Αύξηση στην εξαγωγή χαλλουμιού το 2015

Αύξηση εξαγωγών καταγράφει το χαλλούμι το 2015 με τα έσοδα να φτάνουν στα 103 εκ ευρώ, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Βιομηχανίας ΚΕΒΕ και Γραμματέα του Συνδέσμου Τυροκόμων, Ανδρέα Ανδρέου, παρατηρώντας ωστόσο ότι η ποσότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνεται, καθώς – όπως σημειώνει - τα κίνητρα για να απασχοληθούν νέοι με τον τομέα δεν είναι επαρκή.
 
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου είπε ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού χρόνο με το χρόνο παρουσιάζουν αύξηση 15-20% και οι προβλέψεις για φέτος είναι πολύ καλές. “Έχει μια δυναμική και μια προοπτική ο τομέας”. Εντούτοις η ποσότητα του αιγινού και του πρόβειου γάλακτος, σημείωσε, δεν είναι επαρκής και τα κίνητρα που έχουν δοθεί για να ασχοληθούν νέοι κτηνοτρόφοι με τον τομέα δεν είναι ικανοποιητικά.
 
“Αντί να βλέπουμε κόσμο να μπαίνει στην αιγοπροβατοτροφία και να οργανώνεται σε πιο μοντέρνες μονάδες, βλέπουμε να φεύγει”, είπε. Εκείνων που οι γονείς έχουν ζώα, ανέφερε, δεν ασχολούνται με τον τομέα, με αποτέλεσμα το πρώτο διάστημα της δεκαετούς μεταβατικής περιόδου που διανύουμε – όπως είπε – το αιγοπρόβειο γάλα αντί να αυξάνεται, μειώνεται.
 
 
Ερωτηθείς πού οφείλεται αυτό, ο κ. Ανδρέου απάντησε: “στην αδυναμία προσέλκυσης νέων παραγωγών γάλακτος”. Τα κίνητρα δεν επαρκούν και πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση, πρώτα με τις αγροτικές οργανώσεις, για τη διαφοροποίηση των κινήτρων, ανέφερε, “ώστε να μην είναι στοχευμένα στην κατά κεφαλήν επιδότηση των ζώων, αλλά στην παραγωγή του γάλακτος”. Έτσι, εξήγησε, θα δίδονται κίνητρα για να διατηρούν οι παραγωγοί τα ζώα σε καλές συνθήκες, να τα ταϊζουν σωστά για να παράγουν καλύτερα, να βελτιώνουν τις μονάδες παραγωγής και να μεγαλώνουν τα κοπάδια.
 
 
Όπως εξήγησε, κάποιος κτηνοτρόφος που σήμερα είναι περίπου 60 χρόνων δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στη μονάδα του από τη στιγμή που τα παιδιά του “δεν θα ακολουθήσουν το δύσκολο, ομολογουμένως, επάγγελμα που κάνει ο πατέρας τους”. Ερωτηθείς εάν είναι ένα προσοδοφόρο επάγγελμα για να ακολουθήσει κάποιος νέος, ο κ. Ανδρέου είπε ότι οι καλές κτηνοτροφικές μονάδες είναι προσοδοφόρες και “100% μπορεί κάποιος να έχει ένα καλό εισόδημα. Η ανάγκη για την πρώτη ύλη υπάρχει”.
 
 
Έχουμε δεκαετή μεταβατική περίοδο για την παραγωγή χαλλουμιού με την υπερίσχυση του αιγοπρόβειου γάλακτος, σημείωσε, αλλά αντί να συνεχίζουμε επικεντρωμένοι στο στόχο της αύξησης της παραγωγής αυτού του γάλακτος, δίδουμε τα ίδια κίνητρα που δίδαμε όταν μπήκαμε στην ΕΕ ενώ τα δεδομένα έχουν αλλάξει και υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη προσήλωσης στο στόχο αύξησης της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος.
 
 
Ερωτηθείς σχετικά με την παραγωγή χαλουμιού ή τύπου χαλουμιού, όπως “grill cheese”, “grilloumi”, “barbeque cheese”, άσπρο τυρί σχάρας, από τρίτες χώρες, ο κ. Ανδρέου είπε ότι πρόκειται για προϊόντα με πολύ κοντινά χαρακτηριστικά με το κυπριακό χαλλούμι, ανταγωνιστικά προς αυτό για να σημειώσει όμως ότι το χαλλούμι έχει μια εξαιρετική αναγνωρισιμότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά “με αποτέλεσμα να είναι ένα προϊόν με πολλές προοπτικές”.
 
 
Λόγω και της προσπάθειες κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ (προϊόν ονομαστικής προέλευσης) στην ΕΕ, πρόσθεσε, θεωρούν ότι πρόκειται για προϊόν που πρέπει να παράγεται μόνο στην Κύπρο, είτε από Ε/κ, είτε από Τ/κ παραγωγούς με κυπριακό γάλα, και να “καταδιώκονται” - όπως ανέφερε – οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό που παράγουν χαλλούμι εκτός Κύπρου.
 
 
Σε άλλη ερώτηση παρατήρησε ότι στη δεκαετή μεταβατική περίοδο που υπάρχει, σύμφωνα με τον φάκελο για το χαλλούμι που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, θα πρέπει Ε/κ και Τ/κ παραγωγοί να συμμορφωθούν με την προϋπόθεση υπερίσχυσης του αιγοπρόβειου έναντι του αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού. Σημείωσε επίσης ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει στοιχεία για τις εξαγωγές χαλλουμιού από τα κατεχόμενα ούτε εάν παράγεται σύμφωνα με το πρότυπο παραγωγής που έχει αποσταλεί στην Ευρώπη.
 
 
Στο παρελθόν, ανέφερε, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων είχε κάποιες επαφές με τους Τ/κ παραγωγούς χαλλουμιού, προ της καταγραφής και αποστολής του σχετικού φακέλου στην ΕΕ, και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κοινοί προβληματισμοί όσον αφορά την επάρκεια του αιγινού και του πρόβειου γάλακτος στη σύσταση του προϊόντος.
 
 
Ο κ. Ανδρέου δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλές χώρες που παράγουν χαλλούμι, όπως η Δανία, η Αγγλία, η Ελλάδα, η Γερμανία στο παρελθόν, αλλά και η Τουρκία που έχει πολύ φθηνό γάλα – όπως σημείωσε – και μπορεί να κατακλύσει την αγορά λόγω της μεγάλης ποσότητας παραγωγής. Όλα αυτά τα προϊόντα όμως, σημείωσε, δεν είναι χαλλούμι. Υπενθύμισε δε ότι και με την κατοχύρωση της φέτας υπήρξε το φαινόμενο παραγωγής άσπρου τυρίου παρόμοιου τύπου, το οποίο πωλείται επίσης στην αγορά, και κάτι τέτοιο αναμένουν να συμβεί και με το χαλλούμι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις