Κ. Ιωάννου: Εννέα στα χίλια βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια

Εννέα στα χίλια βρέφη παγκοσμίως γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, με τα αίτια για το 80% αυτών των περιστατικών να παραμένουν άγνωστα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε πως το γεγονός αυτό κρούει τον κώδωνα στους αρμοδίους, για συλλογική δράση και άμεση λήψη μέτρων, ώστε αυτό το ποσοστό να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο κ. Ιωάννου είπε πως παρά το ότι οι διαγνωστικές μέθοδοι χρήζουν βελτίωσης, είναι αισιόδοξο το γεγονός πως πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες εντοπίζονται στις μέρες μας με τη διενέργεια εμβρυικού υπερηχο-καρδιογραφήματος, για να προσθέσει ότι η διάγνωση σε ποσοστό 40-50% είναι εφικτή την πρώτη εβδομάδα της ζωής, ενώ στο λοιπό 50-60% εντός του πρώτου μήνα.

Όπως ανέφερε «για την πλήρη διάγνωση, η χρήση επεμβατικών τεχνικών όπως καρδιακού καθετηριασμού είναι πλέον αναγκαία και η ουσιαστική βελτίωση αυτών των τεχνικών, συνέβαλε στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων».

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση των μέσων και των εργαλείων για τη διαχείριση των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες, σημειώνοντας ότι πέρα από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το Υπουργείο έχει αναπτύξει συνεργασίες με εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού για την αποστολή των πιο περίπλοκων περιστατικών.  
 
«Λαμβάνοντας υπόψη», είπε, «ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια έχουν ομαλή ενηλικίωση και ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης, εάν υπάρξει άμεση και σωστή παρέμβαση, εκτός από τη συνεργασία μας με κέντρα του εξωτερικού, επενδύσαμε στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία διαθέσιμη και στην Κύπρο».
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι «από το 2015 λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ιατρείο συγγενών καρδιοπαθειών εφήβων και ενήλικων, με τη συνεργασία των Παιδοκαρδιολόγων και Καρδιολόγου με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες παιδιών και εφήβων», συμπληρώνοντας ότι η δε λειτουργία του ΓεΣΥ επέτρεψε την ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα σε γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς όφελος των ασθενών.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας είπε πως μέσω του ΓεΣΥ ενισχύθηκε, επίσης, η πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες για τη θεραπεία τους υπηρεσίες υγείας.

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα