Οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων ημερών και το κυπριακό τόξο

Ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες, προκαλούν οι συνεχόμενοι σεισμοί της τελευταίας περιόδου που έγιναν στη γειτονιά μας. Μετά τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν την Αλβανία τον Νοέμβριο του 2019, ακολούθησε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στην Τουρκία.
 
Μάλιστα, μόλις το τελευταίο 24ωρο, πέραν από τους δεκάδες μετασεισμούς στην Τουρκία, σημειώθηκαν άλλοι δύο αρκετά μεγάλοι σεισμοί, ένας ανατολικά της Κρήτης και Νότια της Ρόδου μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και άλλος ένας στην Αλβανία μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισχυρός σεισμός ανατολικά της Κρήτης
 
Μιλώντας στον REPORTER o Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, επεσήμανε πως η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι σεισμογόνος, ωστόσο το σεισμικό δυναμικό της Τουρκίας, είναι διαφορετικό από το σεισμικό δυναμικό της Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ-Τραντάχτηκε η Αλβανία από νέο σεισμό
 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου οι σεισμοί στην Τουρκία, συνδέονται με το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είναι πολύ πιο υψηλού κινδύνου από το κυπριακό τόξο.
 
Επιπρόσθετα, οι σεισμοί που σημειώνονται στον ελληνικό χώρο από τα ενεργά ρήγματα της περιοχής, επίσης δεν σχετίζονται άμεσα με το κυπριακό τόξο.
 
«Οι σεισμοί που σημειώνονται στην Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, «έχουν διαφορετική γενεσιουργό αιτία από τους σεισμούς που σημειώνονται σε Ελλάδα και Τουρκία, αφού η Κύπρος είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση».
 
Πάντως, ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως οι πολύ ισχυροί σεισμοί που γίνονται παγκοσμίως, προκαλούν και περιφερειακές επιπτώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και παγκόσμιες. Ωστόσο με τους συγκεκριμένους σεισμούς που έχουμε ενώπιον μας, δεν φαίνεται να παρουσιάζονται οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις για την περιοχή μας.
 
Μάλιστα, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, έφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, ο οποίος, όπως εξήγησε, ήταν ένας τοπικός σεισμός, που δεν πρόκειται να επηρεάσει την Κύπρο.
 
«Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, «ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή και οι σεισμοί, όπως γίνονταν στο παρελθόν, θα γίνονται και στο μέλλον. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εξ ορισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ-Τραντάχτηκε η Αλβανία από νέο σεισμό

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη