Η Επιτροπή Παιδείας ζητά αλλαγή σχεδίων υπηρεσίας για εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά τη ξένη γλώσσα

Αποκατάσταση των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ως μαθητές επέλεξαν να διδαχθούν άλλες γλώσσες κρατών της ΕΕ, εκτός των τριών γλωσσών εργασίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με τροποποίηση των σχεδίων υπηρεσίας ώστε οι εκπαιδευτικοί που ως μαθητές διδάχθηκαν άλλες γλώσσες πριν των 3 να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους διορισίμων ή διοριστέων, συζητά και ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση της αδυναμίας ορισμένων πτυχιούχων  εκπαιδευτικών  να εγγραφούν στους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων, λόγω επιλογής  στο λύκειο άλλης ξένης  γλώσσας  πέραν  των απαιτούμενων στο σχέδιο υπηρεσίας του 2016 γλωσσών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου που ενέγραψε το θέμα, είπε πως το πρόβλημα προέκυψε επειδή για άλλη μια φορά το κράτος ενήργησε με προχειρότητα.
 
Ο κ. Λεωνίδου εξήγησε ότι εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία της σπουδές τους, αλλά είχαν επιλέξει άλλες γλώσσες από αυτές που περιλαμβάνει το σχέδιο υπηρεσίας, αλλά  το Υπουργείο Παιδείας τους πρόσφερε ως επιλογή, αδικούνται καθώς με το σχέδιο υπηρεσίας δεν μπορούν να εγγραφούν στους καταλόγους για διορισμό.
 
Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε περαιτέρω ότι την αδικία δεν την προκάλεσαν οι ίδιοι αλλά το κράτος με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πρόσφερε, για αυτό και το Υπουργείο Παιδείας καλεί να αναθεωρήσει τις αποφάσεις και να καταθέσει τροποποίηση της νομοθεσίας.
 
Εκπαιδευτικοί που ως μαθητές επέλεξαν για ξένες γλώσσες τα ιταλικά και τα ισπανικά βρίσκονται σε απόγνωση, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να βρεθεί αποτελεσματική λύση, μέσα από τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για όσους επηρεάστηκαν από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
 
Ο κ. Λεωνίδου διευκρίνισε ότι δεν υιοθετεί τη θέση ότι η ρύθμιση θα επηρεάσει και τη δημόσια υπηρεσία, καθώς αφορούν δύο τελείως διαφορετικά συστήματα διορισμού.
 
Ο κ. Λεωνίδου είπε χαρακτηριστικά ότι ο κράτος παρέσυρε τους τότε μαθητές «με ψευδείς παραστάσεις».
 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί ένας μαθηματικός που γνωρίζει πολύ καλά ιταλικά και άριστα ελληνικά να αποκλείεται διορισμού.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε μετά τη συνεδρία ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μελετήσει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη. Πρόσθεσε πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών θα αδικηθούν και ανέφερε πως έχουν δικαιώματα στην ισότητα.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι πρόβλημα προέκυψε και με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατέχουν το καθεστώς αορίστου χρόνου, που δεν έχουν καλή γνώση μιας εκ των 3 γλωσσών εργασίας της ΕΕ, αποκλείστηκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας και αποσπάστηκαν είτε στο Υπουργείο Παιδείας είτε σε άλλα Υπουργεία.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε πως το θέμα πρέπει να διευθετηθεί για ακόμα ένα λόγο, επειδή όπως είπε χρειάζονται εκπαιδευτικοί που να γνωρίζουν και άλλες γλώσσες της ΕΕ καθώς επενδύονται πολλά χρήματα στην κινητικότητα και στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»