Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Παραγράφονται τα ήσσονος σημασίας αδικήματα μετά την παρέλευση 6 ή 12 μηνών

  27/11/2019 06:41
Παραγράφονται τα ήσσονος σημασίας αδικήματα μετά την παρέλευση 6 ή 12 μηνών

Παραγράφονται τα ήσσονος σημασίας αδικήματα μετά την παρέλευση 6 ή 12 μηνών

  27/11/2019 06:41
Μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι όσοι καταγγέλλονται για ήσσονος σημασίας τροχαίες παραβάσεις από τις δημοτικές αρχές και στην περίπτωση που δεν έχουν πληρώσει το εξώδικο εντός της προθεσμίας των 15 ημερών, επιχειρείται καταχώρηση των υποθέσεων στα δικαστήρια.  
 
Η νομοθεσία έχει αλλάξει το 2018 και προνοεί ότι για τα αδικήματα που επισύρουν μικρές ποινές, αυτά παραγράφονται στους έξι ή τους 12 μήνες, έτσι δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατηγορητηρίου για σκοπούς ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος.
 
Το θέμα ξεκαθάρισε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που κλήθηκε να εξετάσει μονομερή αίτηση του Δήμου Λάρνακας, με την οποία ζητούσε να του επιτραπεί να καταχωρήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 98 προσώπων που καταγγέλθηκαν από τους τροχονόμους για ήσσονος σημασίας τροχαίες παραβάσεις και δεν είχαν πληρώσει το πρόστιμο εντός της προθεσμίας.
 
Νωρίτερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας (στις 16 Σεπτεμβρίου) είχε επίσης απορρίψει το αίτημα αυτό του Δήμου και με τη μονομερή αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο στόχευε στην ακύρωση της απόφασης. Ωστόσο ο δικαστής Κ. Παμπαλλής επικύρωσε την κρίση του πρωτόδικου δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του ως «απολύτως σωστή».
 
Με τη νομοθεσία του 2018, τα αδικήματα που προνοούν φυλάκιση μέχρι 3 μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι 854 ευρώ παραγράφονται στους 6 μήνες, ενώ τα αδικήματα που επισύρουν φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 1,708 ευρώ παραγράφονται στους 12 μήνες.
 
Στην περίπτωση των 98 ατόμων που καταγγέλθηκαν από τον Δήμο Λάρνακας και δεν είχαν πληρώσει τα εξώδικα, τα αδικήματα που διέπραξαν και αφορούσαν μικρές τροχαίες παραβάσεις όπως στάθμευση ή παρακώλυση κυκλοφορίας ή παράλειψη συμμόρφωσης με σήμα τροχαίας διαπράχθηκαν κάποια εντός του 2017, ενώ τα πλείστα εντός του 2018.  Επομένως, όταν ο Δήμος επιχείρησε να καταχωρήσει τις υποθέσεις στο δικαστήριο, τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.
 
Δεν είχε γνώση για την τροποποίηση, υποστήριξε ο Δήμος
Στην ένορκη δήλωση που συνόδευε την αίτηση, ο υπεύθυνος της Τροχονομικής Υπηρεσίας εξηγούσε ότι η πρακτική η οποία ακολουθείτο από το Δήμο ήταν η προσπάθεια εξώδικης διευθέτησης των προστίμων. Συγκεκριμένα, μετά την παρέλευση των 15 ημερών προς εξόφληση οποιουδήποτε προστίμου, η υπηρεσία επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους παραβάτες για υπενθύμιση και εξόφληση του επιβληθέντος προστίμου. Όταν η προσπάθεια αποτύγχανε, η υπηρεσία μάζευε μεγάλο αριθμό εξωδίκων και τα παρέδιδε σε διάφορους δικηγόρους με σκοπό την προώθηση τους για ποινική δίωξη.
 
Περαιτέρω ο υπεύθυνος της Τροχονομικής Υπηρεσίας υποστήριξε ότι για την τροποποίηση που επήλθε στο άρθρο 88 του Νόμου 129(Ι)/2018 δεν είχαν ειδοποιηθεί οι Δήμοι και έτσι αγνοούσαν ότι υπήρξε αυτή η διαφοροποίηση. Περιήλθε σε γνώση τους μετά την άρνηση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να εγκρίνει για καταχώριση τη δέσμη των 98 κατηγορητηρίων, ενώ προώθησε και τη θέση ότι α) θα υποστεί μεγάλη οικονομικά ζημιά το δημοτικό ταμείο και β) ότι ο Δήμος θα στερηθεί της δυνατότητας πρόσβασης στο δικαστήριο.
 
«Άγνοια του νόμου και επί του προκειμένου η απουσία ‘προειδοποίησης’ προς τους αιτητές περί της επικείμενης τροποποίησης της Ποινικής Δικονομίας και δη του άρθρου 88, σαφώς και δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για έγκριση του υποβληθέντος αιτήματος», γράφει στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο και συνεχίζει:
 
«Η σημασία της συγκεκριμένης πρόνοιας είναι έκδηλη. Επιτρέπει την καταχώριση μιας ποινικής υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διάπραξη του, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε ‘κατηγορούμενο’ να μπορεί εγκαίρως να αντιλαμβάνεται και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ήσσονος σημασίας αδικήματα, όπως μικρές τροχαίες παραβάσεις που αφορούν π.χ. στάθμευση ή παρακώλυση κυκλοφορίας ή παράλειψη συμμορφώσεως προς σήμα τροχαίας, αν καταχωρηθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων, δημιουργούν προβλήματα τόσο στην κατηγορούσα αρχή όσο και στους κατηγορούμενους, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας που διαρρέει μεταξύ του αδικήματος και της εκδίκασης μιας συνοπτικής δίκης.
 
Με βάση τα πιο πάνω, θεωρώ ότι οι αιτητές δεν έχουν τεκμηριώσει οποιοδήποτε λόγο ο οποίος θα επέτρεπε στο Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται η καταχώριση των απορριφθέντων κατηγορητηρίων».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας