Τετάρτη 10 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε Διεθνές Συνέδριο της IART στη Λεμεσό

  22/10/2019 17:46
Ο ρόλος των ΜΜΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε Διεθνές Συνέδριο της IART στη Λεμεσό

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε Διεθνές Συνέδριο της IART στη Λεμεσό

  22/10/2019 17:46
Οι προκλήσεις και ο ρόλος των ΜΜΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ρητορικής μίσους, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σημερινή εποχή του διαδικτύου και των μοντέρνων τεχνολογιών, (The role of media in countering terrorism), απασχολεί τριήμερο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας (IART) που ξεκίνησε σήμερα στη Λεμεσό.
 
Σήμερα η τρομοκρατία αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και οι τρομοκρατικές απειλές διαδίδονται και παίρνουν νέα μορφή, ανέφερε σε χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στα ρωσικά, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Η τρομοκρατία, συνέχισε, εξελίσσεται συνεχώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση "αυτού του κακού", μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τη συνένωση δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας, υποδεικνύοντας πως, σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος των ΜΜΕ προς το σκοπό αυτό.
 
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα μέσα ενημέρωσης έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την αποτροπή διάδοσης του εξτρεμισμού, της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων (fake news) , που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια κάθε κράτους.
 
Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών πρακτικών, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
 
Για πολιτικά υποκινούμενες ψευδείς ειδήσεις, ακόμη και στην Κύπρο, τις οποίες η Πρεσβεία του αντιμετωπίζει μέσω ανακοινώσεων, έκανε λόγο ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, σύμφωνα με την μετάφραση που έγινε από τη ρωσική, στην αγγλική γλώσσα.
 
Συγκεκριμένα, ο κ.Οσάτσι είπε πως η "ψεύτικη διπλωματία" και οι ψευδείς ειδήσεις έχουν πλέον γίνει κανόνας και εξέφρασε τη θέση πως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτούν την κοινωνική αναταραχή και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κερδίσουν έδαφος μέσα από θεάσεις βίντεο που επηρεάζουν την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων.
 
Σύμφωνα πάντα με την μεταφράστρια, ο κ.Οσάτσι είπε πως η Πρεσβεία του βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο, ακόμη και σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, κάνοντας αναφορά σε πολιτικά υποκινούμενες ψευδείς ειδήσεις επηρεασμού.
 
Ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την παρουσία τους στην Κύπρο και ευχήθηκε όπως το Συνέδριο συντελέσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
 
Τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους συνέδρους και την ευχή του για μια παραγωγική συζήτηση, μετέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκου.
 
Επίσης, σε χαιρετισμό του εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών, στη ρωσική γλώσσα, ο κ Φράγκου ανέφερε ότι, την ώρα που η τρομοκρατία αυξάνεται συνεχώς, ο ρόλος των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση του φαινομένου, κρίνεται όλο και πιο σημαντικός.
 
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υπέδειξε, είναι κάτι αρκετά γνωστό, άμεσα ή έμμεσα, για τους Κύπριους δημοσιογράφους, καθώς στο νησί υπάρχει ο Τούρκος εισβολέας εδώ και 45 χρόνια, κάτι που όπως σημείωσε, είναι μια μορφή τρομοκρατίας για την Κυπριακή Δημοκρατία "και νιώθουμε τις επιπτώσεις αυτής της τρομοκρατίας, μαζί με τη Συρία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.
 
Σε όλο τον κόσμο, συνέχισε, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν, σε κάποιο βαθμό, το πρόβλημα της τρομοκρατίας, ενώ στη σημερινή εποχή αυτό έχει να κάνει με τις σύγχρονες προκλήσεις του επαγγέλματος, δηλαδή τις ψευδείς ειδήσεις, το διαδίκτυο,  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.
 
Είναι γι αυτό το λόγο, τόνισε ο κ.Φράγκου, που στην Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι διατηρούν μια εξαιρετική συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα υπάρξουν καρποφόρα συμπεράσματα στο συνέδριο, για το καλό της δημοσιογραφίας και της ειρήνης στον κόσμο.
 
Στο συνέδριο πραγματοποιούνται συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και προβολές τηλεοπτικών προγραμμάτων και ντοκιμαντέρ γύρω από το θέμα, από διάφορες χώρες.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας