Πέμπτη 25 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος

Μιχάλης Πολυδώρου  04/03/2020 07:15
Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος

Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος

Μιχάλης Πολυδώρου  04/03/2020 07:15

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσουν να βρίσκονται, όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που είναι επιβαρυμένες με το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.
 

Κι αυτό, διότι οι Κυπριακές Αρχές αξιολογούν μια σειρά από πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέες αναχωρήσεις μεταναστών από τη περιοχή της Μερσίνας με προορισμό τα παράλια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της στον Έβρο, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα σχέδια του Ερντογάν να στείλει χιλιάδες μετανάστες, από διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, στην Ελλάδα, η Κύπρος αναμένεται να δεχθεί ένα νέο κύμα μεταναστών, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη οριακή κατάσταση.
 
Μόνο χθες στην Κύπρο έφτασαν πάνω από 200 μετανάστες, άλλοι δια θαλάσσης και άλλοι δια ξηράς. Ειδικά, ο τρόπος που έδρασαν οι περίπου 100 μετανάστες που μετέβησαν χθες το πρωί έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης, αποδεικνύει περίτρανα πως λειτουργούσαν βάσει οδηγιών που έλαβαν από Τούρκους διακινητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε συναγερμό οι Αρχές για τους 120 μετανάστες-Πήγαν μόνοι τους στην ΥΑΜ (pics)

Οι μετανάστες, στην μεγάλη πλειοψηφία τους αφρικανικής καταγωγής, ταξίδεψαν από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου και από εκεί οι διακινητές τους οδήγησαν στις γνωστές «μαύρες τρύπες» της Νεκρής Ζώνης, από τις οποίες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή τη φορά μάλιστα οι οδηγίες που έλαβαν, τους οδήγησαν έξω από την πόρτα της αρμόδιας υπηρεσίες, η οποία βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτοφανές θέαμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χάρτης αφίξεων μεταναστών και η αύξηση Αφρικανών που αγγίζει το 15500%

Οι μετανάστες, αν και οικονομικοί μετανάστες, ζήτησαν πολιτικό άσυλο και μεταφέρθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά.
 
Στην Κοκκινοτριμιθιά μεταφέρθηκαν και οι 101 Σύριοι μετανάστες που έφτασαν στο Παραλίμνι, επίσης μέσω Τουρκίας, με πλοιάριο. Στην πλειονότητα τους, άνδρες και παιδιά, οι μετανάστες δήλωσαν πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου που πλήρωσαν τέσσερις χιλιάδες ευρώ έκαστος , για να φτάσουν στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Νοσοκομείο οι εγκυμονούσες, 43 παιδιά στο πλοιάριο-Έφυγαν από την κόλαση του Ινλτίμπ

Τα δύο χθεσινά επεισόδια επιβεβαιώνουν τα όσα καταγράφονται στον πιο κάτω χάρτη, ότι δηλαδή οι Αφρικανοί, αν και γεωγραφικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, επιλέγουν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να φτάσουν στην Τουρκία.

Από εκεί με αεροπλάνα στην Κύπρο, χωρίς να κινδυνέψουν και έχοντας σίγουρο το εισιτήριο για το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ώρα δηλαδή που οι ροές μεταναστών από τις αφρικανικές χώρες προς τις νοτιοδυτικές χώρες της Ε.Ε., εκμηδενίζονται, η Κύπρος αποδεικνύεται μια ασφαλής επιλογή για τους μετανάστες.
 
Παράλληλα, παραμένει και η πιο κοντινή και προσιτή επιλογή και για τους Σύριους που ακόμα ζουν το δράμα του πολέμου, κυρίως στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου.
 
Οι χθεσινές αφίξεις μεταναστών, «έπνιξαν» στην κυριολεξία το κέντρο φιλοξενίας της Κοκκινοτριμιθιάς, το οποίο καλείται να φιλοξενήσει υπερδιπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον αριθμό για τον οποίο κατασκευάσθηκε να φιλοξενεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Οι αριθμοί εκπέμπουν SOS για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένα, το Κέντρο ήταν πλήρες, ήδη, πριν την άφιξη των μεταναστών και για τις ανάγκες φιλοξενίας των 200 περίπου μεταναστών που έφτασαν χθες, στήθηκαν σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο.
 
Οι κυπριακές Αρχές γνωρίζουν πολύ καλά πως οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, ειδικά από τη στιγμή που η κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου παραμένει έκρυθμη. Όπως έκρυθμη άλλωστε παραμένει και η κατάσταση και στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος.
 
Προς αυτή τη κατεύθυνση, τόσο η Λιμενική Αστυνομία όσο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, λαμβάνουν όλα τα μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, για σκοπούς αντιμετώπισης του φαινομένου, αφού ενώπιον τους φτάνουν πληροφορίες για ενδεχόμενες νέες αναχωρήσεις σκαφών από τη Μερσίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητσοτάκης: Προπαγάνδα fake news από τον Ερντογάν, κράτος διακινητής η Τουρκία

Παράλληλα παραμένει άγνωστο ποιος αριθμός Αφρικανών βρίσκεται σε Τουρκία και κατεχόμενα και έχει ως στόχο να περάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας