Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Προειδοποιήσεις Αρχαιολόγων-«Θα κλείσει το μουσείο εάν επιστραφεί στον Αρχιεπίσκοπο»

  15/01/2020 13:04
Προειδοποιήσεις Αρχαιολόγων-«Θα κλείσει το μουσείο εάν επιστραφεί στον Αρχιεπίσκοπο»

Προειδοποιήσεις Αρχαιολόγων-«Θα κλείσει το μουσείο εάν επιστραφεί στον Αρχιεπίσκοπο»

  15/01/2020 13:04
Την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων.
 

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ για μη ανανέωση του καταπιστεύματος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, που ίσχυε μέχρι σήμερα από το 1982, καθώς και η μετατροπή του εν λόγω μουσείου σε Εκκλησιαστικό, προκαλεί έντονες ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο ανάδειξης του εν λόγω μνημείου. Η μετατροπή του ιστορικού αυτού αρχοντικού, που ανήκε στον Δραγομάνο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιο, οδηγεί όχι μόνο στην αλλοίωση της ιστορικής αξίας του μνημείου, αλλά και στην απώλεια της ιστορικής μνήμης», προσθέτει.
 
 
Σημειώνει, επίσης, ότι η μονομερής αυτή ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου, παραγνωρίζει το γεγονός ότι μέρος του κτηρίου ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και η απόφαση για χρήση του θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο.
 
«Η επιστροφή της ανατολικής πτέρυγας του μουσείου στην Αρχιεπισκοπή συνεπάγεται στο κλείσιμό του και στην απώλεια της ιστορικής και αρχιτεκτονικής συνοχής του μνημείου. Όλες οι προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αλλά και των χορηγών του, από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα για τη συντήρηση, ενοποίηση και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχοντικού, θα αποβούν μάταιες με κίνδυνο το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να γίνει και πάλι ένα μοιρασμένο κτίριο αποξενωμένο από την ιστορία του», συμπληρώνει.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αρχιεπισκόπου για μουσείο-«Δεν είμαστε άχρηστοι... Δεν θα τους περάσει»

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να ανακαλέσει την απόφασή του, καθώς και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, να συνεχίσει την ανάθεση της διατήρησης και προστασίας του εν λόγω κτηρίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα για τη διατήρηση και προστασία των αρχαίων μνημείων με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας