Πέμπτη 6 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ξεκαθαρίζει για τα περί νέας μεθόδου θεραπείας κατά του καρκίνου η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου

  16/01/2020 09:29
Ξεκαθαρίζει για τα περί νέας μεθόδου θεραπείας κατά του καρκίνου η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου

Ξεκαθαρίζει για τα περί νέας μεθόδου θεραπείας κατά του καρκίνου η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου

  16/01/2020 09:29
Με αφορμή ρεπορτάζ σε επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης, όπου διαφημίζεται νέα μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου, η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου θα ήθελε να επισημάνει ότι η διαφημιζόμενη Ηλεκροχημειοθεραπεία ( Electrochemotherapy) δεν αποτελεί νέα αντικαρκινική θεραπεία αφού είναι γνωστή και εφαρμόζεται από δεκαπενταετίας, τουλάχιστον.
 
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν πρόκειται για επαναστατική θεραπεία, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αφού έχει ανακουφιστικό χαρακτήρα, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, που οι δυνατότητες θεραπείας με διεθνώς καθιερωμένες μεθόδους έχουν εξαντληθεί και οι ενδείξεις της περιορίζονται μόνο σε καρκινώματα του δέρματος, πρωτοπαθή ή μεταστατικά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών που εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες δεν την έχει υιοθετήσει. Ως εκ τούτου η εν λόγω θεραπεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γεννά ελπίδες σε χιλιάδες καρκινοπαθείς, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
 
Η Ογκολογική Εταιρεία θεωρεί ότι η προβολή που έχει δοθεί δεν είναι αντικειμενική και δεν εξυπηρετεί τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Ως εκ τούτου καλούνται οι ασθενείς να μην παρασύρονται από τίτλους εντυπωσιασμού, να ενημερώνονται για τις ενδείξεις χορήγησης θεραπειών είτε αυτές εμπίπτουν στα πλαίσια θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων γραμμών, είτε βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, οπότε θα πρέπει να εντάσσονται σε κλινικές μελέτες.
 
Τέλος η ΟΕΚ καλεί για ακόμα μια φορά τους δημοσιογράφους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε θέματα υγείας, αφού μέσω ενός τίτλου η ενός ρεπορτάζ μπορεί να προκαλέσουν αβάσιμα συναισθήματα ελπίδας σε ταλαιπωρημένους ασθενείς.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας