Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Για διάλυση των νοσοκομείων κάνει λόγο η συντεχνία των συμβασιούχων ιατρών

  09/09/2019 08:58
Για διάλυση των νοσοκομείων κάνει λόγο η συντεχνία των συμβασιούχων ιατρών

Για διάλυση των νοσοκομείων κάνει λόγο η συντεχνία των συμβασιούχων ιατρών

  09/09/2019 08:58
Τη στιγμή που τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούνται σε διάλυση, μέλημα μας είναι να βρεθούν φόρμουλες διάσωσης αυτών, αναφέρει η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) προσθέτοντας ότι είναι καθήκον των αρμοδίων να το πράξουν αλλά βρισκόμαστε στο και πέντε και απτά αποτελέσματα δεν έχουμε δει. Αντιθέτως, σημειώνεται, προστίθενται καθημερινά πρακτικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
 

Σε σχέση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η ΠΑΣΕΣΙ αναφέρει ότι τόσο ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) όσο και το Υπουργείο Υγείας είχαν ενημερωθεί έγκαιρα ότι θα υπάρξει φυγή γιατρών από τα ΤΕΠ και τις Παθολογικές κλινικές, πριν καν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
 
Επίσης έγκαιρα είχε προταθεί η εκπόνηση προγράμματος εκπαίδευσης των άνευ ειδικότητας ιατρών προς απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
Οι ειδικευόμενοι ιατροί, σημειώνει η ΠΑΣΕΣΙ, δεν δύνανται να αποφασίζουν μόνοι τους εάν ένα περιστατικό χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο ή απόλυσης από τα ΤΕΠ. Ως εκ τούτου, αναφέρει, η παρουσία τους στα ΤΕΠ έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση τους, υπό την επιτήρηση ειδικού γιατρού της αρμόδιας ειδικότητας.
 
«Οι Παθολογικές κλινικές είναι οι μεγαλύτερες σε όλα τα νοσηλευτήρια και διαχειρίζονται το μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών καθημερινά. Αυτή τη στιγμή είναι σοβαρά υποστελεχωμένες, λόγω του ΓΕΣΥ. Αυτό όμως συμβαίνει και με τις πλείστες άλλες ειδικότητες. Ως εκ τούτου, κάθε σκέψη για να κατεβαίνουν οι ειδικότητες στα ΤΕΠ στην παρούσα φάση κρίνεται ως ανεδαφική και μπορεί να εξεταστεί μόνο σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο», προσθέτει.
 
Ανεδαφικό επίσης κρίνεται, αναφέρεται, να προωθούνται στο θάλαμο ασθενείς χωρίς να εξεταστούν και κριθούν ως εισαγωγή από την αρμόδια ειδικότητα - αυτό περικλείει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
 
Αναμέναμε, σημειώνεται, να ενημερωθούμε επίσημα για το πόρισμα της ad hoc επιτροπής για τα ΤΕΠ, ως συμφωνήθηκε προ της άρσης των απεργιακών μέτρων στα ΤΕΠ. «Αντ΄αυτού, είδαμε να προηγούνται αποσπασματικές διαρροές αυτής στα ΜΜΕ, που λογικό ήταν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις. Εκ των υστέρων, λάβαμε και την επίσημη έκθεση της ad hoc επιτροπής. Τα σχόλια μας επί τούτης θα σταλούν στους αρμόδιους. Δεν θα εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο, αλλά ούτε θα ανεχθούμε παρόμοιες τακτικές στο μέλλον», προστίθεται.
 
Σημειώνει ακόμη ότι η μεγάλη καθυστέρηση για έναρξη του διαλόγου για τους ειδικούς γιατρούς κόστισε ως τώρα την απώλεια σημαντικού αριθμού γιατρών. «Ευελπιστούμε σε άμεση και αίσια κατάληξη, καθώς πολλοί συνάδελφοι αναμένουν το αποτέλεσμα του διαλόγου ούτως ώστε να κάνουν τις επιλογές τους για το μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας