Τρίτη 24 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ικανοποίηση Νικολαΐδη από την πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  02/12/2019 20:10
Ικανοποίηση Νικολαΐδη από την πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ικανοποίηση Νικολαΐδη από την πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  02/12/2019 20:10
Ως ισορροπημένη, θεωρεί ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, την πρόταση της Κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την απόφαση για δημιουργία τεσσάρων Δήμων στην Επαρχία Λεμεσού.
 
Όπως αναφέρει ο κ.Νκολαϊδης, γίνεται ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα προς το μπρος, καθώς ο θεσμός της ΤΑ, εδώ και χρόνια, λειτουργούσε στη βάση ενός ξεπερασμένου νομοθετικού πλαισίου, "το οποίο πλέον αποκτά την προοπτική να έχει τα εφόδια και τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει".
 
"Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι πόλεις και γενικά οι τοπικές αρχές βγαίνουν στο προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη με περισσότερες και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες, έπρεπε και η Κύπρος να προχωρήσει μπροστά", προσθέτει.
 
Την ίδια ώρα σημειώνει ότι το μείζον θέμα είναι οι αρμοδιότητες των νέων Δήμων και όχι ποιοι συνενώνονται με ποιους, υπογραμμίζοντας πως οι τοπικές αρχές πρέπει να αποκτήσουν την διοικητική ευελιξία και την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν τους δήμους τους και να εξυπηρετήσουν το δημότη.
 
Ο Νίκος Νικολαΐδης εκτιμά πως αυτό ικανοποιείται από το νομοσχέδιο και πως, "από εκεί και πέρα, θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν την απαραίτητη μάζα και μέγεθος, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και δυνατότητες που τους δίνονται".
 
Αν και θεωρεί ισορροπημένη την πρόταση της Κυβέρνησης για την Επαρχία Λεμεσού, ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν θα απέκλειε και την περίπτωση ενός μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου "αν μπορούσαν να ισχύσουν τα κριτήρια που θα στήριζαν κάτι τέτοιο".
 
Η πρόταση του Υπουργείου, πρόσθεσε, είναι κατανοητή για τη Λεμεσό, ωστόσο " θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προσεγγίσεις στη βάση πιο ενοποιημένων αναπτυξιακών δεδομένων".
 
"Όμως υπάρχουν όλα τα εχέγγυα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι Δήμοι στη Λεμεσό, να προχωρήσουν και να αξιοποιήσουν σωστά το νέο νομοθετικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τους δημότες τους", συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί έναν μεγάλο μητροπολιτικό Δήμο Λεμεσού, ο οποίος θα συνένωνε, εκτός από το Δήμο Μέσα Γειτονιά, το Δήμο Κ.Πολεμιδιών, το Δήμο Αγ.Αθανασίου και μέρος του Δήμου Γερμασόγειας.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, ο Δήμος Λεμεσού θα συνενωθεί με το Δήμο Μέσα Γειτονιάς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας