Πέμπτη 28 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι με στόχο τα μηδενικά προβλήματα

Φοινιώ Σάββα   22/08/2019 07:15
Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι με στόχο τα μηδενικά προβλήματα

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι με στόχο τα μηδενικά προβλήματα

Φοινιώ Σάββα   22/08/2019 07:15
Σε λιγότερες από είκοσι ημέρες επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 
Στις 6 Σεπτεμβρίου θα κτυπήσει το πρώτο κουδούνι των Γυμνασίων και των Λυκείων και στις 9 Σεπτεμβρίου για τα Δημοτικά, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται επί ποδός για την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι διαδικασίες για τις περιφράξεις των σχολείων, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία διανομής των σχολικών βιβλίων στις μονάδες. Παράλληλα, έχουν αποσταλεί σχεδόν όλα τα εποπτικά και άλλα μέσα τα οποία χρειάζονται, η γραφική ύλη, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα μπογιατίσματα.  

Όσον αφορά το μείζον θέμα των περιφράξεων των σχολείων, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς έχουν τοποθετηθεί περιφράξεις στο 95% των σχολικών μονάδων. Την ίδια ώρα, έχουν τυπωθεί και οι κάρτες επισκεπτών και έχουν αποσταλεί στα σχολεία.

Κατά πόσο αυτό θα είναι λειτουργικό, ο  υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης έχει δηλώσει πως υπάρχει πρωτόκολλο το οποίο θα λειτουργήσει για τους επισκέπτες, σημειώνοντας πως είναι ανοικτοί στο διάλογο, θα δουν πώς θα εφαρμοστεί και εκεί που θα παρατηρηθούν προβλήματα θα επιλυθούν. 

Οι φύλακες είναι έτοιμοι
για τη νέα σχολική χρονιά
Έτοιμοι να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα στα σχολεία, είναι οι φύλακες ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φυλάκων-Ιδιωτών Φυλάκων Ασφαλείας, αναφέρει πως ο Σύνδεσμος είναι σε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας,  ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της φύλαξης των σχολείων.

«Αν το Υπουργείο Παιδείας μείνει ευχαριστημένο με την φρούρηση, τότε πολύ σύντομα θα ανοίξει το κεφάλαιο για την φύλαξη των Δημοτικών, Γυμνασίων και Νηπιαγωγείων. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Με εργοτάξια ξεκινά
η νέα σχολική χρονιά
Πάντως, με εργοτάξια σε διάφορα σχολεία της Κύπρου θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, με τον υπουργό Παιδείας να αναφέρει πως τα σχολεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός κα πρέπει να υπάρχει κτιριακή εξέλιξη και ανάπτυξη.

«Πρώτιστό μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Οι χώροι όπου θα υπάρχουν εργοτάξια θα απομονώνονται και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε σχετικά ο Κώστας Χαμπιαούρης. 
 

Η στελέχωση των σχολείων
Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και κάποιες έκτακτες μεταθέσεις, μετακινήσεις και τοποθετήσεις. 
 

Η νέα δομή της Ομάδας
Άμεσης Παρέμβασης
Με νέα δομή θα ξεκινήσει η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), η οποία θα έχει στηριχθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και στις μελέτες που έγιναν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στη σχετική παρουσίαση που έγινε από τον υπουργό Παιδείας, στους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρθηκε πως η νέα δομή της ΟΑΠ θα δώσει νέα πνοή στην αντιμετώπιση θεμάτων βίας και παραβατικότητας και αναμένεται να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στα θέματα αυτά. 
 

Καινοτομίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να υπάρχουν και καινοτομίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το Πρόγραμμα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ από τον Σεπτέμβριο εφαρμόζονται και οι εξετάσεις τετραμήνων.

Εξετάσεις τετραμήνων
Με κανονισμούς κλείδωσε τις εξετάσεις τετραμήνων το Υπουργείο Παιδείας, και θα εφαρμόζονται σταδιακά. Δηλαδή, για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα ισχύσουν μόνο στην Α’ Λυκείου και από την επόμενη σχολική χρονιά, 2020-2021 θα εφαρμοστούν στην Α’ και Β’ Λυκείου. Στη Γ’ Λυκείου θα εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν από την Βουλή στις 12 Ιουλίου, αυτά που θα ισχύσουν για τις εξετάσεις τετραμήνων είναι:

α)Κατά τη διάρκεια των κεντρικών εξετάσεων τα σχολεία θα είναι ανοικτά.
 
β)Οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας.
 
γ)Το 40% της γραπτής αξιολόγησης του μαθητή χωρίζεται σε 30% για την κεντρική εξέταση και σε 10% για μικρό προειδοποιημένο διαγώνισμα ή άσκηση που θα βαθμολογείται διάρκειας μέχρι 45 λεπτών.
 

Πιλοτική εφαρμογή
του προγράμματος STEM
Το Πρόγραμμα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) θα εφαρμοστεί πιλοτικά τη νέα σχολική χρονιά, στη Δημοτική Εκπαίδευση, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει στους μαθητές αυθεντικές ευκαιρίες μάθησης και θα τους βοηθά να αποκτήσουν τις απαραίτητες κομβικές δεξιότητες για τον πολίτη, όπως είναι η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία και η ικανότητα σχεδιασμού και ανάλυσης. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε εννέα Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε απογευματινό χρόνο, για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας