Παρέμβαση προς Κομισιόν για εφαρμογή στην Κύπρο της Σύμβασης των ΗΕ για ΑμεΑ

Σε παρέμβαση προς την Κομισιόν προέβη η διακομματική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για την αναπηρία, αντιπρόεδρος της οποίας εκλέγηκε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για να εφαρμοστεί και στην Κύπρο η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η οποία αποτελεί την πρώτη διεθνή σύμβαση που κύρωσε η ΕΕ.
 
Η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργίου, πέραν της εκλογής του νέου προεδρείου, εγκρίθηκαν οι βασικοί στόχοι της ομάδας, καθώς και ο προγραμματισμός των δράσεων για το 2020. Στο προεδρείο βρίσκονται τρεις Ευρωβουλευτές με αναπηρίες.
 
"Έχουμε συμφωνήσει πως προτεραιότητά μας θα είναι η ουσιαστική ενίσχυση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις αναπηρίες, η οποία θα καλύπτει την περίοδο 2020-2030, ώστε να υπάρξουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα με αναπηρίες. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες στο ψήφισμα της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα αυτή τη στρατηγική", ανέφερε.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε ακόμη πως έχει κατατεθεί και γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα της ευρωπαϊκής κάρτας αναπήρων, ασκώντας πιέσεις ώστε να εφαρμοστεί, δια νόμου, σε όλα τα κράτη μέλη, και όχι μόνο στα 8 κράτη που συμμετέχουν σήμερα εθελοντικά, αλλά και να ενισχυθεί ως προς τα οφέλη που παρέχει.
 
Σήμερα περιορίζεται μονάχα στην προσφορά ειδικών τιμών για συμμετοχή ή αγορά προϊόντων σε τομείς του πολιτισμού και στις μετακινήσεις.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργίου βασικοί στόχοι της διακομματικής ομάδας είναι εκτός από την προώθηση και υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ από όλα τα κράτη μέλη, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών πολιτικών για καταπολέμηση της φτώχειας, στην οποία είναι καταδικασμένοι πολλά ΑμεΑ, η διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρίες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και η πλήρης ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία μας, τα οποία πρέπει να προωθήσουν άμεσα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των μαθητών.
 
Άλλοι στόχοι είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των αναπήρων στις μετακινήσεις τους με λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κτλ, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τα άτομα με αναπηρίες και η προώθηση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπήρων σε όλα τα κράτη μέλη.
 
Η ομάδα προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις για το 2020 με πρώτη στις αρχές Απριλίου. Πρόκειται για συζήτηση με θέμα «Ανάπηροι: φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός και στέρηση του δικαιώματος στη στέγαση».
 
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την κατάσταση στη χώρα μας ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες αντιμετωπίζονται ως άτομα δεύτερης κατηγορίας, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζονται τα βασικά τους δικαιώματα. Υπάρχουν, τόνισε, σοβαρές ελλείψεις στις δομές υποστηρικτικής φροντίδας, αλλά και στις πολιτικές ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Επίσης, πρόσθεσε, τα άτομα με αναπηρίες είναι τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών που προωθούνται.
 
"Η κυπριακή Κυβέρνηση προχωρεί, επίσης, σε απαράδεχτους διαχωρισμούς των παιδιών με αναπηρίες, αποκόπτοντας επιδόματα από τα παιδιά με μερική αναπηρία. Το Υπουργείο Υγείας  ζητάει εξέταση του δείκτη νοημοσύνης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Εάν, βάσει της εξέτασης, χαρακτηριστούν ως "υψηλής λειτουργικότητας", ενδέχεται βάσει της νέας νομοθεσίας που προωθείται, να χάσουν το δικαίωμα αναπηρικού επιδόματος", ανέφερε.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής διερωτήθηκε πώς μπορεί αυτό να ισχύσει εάν ο αυτισμός είναι μη-αναστρέψιμη πάθηση και ο δείκτης νοημοσύνης συνήθως είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. "Η διαφορετικότητα αυτών των ανθρώπων δεν σχετίζεται με το δείκτη νοημοσύνης τους, αλλά με τις δυσλειτουργίες που τους προκαλεί ο αυτισμός. Εμμονικές συμπεριφορές, αισθητηριακές δυσκολίες κτλ. Ένας από τους δυο γονείς συνήθως σταματά να εργάζεται διότι ακριβώς κάποιος πρέπει να βρίσκεται μόνιμα δίπλα στο παιδί", τόνισε.
 
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε παράλληλα πως οι οργανώσεις αναπήρων διαμαρτύρονται πως δεν εισακούονται τα αιτήματά τους και πως η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους.
 
Υπενθύμισε πως σύμφωνα, μάλιστα, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα ΑμεΑ οδηγούνται στη φτωχοποίηση, καθώς ένα στα δύο αυτά άτομα αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους.
    
"Η κατάσταση είναι τραγική. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, έχουμε χρέος να συμπορευθούμε με τους συνανθρώπους μας που αγωνίζονται για το αυτονόητο.  Για το δικαίωμά τους να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.  Παράλληλα να πω πως η νομοθεσία για το Ε.Ε.Ε έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία. Έχοντας ως αφετηρία την αρχή ότι είναι υποχρέωση του κράτους να αναλαμβάνει το κόστος της αναπηρίας και όχι το ανάπηρο άτομο, εισηγούμαστε οι πολιτικές οικονομικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία να εξειδικευτούν σε ειδική νομοθεσία με αφετηρία τις ανάγκες που η αναπηρία δημιουργεί και όχι στα πλαίσια του νόμου για το Ε.Ε.Ε.", ανέφερε.
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία