Η ιστορία της Ρυθμικής, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι κυπριακές συμμετοχές

Είναι ίσως από τα λίγα αθλήματα στον κόσμο που συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί, αφού για να διαπρέψει κάποιος στη ρυθμική γυμναστική πρέπει να διαθέτει πολλά ταλέντα και ιδιότητες. Με απλά λόγια επιβάλλεται ο αθλητής να συνδυάζει στοιχεία από μπαλέτο, γυμναστική, χορό, ισορροπία, δύναμη, ρυθμό και πράξεις χειραγώγησης αντικειμένων.
 
Το απαιτητικό αυτό άθλημα το οποίο μετράει περίπου οκτώ και πλέον δεκαετίες ζωής, πέρασε από διάφορα στάδια προτού εισαχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι όμως παραδεκτό, ότι εξελίχθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και κατάφερε να διαδοθεί και να καθιερωθεί.
 
Οι ρίζες της Ρυθμικής
 
Και μπορεί η εμφάνιση του αθλήματος στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα να είναι σχετικά πρόσφατη, ωστόσο η ιδέα της σύλληψής του τοποθετείται κάπου στον 20ο αιώνα, όταν ένας νέος δάσκαλος και μουσικός, ο Francois Alexandre Nicolas Cheri Delscart θέλησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να συνδυάσει τη μουσική με τη σωματική έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την κίνηση.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως πρώτο στάδιο σύλληψης της ιδέας της Ρυθμικής.
 
Το πρώτο τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής λειτούργησε  το 1934 στο Leningrad της Σοβιετικής Ένωσης στο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής και αφορούσε μόνο γυναίκες, άνω των 16 ετών.
 
Από τότε πολλά άλλαξαν, πράγματα που έχουν να κάνουν με τους αθλητές που μπορούν να συμμετέχουν, όπως το φύλο, ο σωματότυπος και η ηλικία. Ενώ επρόκειτο για ένα αμιγώς γυναίκειο άθλημα, πλέον όλο και περισσότεροι άνδρες ασχολούνται με αυτό. Επίσης από τα σωματικά πρότυπα της εποχής εκείνης που ξεκίνησε η Ρυθμική, πλέον περάσαμε στα πιο αδύνατα και καλογυμνασμένα κορμιά ενώ η ενασχόληση με το εν λόγω άθλημα ξεκινάει σε νηπιακή ηλικία σε αντίθεση με το τι ίσχυε τότε.
 
Σ’ ότι αφορά τις αλλαγές που επήλθαν στο άθλημα, με την πάροδο του χρόνου επιτράπηκαν περισσότερα είδη μουσικής, εξελίχθηκαν οι στολές που φοράνε και άλλαξε ο χειρισμός των οργάνων, με τους αθλητές να μπορούν να ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα από τότε, χάρη στην ευελιξία που αποκτούν λόγω της ενασχόλησης από παιδική ηλικία.
 
 Η επίσημη πρώτη της Ρυθμικής στην Ολυμπιάδα
 
Η εμφάνιση της Ρυθμικής ως αγώνισμα έγινε τη δεκαετία του 40’ και η αναγνώριση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής ήρθε δυο δεκαετίες αργότερα, το 1961 συγκεκριμένα.
 
H ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως, αποφασίστηκε το 1980 και τέσσερα χρόνια αργότερα η Ρυθμική Γυμναστική έκανε την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες για το Ατομικό ενώ το 1996 εντάσσεται και το Ομαδικό με τη Lori Fung  να κατακτά το πρώτο ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στην ρυθμική γυμναστική.
 
Κορυφαία μορφή του αθλήματος αποτελεί η Ουκράνη Alexandra Timoshenko, που είναι η μοναδική αθλήτρια με δυο ολυμπιακά μετάλλια στο ατομικό: το χρυσό το 1992 στη Βαρκελώνη και το χάλκινο το 1988 στη Σεούλ.
 
Από την Ουκρανία κατάγεται και άλλη μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες της Ρυθμικής, η Kateryna Serebrianska, η χρυσή ολυμπιονίκης του 1996.
 
Οι κύπριες αθλήτριες ρυθμικής στους Ολυμπιακούς
 
Οι πρώτες συμμετοχές της Κύπρου με αθλήτριες της Ρυθμικής στα ολυμπιακά αγωνίσματα, έγιναν το 1992 στη Βαρκελώνη με τις Άννα Κίμωνος και Έλενα Χατζησάββα, οι οποίες συμμετείχαν στο σύνθετο ατομικό. Κατετάγησαν 38η και 42η, αντίστοιχα.
 
Δυο δεκαετίες μετά, το 2012 συγκεκριμένα, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, κάνει την εμφάνισή της με τα χρώματα της Κύπρου, η 19χρονη τότε πρωταθλήτρια Χρυσταλένη Τρικωμίτη αγωνιζόμενη στο Σύνθετο ατομικό, η οποία κατετάγη 19η.
 
Eπόμενος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου του 2020.
 
Παρούσα θα δηλώσει για άλλη μια φορά η Κύπρος με τη Cyta να στηρίζει εμπράκτως, τόσο την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και τους αθλητές μας, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης στην πορεία των νέων παιδιών προς την κορυφή.
 
Με την ευκαιρία της συνεργασίας αυτής, δημιουργήθηκαν δώδεκα ταινίες μικρού μήκους με δώδεκα αθλητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε προηγούμενες Ολυμπιάδες, οι οποίοι μοιράζονται τις κορυφαίες στιγμές της πορείας τους, τις δυσκολίες, τους αγώνες, αλλά και τις συγκινήσεις που έζησαν στο ταξίδι τους προς τη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Δείτε εδώ τη Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, η οποία μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τη συμμετοχή της, αλλά και την πορεία της στον αθλητισμό.
 
Δείτε και τις υπόλοιπες ιστορίες των αθλητών εδώ.
 

Δειτε Επισης

Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη