Το νέο πυροβόλο που θα δούμε για πρώτη φορά στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Το νέο απόκτημα της Εθνικής Φρουράς, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA 155 χιλιοστών, αναμένεται να συμμετέχουν στη σημερινή παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου για πρώτη φορά μετά την απόκτηση τους.
 
Η αγορά και η μεταφορά του νέου πυροβόλου παρέμεινε απόρρητη μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά από τη Σερβία. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Σερβία πουλά το συγκεκριμένο σύστημα σε χώρα της ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Κύπρος θα λάβει συνολικά 24 οβιδοβόλα NORA Β-52, διαμετρήματος 155 χιλ., με 8 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα Milos.
 
Πρόκειται για πυροβόλα τα οποία είναι εγκατεστημένα σε οχήματα 8Χ8 και διαθέτουν αυτόματο σύστημα γεμίσματος έχοντας 36 βλήματα έτοιμα για χρήση. Το NORA B-52 μπορεί να βάλλει 11 βλήματα το λεπτό. Χρησιμοποιεί διάφορους τύπους βλημάτων με διαφορετικό βεληνεκές.
Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 42 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα κατεύθυνσης βολής με GPS. Ένας από τους τύπους αυτού του πυροβόλου μπορεί να λειτουργήσει και ως εκτοξευτήρας αντιαρματικού πυραύλου 30F39 Krasnopol. Ο πύραυλος αυτός κατευθύνεται με λέιζερ και έχει βεληνεκές 20 χιλιόμετρα.
 
Ο συγκεκριμένος τύπος πυροβόλου έχει αγοραστεί και χρησιμοποιείται και από άλλα κράτη και θεωρείται αξιόπιστος. Παράλληλα αποτελεί συμφέρουσα επιλογή λόγω της τιμής του, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή πυροβόλων των ίδιων δυνατοτήτων, που κατασκευάζουν άλλα κράτη.

Μέχρι σήμερα το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς διαθέτει ελάχιστα αυτοκινούμενα πυροβόλα, μόλις δύο Μοίρες με 24 συνολικώς συστήματα, μία με πυροβόλα Zuzana επαρκών επιδόσεων και μία με γαλλικά Mk3F. Τα NORA B-52 θα ενισχύσουν το πυροβολικό της ΕΦ το οποίο διαθέτει μικρό αριθμό αυτοκινούμενων σλοβάκικων πυροβόλων και γαλλικών ΜΚ3F. Στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ρυμουλκούμενων πυροβόλων και η αντικατάστασή τους με αυτοκινούμενα που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.
 
Είχαν παραγγελθεί στη Σερβία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακκής Δημοκρατία, 24 πυροβόλα Nora B-52 (MGS-25 Aleksandar το άλλο όνομά τους) από το 2017, καθώς η τιμή τους κρίθηκε σημανικά χαμηλότερη από άλλων κατασκευαστριών χωρών.
 
Με πληροφορίες από pyrovolitis.org.cy

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων