Άρχισαν τα όργανα για τις συνενώσεις-Φωνές και μέτρα από Δήμους και Κοινότητες

Από χίλια μύρια κύματα αναμένεται να περάσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με αρκετούς Δήμους και Κοινότητες να ετοιμάζουν δυναμικές αντιδράσεις.
 
Το Νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 δήμων και 50 κοινοτήτων, με 100 χιλιάδες επιπλέον πολίτες να κατοικούν σε δημαρχούμενες περιοχές, που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 83% του πληθυσμού, από το 71% που είναι σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι συνενώσεις των Δήμων-Σπάει ο Στρόβολος, ενώνεται η Αμμόχωστος
 
Οι ανακοινώσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις από κάποιους Δήμους αλλά και αρκετές κοινότητες, με κάποιους εκ των δημάρχων που μίλησαν στον REPORTER, να αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι των περιοχών τους βράζουν με την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση. Κι αυτό, λόγω του ότι θεωρούν πως πέραν από τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται με τις συνενώσεις, δεν ρωτήθηκαν και δεν εισακούστηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί τους.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι επιφυλάσσονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και νομικά μέτρα κατά της μεταρρύθμισης. Μάλιστα οι πλείστοι εμπλεκόμενοι Δήμοι και οι κοινότητες, ζητούν όπως ο τελευταίος λόγος ανήκει στους πολίτες, ενώ τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφισμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα εκατομμύρια των νέων Δήμων-Πού θα γίνουν οι μεγαλύτερες εξοικονομήσεις
 
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι Δήμοι που άκουσαν όχι ευχάριστα, αλλά μάλλον με προβληματισμό τις ανακοινώσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που εξ αρχής τάχθηκαν υπέρ των συνενώσεων και άκουσαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών.
 
Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, μιλώντας στον REPORTER, επεσήμανε πως οι  προτάσεις είναι στα πλαίσια και τις παραμέτρους που συζητήθηκαν με το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Δήμαρχος Γεροσκήπου
Ιδιαίτερα προβληματισμένος, αλλά παράλληλα και αποφασισμένος για συνέχιση της προσπάθειας υπεράσπισης και διατήρησης του Δήμου του, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του. Κατηγόρησε, εξάλλου, την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούν με τους αρμόδιους για να εισακούσουν τις ανησυχίες του.
 
Ο Δήμος Γεροσκήπου επιφυλάχθηκε για τις επόμενες ενέργειες του, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις συναντήσεις με τα κόμματα, αφού το Νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον τους προς ψήφιση. Ο κ. Παυλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως θα πεισθούν οι βουλευτές για το δίκαιο των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο «Δήμος Γεροσκήπου δεν είναι κατά των συνενώσεων, όμως επιθυμεί τη συνένωση με κοινότητες της ανατολικής Πάφου και όχι με τον Δήμο Πάφου».
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, «έκοψαν και έραψαν μόνοι τους χωρίς να ρωτήσουν τους Δήμους, τόσο για τις ανάγκες όσο και για τις ανησυχίες των κατοίκων από τη συνένωση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα εκατομμύρια των νέων Δήμων-Πού θα γίνουν οι μεγαλύτερες εξοικονομήσεις
 
Δήμαρχος Πέγειας
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί πλήρως τα δικαιώματα του Δήμου του, αφού όπως είπε, έχει ήδη ζητήσει νομική συμβουλή για τα επόμενα του βήματα.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Λάμπρου, «στο νέο δημοτικό συμβούλιο η εκπροσώπηση της Πέγειας θα είναι ένα προς τέσσερα», σημειώνοντας πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου αλλά και τα πληθυσμιακά δεδομένα, δεν είναι τα πραγματικά.
 
Δήμαρχος Δερύνειας
Ιδιαίτερα έντονος αναφορικά με τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη χθες ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την προβλεπόμενη συνένωση με το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα και τη Σωτήρα.
 
Ο κ. Καραγιάννης, εξήγησε πως σε αρκετές περιπτώσεις το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιηθούν οι ανησυχίες του Δήμου, αφού πρόκειται για μια ημικατεχόμενη και ακριτική περιοχή, ωστόσο μετά τη παρουσίαση αποδείχθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν λήφθηκαν υπόψη, οι ανησυχίες του Δήμου.
 
Ο κ. Καραγιάννης υπέδειξε επίσης, «πως την ώρα που σε άλλες περιπτώσεις ακριτικοί και ημικατεχόμενοι Δήμοι με τις ίδιες ιδιαιτερότητες της Δερύνειας, ικανοποιήθηκαν πλήρως, η Δερύνεια συνενώνεται με Δήμους με τους οποίους δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά».
 
Ο Άντρος Καραγιάννης πρόσθεσε πως προειδοποίησε τον υπουργό Εσωτερικών και έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα προσεχθεί η ιδιαίτερη περίπτωση της Δερύνειας, κάτι που τελικά δεν έγινε, όπως καταγγέλλει. «Αντιθέτως, θέλουν να μας εξαφανίσουν. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», κατέληξε ο Δήμαρχος Δερύνειας.
 
Η Αγία Νάπα
Την ίδια ώρα έντονη αναμένεται να είναι και η αντίδραση του Δήμου Αγίας Νάπας. Χθες ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, ο οποίος παρεμπιπτόντως σήμερα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στο Υπουργείο Μεταφορών, ξεκαθάρισε πως παρά την υπουργοποίηση του παραμένει σταθερός στις απόψεις του.
 
Τα ηνία του Δημαρχείου θα έχει για τις επόμενες 40 ημέρες ο αντιδήμαρχος της πόλης μέχρι τις νέες εκλογές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Πάντως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον επόμενο δήμαρχο, θεωρείται δεδομένο πως η θέση του δημοτικού συμβουλίου, κατά της συνένωσης με τον δήμο Παραλιμνίου, θα παραμείνει σταθερή και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, ώστε να επιτευχθούν αλλαγές, ενδεχόμενο που και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, άφησε ανοιχτό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν θα αλλάξουν οι θέσεις μου για τις συνενώσεις επειδή έγινα υπουργός»
 
Δήμος Αραδίππου
Προβληματισμένος με την συνένωση με τον Δήμο Λάρνακας, εμφανίστηκε στον REPORTER και ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης.
 
«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε άλλο Δήμο ή κοινότητα της Επαρχίας μας. Συμφωνούμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως, διαφωνούμε στην πρώτη εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών  για συνένωση του δήμου μας με αυτόν της Λάρνακας».
 
«Πιστεύουμε», πρόσθεσε ο κ. Ευαγγελίδης, «ότι η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου Δήμου θα προκαλέσει διοικητικές δυσλειτουργίες. Δεν γνωρίζουμε πως προέκυψε αυτό, διότι από την αρχή μιλούσαμε για δύο δήμους. Το Δήμο Αραδίππου με κάποιους και το Δήμο Λάρνακας με κάποιους άλλους, δηλαδή βόρεια και νότια της Λάρνακας. Μέσα σε τρεις μέρες τι έχει γίνει και προέκυψε αυτή η πρόταση, δεν γνωρίζω» κατέληξε.
 
Κοινότητα Αγίου Τύχωνα
Νομικά μέτρα κατά του κράτους εξετάζει μαζί με τους νομικούς του συμβούλους ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα, Χαράλαμπος Ιωάννου. Επισημαίνοντας πως ο Άγιος Τύχωνας είναι η μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου με προϋπολογισμό για το 2019 9,5 εκατομμύρια, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως δεν γίνεται να έχει την ίδια ψήφο με την κοινότητα της Ακρούντας ή του Αρμενοχωρίου που αριθμεί πενήντα κατοίκους.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε από τον υπουργό η Μεταρρύθμιση, επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο της κοινότητας και ζήτησε συμβουλή κατά πόσον επιτρέπεται από το κράτος να διαλύσει μια κοινότητα χωρίς να ζητηθεί η άποψη των πολιτών. Ο κ. Ιωάννου εμφανίσθηκε έτοιμος να φτάσει και μέχρι το ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διαφυλάξει τα δικαιώματα της κοινότητάς του.
 
Έσπασαν τα τηλέφωνα της Ένωσης Κοινοτήτων
Με στόχο να ξεκαθαρίσει το σκηνικό που δημιουργήθηκε με την συνένωση 48 κοινοτήτων με Δήμους, ώστε να ξεκαθαρίσει η θέση της κάθε επηρεαζόμενης κοινότητας, συγκάλεσε για τις 16 Δεκεμβρίου, συνάντηση στη Σκαρίνου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού.  
 
Όπως εξήγησε ο κ. Δαμινανού, η Ένωση Κοινοτήτων δεν είχε καμία εμπλοκή στην διαβούλευση που προηγήθηκε, αφού δόθηκαν οι ανάλογες δεσμεύσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών πως δεν θα επηρεαστούν κοινότητες.
 
Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε, όπως αναφέρει, αφορούσαν σε συνενώσεις με Δήμους μόνο σε περιπτώσεις που ήταν αδήριτη ανάγκη, όπως παραδείγματος χάριν, σε περιπτώσεις που μια κοινότητα βρίσκεται μεταξύ δύο δήμων που θα συνενωθούν.
 
Τελικά, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, «οι συνενώσεις αποφασίσθηκαν κατά το δοκούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι επιστημονικές μελέτες που διενεργήθηκαν, αλλά ούτε η επιθυμία των πολιτών».
 
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού από την ώρα που παρουσιάστηκε η μεταρρύθμιση, έσπασαν τα τηλέφωνα από κοινοτάρχες που επηρεάζονται και άκουσαν για πρώτη φορά ότι θα συνενωθεί η κοινότητα τους.
 
Την ίδια ώρα αρκετές είναι οι κοινότητες που πιάστηκαν εξ απροόπτου, αφού μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση και σήμερα έμαθαν, όπως μας ανέφεραν, για την ένταξη τους στα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράδειγμα αποτελεί το Κίτι στη Λάρνακα, τα χωριά Γουδί, Πελαθούσα και Περιστερώνα στην Πάφο.
 
Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στην επαρχία Λευκωσίας, οι πλείστοι Δήμοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι, με τους όποιους προβληματισμούς να περιορίζονται στους Δήμους Τσερίου και Λακατάμιας.
 
Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ, άκουσαν τις προτάσεις του υπουργού, όχι με ενθουσιασμό, αφού με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον τους, οικονομικά δεν φαίνεται να είναι βιώσιμη η μεταρρύθμιση.
 
Η επόμενη ημέρα
Παράλληλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας της Μεταρρύθμισης, μετά την κατάθεση του στη Βουλή, με κάποια εξ αυτών να υπογραμμίζουν πως θα πρέπει τον τελευταίο λόγο να τον έχουν οι πολίτες με δημοψηφίσματα.
 
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, θα έχει ένα βουνό να ανέβει με το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού οι Δήμοι και οι κοινότητες που αντιδρούν δείχνουν έτοιμοι να το τραβήξουν μέχρι τέλους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα στα κόμματα αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή