Τα σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών συζητήθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις επιλογής στείρωσης στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
 
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι για την στείρωση «φαίνεται ακόμα να συνεχίζουν οι αναχρονιστικές πρακτικές να ζητούν τη συγκατάθεση του συζύγου και αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να προχωρούν».
 
Προειδοποίησε ότι θα δοθεί ακόμα μια ευκαιρία και αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το θέμα συγκεκριμένα και συγκροτημένα, η Βουλή θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση με πρόταση νόμου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, η κ. Κουκουμά είπε ότι έχει ετοιμαστεί μια στρατηγική για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία 2018-2025, η οποία παρουσιάζει ένα πολύ ωραίο όραμα, ωστόσο σημείωσε «δεν έχει χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, ούτε και οποιοδήποτε προϋπολογισμό για το κόστος εφαρμογής όλων όσων περιλαμβάνονται».
 
Όπως πρόσθεσε «στα επιμέρους θέματα για εμάς είναι σημαντικό ότι ξεκαθαρίστηκε και θα ξέρουμε και εμείς προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, σε σχέση με τις εξετάσεις για το τεστ Παπανικολάου, για το οποίο αναφέρθηκε πως η πρόσθεση είναι να παραμείνει η εξέταση στα 2 χρόνια».
 
Κάλεσε το κράτος και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να λάβουν τα μέτρα τους και να υπολογίσουν πως το κόστος θεραπείας είναι ψηλότερο από το κόστος των εξετάσεων και των εξετάσεων που πρέπει να γίνονται.
 
Όσον αφορά στις μεθόδους αντισύλληψης, η κ. Κουκουμά εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέθοδοι αντισύλληψης στην Κύπρο, αφού μόνο τον αντρικό προφυλακτικό υπάρχει και καμιά μέθοδος αντισύλληψης δεν παρέχεται από το κράτος.
 
«Πρέπει επιτέλους», είπε, «να συζητήσουμε αυτό το θέμα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους κυρίως για την αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και για να μπορεί να αποφασίζει η γυναίκα. Το θέμα της αντισύλληψης δεν αφορά μόνο τη γυναίκα. Αφορά και τον άντρα και σε αυτή τη διάσταση πρέπει να συζητείται».
 
Εξάλλου, πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι οι εμβολιασμοί για το HPV θα επεκταθεί και στα αγόρια, σημειώνοντας ότι θα αναμένουν και θα το διεκδικήσουν, γιατί έτσι μόνο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα θέματα που αφορούν στον καρκίνο.
 
Σε σχέση με τα πρωτόκολλα για τους βιασμούς, είπε πως στην Επιτροπή αναφέρθηκε πως είναι μόνο πιλοτικά που εφαρμόζεται και μόνο στην Επαρχία Αμμοχώστου, γιατί όπως αναφέρθηκε από τους 33 βιασμούς που είχαν γίνει το 2014, οι 18 είχαν γίνει στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.
 
«Για μας είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα. Δεν εφαρμόζεται τίποτα και όλα τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται ως πρέπει και όπως λένε γραπτώς τα πρωτόκολλα», είπε. 
 
Η βουλευτής ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε «αν πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να εναπόκειται στην καλή θέληση της οποιασδήποτε ή του οποιουδήποτε, για να εφαρμόζει τα πρωτόκολλα ή να προβαίνει σε μια έγκαιρη και ορθή ενημέρωση».
 
Σε σχέση με τη στείρωση, έκανε λόγο για αναχρονιστική πρακτική η οποία πρέπει να σταματήσει, αφού παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα της επιλογής του κάθε ατόμου.
 
Πρόσθεσε ότι το αρμόδιο Υπουργείο είπε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι θα προβεί στην ετοιμασία σχετικού πρωτοκόλλου, ώστε να άρει το συγκεκριμένο αναχρονιστικό σημείο, σεβόμενο και τις συμβάσεις, οι οποίες δεσμεύουν το κράτος.
 
Επιπλέον, ανέφερε πως το Υπουργείο θα ενημερώσει αν θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση ή αν θα πρέπει να λάβει η Βουλή σχετική πρωτοβουλία.
 
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η αρμόδια Επιτροπή θα παρακολουθεί πολύ στενά το ζήτημα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου