Μυρίζει τσίκνα η Κύπρος-Η σούβλα, οι εκδηλώσεις και ο καιρός που μας τα χαλάει

Έφθασε η μέρα που περίμεναν όλοι ή... σχεδόν όλοι οι Κύπριοι. Η μέρα, που το εθνικό μας φαγητό, η σούβλα έχει την τιμητική της. Οι φουκούδες ζεσταίνονται από το πρωί για να υποδεχθούν το κρέας, που θα ψήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, με αφορμή την γιορτή της Τσικνοπέμπτης. 
 
Ένα έθιμο που έχει τις καταβολές του στην ορθόδοξη παράδοση και γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, λόγω του ότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.
 
Η ονομασία Τσικνοπέμπτη, προέκυψε επειδή το δείπνο την ημέρα αυτή αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος, ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα».
Στην Κύπρο ωστόσο, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και θεωρείται η μέρα έναρξης του καρναβαλιού.
 
Παρόμοιες γιορτές, έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που, όμως, αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία, γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.
 
Εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις
Όλοι οι δήμοι ενόψει της Τσινοπέμπτης, έχουν προετοιμάσει εκδηλώσεις για τους δημότες τους.
 
Στη Λευκωσία, ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πεζόδρομων Λευκωσίας και ο Δήμος της πόλης θα στήσουν πάρτι με ζιβανία και ζωντανή μουσική, στους πεζόδρομους της Λήδρας και της Ονασαγόρου.
Στην Αγλαντζιά, ο Δήμος διοργανώνει μεσημβρινό πάρτι, με φαγητό, ποτό και μουσική στην καρναβαλίστικη τέντα του Δήμου, που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης της Λεωφόρου Κηρυνείας, απέναντι από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν.
 
Μεγάλο γλέντι στην πρωτεύουσα του Καρναβαλιού
Την τιμητική της έχει, βέβαια, η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού αφού ο Δήμος της πόλης ετοίμασε μεγάλο γλέντι, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φυσικά άφθονο φαγητό.
Συγκεκριμένα, στις 11.00 θα αρχίσει το καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με μουσική και κέρασμα μπροστά από την Ελληνική τράπεζα στην οδός Γλάδστωνος και την τράπεζα Κύπρου, στην οδό Αγίου Ανδρέου.
 
Στις 12.30, η ομάδα «Κανταδόροι Λεμεσού» θα τραγουδήσουν στην πλατεία Σαριπόλου για όλο τον κόσμο, ενώ στις 17:00 στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου θα στηθεί το γλέντι με μουσική και τραγούδι.
 
Μισή ώρα αργότερα, η ομάδα κρουστών Batukinio ανεβάζει τους ρυθμούς του καρναβαλιού με την παρουσία τους, ενώ το γλέντι θα συνεχιστεί με το συγκρότημα «Latin Smile Salsa».
 
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 17:45 στο Δημοτικό Μέγαρο. Εκεί, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την ένωση αυτοδίδακτων ζωγράφων Λεμεσού, θα διοργανώσουν έκθεση ζωγραφικής, με θέμα «Καρναβάλι 2020».
 
Στις 18:15 στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, τις μαζορέτες Λεμεσού και τις μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών σε πομπή, θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.
 
Oι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19:00, όταν ο Βασιλιάς Λεμέσιος, ο Μαχαραγιάς της πόλης, θα εισέλθει στην πόλη πάνω σε ένα εντυπωσιακό άρμα με τη συνοδεία του. Τον Βασιλιά Καρνάβαλο, θα πλαισιώνουν ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Βασιλική Οικογένεια, οι κανταδόροι Γιωργαλλέτου και οι κανταδόροι Αρίονες, η φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, οι μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, η ομάδα κρουστών Batukinio και οι μαζορέττες Λεμεσού.
 
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου  και θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Ανεξαρτησίας, Αγίου Ανδρέου, Καραϊσκάκη (Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη), Στασίνου, Ανδρέα Δρουσιώτη και θα καταλήξει στην Πλατεία Ηρώων. Θα ακολουθήσει ένα καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό από το συγκρότημα «The Carnaband».
 
Ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε φέτος να τσικνίσει μεσημέρι μαζί με τους δημότες της πόλης, στην πλατεία Ευρώπης. Ως εκ τούτου, καλεί το κοινό στις 12.00 στην πλατεία, για να γιορτάσουν την ημέρα με αποκριάτικη διάθεση.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμος θα προσφέρει δωρεάν εδέσματα της  ημέρας, όπως επίσης, κρασί και ζιβανία.
 
Στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στον Δήμο Πάφου και πιο συγκεκριμένα, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, όπου θα γίνει η πανηγυρική είσοδος του Βασιλιά και της Βασίλισσας του Καρναβαλιού.
Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα, θα συνοδεύονται από τη Σχολή Χορού Dance With Me Χριστίνας Καμπανέλα, τη Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου και των μαζορέτων της Ακαδημίας Χορού Κωνσταντίνας Χατζηευτυχίου, η οποία θα καταλήξει στην Πλατεία Kennedy. Βασιλιάς είναι ο Ιάκωβος Χατζηβασίλης και Βασίλισσα, η Αριλένα Κωνσταντίνου.
 
Ακολούθως, γύρω στις 19:00μ.μ., θα αρχίσει η Μεγάλη Συναυλία με τον Toni Sfino και τη δεκαμελή ορχήστρα του. Στον χώρο της εκδήλωσης, θα προσφέρεται ζιβανία.
 
Στο Παραλίμνι, οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι αρχίζουν επίσης από σήμερα, στην Πλατεία Μητροπόλεως-Αγίου Γεωργίου στις 17.00 το απόγευμα.
 
Στις 19:30 θα αφιχθεί στο χώρο η Βασίλισσα του καρναβαλιού. Θα ακολουθήσει γλέντι και ξεφάντωμα, με σούβλα και άλλα κρεατικά.
 
Στις εκδηλώσεις, θα συμμετάσχουν οργανωμένα σύνολα της επαρχίας, τα οποία θα προσφέρουν πλούσια κρεατικά και όχι μόνο εδέσματα, άφθονο ποτό, με ζωντανή μουσική, ώστε να ετοιμαστούν για την άφιξη της φετινής βασίλισσας του Καρναβαλιού Αμμοχώστου «Queen of Guinness» Μαρία Καλημέρα!
 
Το σκηνικό του καιρού
Σε ότι αφορά τον καιρό, για όσους επιλέξουν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη μέχρι το μεσημέρι, φαίνεται ότι θα τα καταφέρουν, ωστόσο στη συνέχεια αναμένονται βροχές καθώς και χιόνια στα ορεινά.
 
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, αλλά προς το μεσημέρι θα εμφανιστούν νεφώσεις που προοδευτικά θα πυκνώσουν και πιθανό να φέρουν λίγες, πολύ τοπικές βροχές και χιόνι ή χιονόνερο στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.
 
Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς, μέτριους ως ισχυρούς, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.
 
Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη