώ στα κατεχόμενα συνεχίζουν να εκφράζουν τη δυσφορία τους για το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, ανακοινώνοντας, μάλιστα, πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να έχουμε παράταση της προσωρινής αναστολής τους, για άλλη μία εβδομάδα. Εάν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα συνέλθει πριν την Παρασκευή, εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει τη νέα παράταση.

Οι κατοχικές Αρχές, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα υγείας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, πως θα σταματήσουν να δέχονται υπηκόους από χώρες υψηλού κινδύνου, όπου υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Ιταλία, η νότιος Κορέ. Ανέφεραν επίσης πως δεν επετράπη η είσοδος σε φοιτητές  από το Ιράν που πήγαν στη χώρα τους.

Παράλληλα η Κομισιόν, πληροφόρησε την πλευρά μας πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το προσωρινό κλείσιμο και η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων, είναι συμβατά με τον σχετικό κανονισμό.

Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες «σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγουν ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα που διέρχονται από την Πράσινη Γραμμή με σκοπό, μεταξύ άλλων, να αποτρέψουν κάθε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη».

Τα ταξίδια των μαθητών
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως ακολουθεί τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας,αναφορικά με ταξίδια ή αποστολές στο εξωτερικό. Όπως αποφασίστηκε οι σχολικές εκδρομές στην Ελλάδα, μπορούν να προγραμματιστούν κανονικά, με την επιφύλαξη όμως ότι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Αναφορικά με άλλες δραστηριότητες στο εξωτερικό: συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus, διεθνείς σχολικοί διαγωνισμοί, διδυμοποιήσεις σχολείων κ.ο.κ. ισχύει, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, η γενική σύσταση ότι θα ήταν καλό να αποφεύγονται ταξίδια απλής αναψυχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη