Δευτέρα 25 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Προς ψήφιση δύο νομοσχέδια για τους διαμένοντες στην Κύπρο Βρετανούς ενόψει Brexit

  10/10/2019 06:07
Προς ψήφιση δύο νομοσχέδια για τους διαμένοντες στην Κύπρο Βρετανούς ενόψει Brexit

Προς ψήφιση δύο νομοσχέδια για τους διαμένοντες στην Κύπρο Βρετανούς ενόψει Brexit

  10/10/2019 06:07
Δύο νομοσχέδια που διαλαμβάνουν ρυθμίσεις για τους διαμένοντες στην Κύπρο Βρετανούς ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
 
Με το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιείται «Ο περί της Διευκόλυνσης της Άσκησης των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων στο Πλαίσιο της Ελεύθερης Κυκλοφορίας Νόμος», ώστε οι υπήκοοι του ΗΒ να απολαμβάνουν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η έναρξη της ισχύος του νόμου θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Με το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται «Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Νόμος», ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπήκοοι του ΗΒ οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ ήταν δικαιούχοι και λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα διατηρήσουν το δικαίωμα αυτό και μετά το Brexit.
 
Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 7 Μαρτίου 2019 όπως σε περίπτωση εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αποχώρησης, όσοι Άγγλοι υπήκοοι θα διαμένουν στην Κύπρο μέχρι την ημερομηνία εξόδου θα διατηρήσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, νοουμένου ότι η χώρα θα εφαρμόσει τις ίδιες ρυθμίσεις για τους Κυπρίους υπηκόους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Ειδικότερα, όσοι Άγγλοι θα διαμένουν στην Κύπρο μέχρι την ημερομηνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν και μετά την ημερομηνία αυτή να τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να λαμβάνουν επιδόματα.
 
Στις συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι συμφώνησαν με τους σκοπούς των νομοσχεδίων.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας