Ο 32χρονος Αβραάμ που θέλει να γίνει ο πρώτος Κύπριος που διέσχισε τον Αρκτικό Κύκλο

Φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος κύπριος, ο οποίος θα διασχίσει με έλκηθρο τον Αρκτικό Κύκλο. Κι αυτό, για να ενώσει τη φωνή του με όσους διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή.
 
Ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους, ακτιβιστής γνωστός για τις δράσεις του για την προστασία των ζώων, λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό της σκανδιναβικής εταιρείας που ασχολείται με τη φύση Fjällräven Polar. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.  
 
Ο 32χρονος από τη Λάρνακα, μίλησε στον REPORTER για τον φιλόδοξο στόχο του και κάλεσε τον κόσμο να τον ψηφίσει εδώ για να τον υλοποιήσει.
 
«Θέλω να διασχίσω τον αρκτικό κύκλο με έλκηθρο και σκύλους. Αυτό το event γίνεται κάθε χρόνο, εδώ και 22 χρόνια.  Ο λόγος που πραγματοποιείται, είναι επειδή στην περιοχή καταγράφονται αλλαγές στη φύση. Η εταιρεία που το διοργανώνει, θέλει να δείξει στον κόσμο τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και να αναδείξει τις ομορφιές της φύσης, που χάνονται από τα χέρια των ανθρώπων. Λαμβάνουν μέρος τριάντα άτομα από όλο τον κόσμο και εγώ φιλοδοξώ να γίνω ο εκπρόσωπος της Κύπρου. Σε αυτή τη διοργάνωση δεν έλαβε ποτέ μέρος κύπριος και δεν νομίζω να υπήρχε ποτέ κύπριος, που διέσχισε τον αρκτικό κύκλο με έλκηθρο».
 
Πώς γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων;
 Διαλέγουν δύο άτομα από κάθε περιοχή του πλανήτη. Το ένα είναι αυτό, που έχει τις περισσότερες ψήφους και το δεύτερο επιλέγεται από την κριτική επιτροπή, η οποία κάνει έρευνα για τις δραστηριότητες των υποψηφίων.
 
Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί κάποιος για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό;
Επειδή μιλούμε για θερμοκρασίες από -20 μέχρι -40 βαθμούς, πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όταν βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες. Πρέπει να μπορείς να ζήσεις στην παγωμένη φύση.
 
Πόσες μέρες διαρκεί η αποστολή;
Το event διαρκεί οκτώ μέρες, οι πρώτες δύο είναι για ενημέρωση και εκπαίδευση. Πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι τους έξι σκύλους, που θα σέρνουν το έλκηθρο. Τις υπόλοιπες έξι είσαι στη φύση. Καλύπτονται 50 χιλιόμετρα την ημέρα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες για φαγητό και για ενυδάτωση.  Επειδή είναι το κρύο, το σώμα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες. Σε τέτοιες θερμοκρασίες, όλα είναι παγωμένα. Τρως τροφές πολύ ψηλές σε λιπαρά, που βρίσκονται σε ειδικά δοχεία τα οποία τοποθετούνται σε ζεστό νερό. Οι στάσεις που κάνεις, είναι σε συγκεκριμένες ώρες και αποστάσεις για να μπορέσεις να ανάψεις φωτιά και να ζεστάνεις το φαγητό σου. Την ίδια ώρα πρέπει να ταΐζεις τους σκύλους. Το κάθε ζώο, τρώει δύο με δυόμιση κιλά φαγητό, που ο κάθε χειριστής του έλκηθρου είναι υπεύθυνος να το ετοιμάζει καθημερινά.
 
Στο ταξίδι των έξι ημερών, πού κοιμούνται οι χειριστές;
Στήνουν σκηνές μέσα στο χιόνι και μένουν ανά ζευγάρια, λόγω του ψύχους.  Έξι μέρες βλέπεις μόνο άσπρο. Σε περίπτωση που είναι πάρα πολύ το κρύο, τότε μπαίνουν και τα σκυλιά στη σκηνή. Δεν καταφέρνουν όλοι οι συμμετέχοντες να τερματίσουν. Υπάρχουν άτομα από τους διοργανωτές, που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν όσους υποχωρούν. Παραλαμβάνονται είτε από ελικόπτερα, είτε από ειδικά οχήματα και επιστρέφουν στη βάση.
Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή, λόγω και της παγκόσμιας κινητοποίησης που προκάλεσε η Greta Thunberg.
Αυτό γίνεται επειδή δική μας γενιά, είναι τώρα αντιμέτωπη με τα λάθη της προηγούμενης γενιάς. Η κλιματική αλλαγή, οφείλεται σε λανθασμένες αποφάσεις. Γι’ αυτό ανέλαβε δράση η γενιά μας. Η κλιματική αλλαγή, ακολουθεί ρυθμούς πολύ πιο ψηλούς απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εγώ θεωρώ, ότι είναι υποχρέωση μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου, για να μπορεί η επόμενη γενιά, η κόρη και οι φίλοι της να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο.
 
Πώς βλέπεις τα πράγματα στην Κύπρο;
Για μένα είναι απαράδεκτο, το 2019 η Κύπρος, που έχει 300 μέρες ηλιοφάνεια, το 95% της ενέργειας που παράγει να είναι από το Μαζούτ. Έχουμε και την τεχνολογία και την τεχνογνωσία και τα λεφτά που μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η προηγούμενη γενιά ή δεν θέλει ή δεν έχει το σθένος να αντιμετωπίσει γι΄αυτά τα προβλήματα και ήρθε η ώρα να αναλάβουμε εμείς.
Είσαι ακτιβιστής, με δράση στην προστασία των ζώων. Τι ενέργειες πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Ήμουν και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα για τα ζώα Κύπρου. Εγώ νοιώθω ότι εκμεταλλευόμαστε τα ζώα. Πριν 30-40 χρόνια, οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας μία με δύο φορές την εβδομάδα. Πλέον τρώνε πρωί, μεσημέρι, βράδυ κάτι που είναι ανθυγιεινό. Πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα. Οι μεγαλύτερες εκπομπές θερμοκηπίου προέρχονται από τη κτηνοτροφία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαι χορτοφάγος. Δεν λέω ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας, αλλά ότι πρέπει να το περιορίσει. Μέσω του καναλιού, που έχω στο Facebook το Original Minds, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να του μεταφέρουμε την ανάγκη για αλλαγή. Θέλουμε ο κόσμος από παθητικός πολίτης, να γίνει ενεργητικός πολίτης.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη