Πέραν των 8 χιλιάδων οι ετήσιες εκτρώσεις-Ψάχνουν τρόπους για αναχαίτιση

Προς απόσυρση φαίνεται να βαίνει η πρόταση νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου που αφορά στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τις εκτρώσεις, αλλά και για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.
 
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν βρήκαν σύμφωνες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όχι από την άποψη της ουσίας αλλά της φιλοσοφίας, έτσι τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρία την πρόταση συμφώνησαν να επανεξετάσουν το ζήτημα προκειμένου να καταλήξουν στο πώς θα προχωρήσουν.
 
Διευκρινίζεται ότι η αποποινικοποίηση των εκτρώσεων και ο χρόνος που μπορεί να διακοπεί μία κύηση ψηφίστηκε σε νόμο τον Μάρτιο του 2018 με τροποποίηση του ποινικού κώδικα και πλέον οι εκτρώσεις επιτρέπονται γενικά μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι τη 19η βδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού. 
 
Αυτό λοιπόν που επιχειρεί με την πρόταση νόμου ο κ. Θεοπέμπτου δεν είναι η αποποινικοποίηση των εκτρώσεων αλλά η θέσπιση ενός πλαισίου το οποίο να καθιστά υποχρεωτική τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ενώ παράλληλα προτείνει τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων ανά επαρχία ώστε εάν μία γυναίκα αποφασίσει να δώσει το παιδί που κυοφορεί για υιοθεσία, να υπάρχει σύνδεση με τις κρατικές υπηρεσίες για τον σκοπό του χειρισμού των διαδικασιών.
 
Ακόμα με την ίδια πρόταση ο βουλευτής των Οικολόγων προτείνει τη δημιουργία αρχείου από το Υπουργείο Υγείας στο οποίο να καταχωρούνται ο αριθμός των γεννήσεων, το είδος του τοκετού, οι πολύδυμες κυήσεις και γενικά η τήρηση στατιστικών στοιχείων, ενώ επιπρόσθετα επιχειρεί ρύθμιση του δικαιώματος του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού να μην μετέχει στη διαδικασία διακοπής της κύησης όταν δεν το επιθυμεί.
 
Κατά τη συζήτηση χθες της πρότασης και τοποθετούμενος ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις που περιέλαβε στον προτεινόμενο νόμο ήταν το απαύγασμα των όσων είχαν συζητηθεί στο πλαίσιο της τροποποίησης του ποινικού κώδικα για αποποινικοποίηση των εκτρώσεων. Περαιτέρω διευκρίνισε ότι η δράση που προτείνει στοχεύει στη μείωση των εκτρώσεων, με δεδομένο, όπως είπε, ότι οι εκτρώσεις υπολογίζονται στις 8 με 9 χιλιάδες τον χρόνο.
 
Τοποθετούμενη η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου διαφώνησε κάθετα με τη διασύνδεση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με τις εκτρώσεις, ενώ έντονη διαφωνία διατύπωσε και σε ό,τι αφορά την αρμόδια Αρχή που ορίζεται να είναι το υπουργείο Υγείας.
 
Με την κ. Παπαδοπούλου συμφώνησαν τόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, όσο και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων, ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι γυναικείες οργανώσεις των κομμάτων και γενικά όλοι οι προσκεκλημένοι στη συνεδρία, για να αποφασίσουν τελικά τα μέλη της επιτροπής να συζητήσουν ξανά μεταξύ τους την πρόταση ώστε να εξετάσουν τον τρόπο με το οποίο θα προχωρήσουν.
 
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις
Η πρόταση νόμου του κ. Θεοπέμπτου τιτλοφορείται «Ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019» και σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος στοχεύει, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
  • Να καταστεί υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και η ενημέρωση του κοινού
  • Να δημιουργηθούν συμβουλευτικά κέντρα στήριξης της εγκύου
  • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού να μην μετέχει όταν δεν το επιθυμεί στη διαδικασία διακοπής της κύησης
Σε ό,τι αφορά την αρμόδια Αρχή που ορίζεται να είναι το Υπ. Υγείας, η πρόταση διαλαμβάνει ότι:
α) Μεριμνά για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
 
β) Λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ψυχολογική και οικονομική, όπου είναι εφικτό, στήριξη των γυναικών που προχώρησαν σε τερματισμό της κύησης

γ) Διασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση του κοινού και των νέων σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και
 
δ) Προωθεί την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ και διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαλέξεις και σεμινάρια για γονείς, ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες και άλλα οργανωμένα σύνολα.
 
Για τις ώρες διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, εισήγηση είναι όπως ανέρχονται στις τουλάχιστον 20 εκπαιδευτικές περιόδους για την τετάρτη, πέμπτη και έκτη τάξη του δημοτικού και για κάθε τάξη της μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης.
 
Στο τρίτο μέρος της πρότασης που αφορά τη συμβουλευτική στήριξη όταν πρόκειται για διακοπή της κύησης, προνοούνται τα εξής:
 
α) Η αρμόδια αρχή προχωρεί με τη δημιουργία τουλάχιστον ενός συμβουλευτικού κέντρου εντός των κρατικών νοσηλευτηρίων ανά επαρχία, το οποίο στελεχώνεται κατάλληλα με εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό
 
β) Το ιατρικό προσωπικό ενημερώνει την έγκυο για τη δυνατότητα άμεσης ανάθεσης του βρέφους στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για υιοθεσία και την φέρνει σε επαφή με την αρμόδια λειτουργό των υπηρεσιών
 
γ) Η έγκυος δύναται να προχωρήσει με τη διακοπή της κύησης επισυνάπτοντας το πιστοποιητικό παρακολούθησης που της χορηγήθηκε από την ομάδα συμβουλευτικής στήριξης και
 
δ) Η διαδικασία της άμβλωσης διενεργείται παρουσία τουλάχιστον δύο γυναικολόγων ή και μαιευτήρων, εκτός κι αν πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την οποία ο ιατρός πιστεύει καλόπιστα ότι η διακοπή της κύησης είναι άμεσα απαραίτητη για τη διάσωση της ζωής της εγκύου ή για την αποφυγή μόνιμης ή σοβαρής βλάβης.
 
Η τελευταία αυτή πρόνοια για παρουσία δύο γυναικολόγων κατά τη διαδικασία άμβλωσης αντικρίστηκε επίσης αρνητικά από τους προσκεκλημένους στη συνεδρία.
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου