Πέμπτη 28 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η παρθενική πτήση ενός 16χρονου πιλότου-«Σας μιλάει ο κυβερνήτης…»

Γιώργος Χατζήπαναγη   16/09/2019 15:18
Η παρθενική πτήση ενός 16χρονου πιλότου-«Σας μιλάει ο κυβερνήτης…»

Η παρθενική πτήση ενός 16χρονου πιλότου-«Σας μιλάει ο κυβερνήτης…»

Γιώργος Χατζήπαναγη   16/09/2019 15:18
Ο φόβος αρκετών ανθρώπων για τα αεροπλάνα είναι δεδομένος. Πολλοί, όχι μόνο δεν σκέφτονται να μπουν σε κάποιο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά ούτε θέλουν να ακούσουν για το μέσο που μπορεί να μεταφέρει τους ανθρώπους από τη μια άκρη της γης στην άλλη, μέσα λίγες μόνο ώρες.
 
Από την άλλη υπάρχουν και οι άνθρωποι που λατρεύουν τα αεροσκάφη, επιδιώκοντας σε κάθε ευκαιρία να ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε προορισμό.
 
Υπάρχουν όμως και αυτοί οι λίγοι, που δεν θέλουν απλά να ταξιδεύουν, αλλά έχουν όνειρο ζωής να κάτσουν στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους. Και ελάχιστοι, αυτοί που το κατάφεραν σε ηλικία μόνο δεκαέξι ετών… Έστω και σε προσομοιωτή!
Ο Μάξιμος Λεοντίου, 16 χρόνων από το Παραλίμνι, μαζί με τον 17χρονο φίλο του, Ορέστη, έκαναν πριν λίγες μέρες το όνειρο τους πραγματικότητα. Πέταξαν επιβατικό αεροσκάφος από την Κοπεγχάγη προς την Στοκχόλμη, με τη βοήθεια του μοναδικού προσομοιωτή που υπάρχει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό.
Ο Μάξιμος μοιράστηκε στον REPORTER την εμπειρία του, τα όνειρα του για το μέλλον, αλλά και τι κάνει για να βλέπει από κοντά τα αγαπημένα του αεροπλάνα.
 
«Από μικρός μελετώ μέσω βίντεο και από μια σχολή στην οποία πηγαίνω, τα πάντα γύρω από τους πιλότους και τα αεροπλάνα. Έμαθα τη βάση του αεροπλάνου και τα κουμπιά που υπάρχουν στο πιλοτήριο».

Αφού έκανε κάποια μαθήματα με τον εκπαιδευτή του στον προσομοιωτή, πήγαν ένα βήμα παρακάτω.
 
«Αφού το συζητήσαμε μεταξύ μας (σ.σ. με τον Ορέστη), είπαμε ότι θα ήταν καλό να δοκιμάζαμε να το πετάξουμε μόνοι μας. Το αν θα πετυχαίναμε ή όχι δεν το ξέραμε. Αφού πήραμε την άδεια του εκπαιδευτή, κλείσαμε ραντεβού και πήγαμε να πραγματοποιήσουμε την πτήση».
Όπως εξήγησε ο Μάξιμος, ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους και ο φίλος του ο συγκυβερνήτης.
 
«Αποφασίσαμε τη χώρα και την εταιρεία που θα ταξιδεύαμε, βρήκαμε το δρομολόγιο και γενικά κάναμε ότι κάνει ένας πιλότος. Να τονίσω ότι υπάρχουν προσομοιωτές που μπορούν να έχουν βλάβες και να πέσει το αεροπλάνο, άρα νιώθεις την πίεση να πετύχεις».
Φυσικά για ένα νέο που κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα σε ηλικία μόλις 16 ετών, τα συναισθήματα δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια.
«Δεν το σχεδίαζα ποτέ ότι θα έκανα αυτό το πράγμα. Έκανα πτήσεις με τον εκπαιδευτή μου, αλλά δεν φανταζόμουν ότι μια μέρα θα το έκανα μόνος μου. Ήταν πολύ εντυπωσιακό και χάρηκα που το έκανα μόνος μου. Να σημειωθεί ότι στον προσομοιωτή εκτός από πιλοτήριο, υπάρχουν οι θέσεις για τους επιβάτες, μιλάς με τον πύργο ελέγχου και γενικά είναι ακριβώς οι συνθήκες όπως είναι σε μια κανονική πτήση. Αυτή τη μέθοδο τη χρησιμοποιούν και στα πανεπιστήμια για όσους σπουδάζουν πιλότοι».
Πέρα όμως από τη χαρά, ο Μάξιμος θεωρεί ότι απέκτησε και πολύτιμες εμπειρίες, αφού σε περίπτωση που βρεθεί μια μέρα, όπως λέει, σε ένα αεροπλάνο και συμβεί οτιδήποτε, θα μπορεί να βοηθήσει, ενώ νιώθει πιο έτοιμος και για το πανεπιστήμιο, όπου σε περίπου δύο χρόνια, θα αρχίσει να φοιτά για να γίνει επαγγελματίας πιλότος.
 
«Παίρνω το λεωφορείο για να πάω να δω τα αεροπλάνα να πετούν»
 
Η αγάπη του για τα αεροσκάφη είναι δεδομένη. Ως εκ τούτου, κυρίως το καλοκαίρι, υπάρχουν φορές που παίρνει το λεωφορείο από τις τέσσερις το πρωί από το Παραλίμνι για να πάει στη Λάρνακα, ώστε να τα δει να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο.
 
«Αυτή είναι η αγάπη μου για τα αεροπλάνα».
Η οδήγηση και το πιλοτάρισμα
 
Στην ηλικία των 16 ετών κάποιος δεν μπορεί να οδηγεί αυτοκίνητο, όμως ο Μάξιμος κατάφερε να πετάξει αεροπλάνο. Παρόλ’ αυτά, θεωρεί ότι ναι μεν από τη μια είναι υψηλό το όριο ηλικίας στην Κύπρο για έκδοση άδειας οδήγησης, ωστόσο από την άλλη, είναι καλό γιατί με τα αυτοκίνητα γίνονται πολλά ατυχήματα.
 
«Όταν ξεκινήσεις από πολύ μικρός την οδήγηση είναι επικίνδυνο. Αλλά γενικά είναι παράξενο που μπορώ να πετάξω ένα αεροπλάνο και δεν μπορώ να οδηγήσω. Για παράδειγμα πετώ με τα αεροπλάνα τα τετραθέσιά στη σχολή που πηγαίνω στη Λάρνακα που είναι πιο ασφαλές από το να είσαι σε ένα αυτοκίνητο».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας