Στις κάλπες οι Λαρνακείς-Ψηφίζουν Ευμένιο ή Νεκτάριο για νέο Μητροπολίτη Κιτίου

H ώρα της επιλογής έφθασε για τους Λαρνακείς, αλλά και για όσους διαμένουν στην πόλη και την επαρχία, καθώς προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν για το νέο Μητροπολίτη Κιτίου, σε διαδοχή του παραιτηθέντος Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, που αποφάσισε λόγω ηλικίας να αποσυρθεί.
 
Οι ψηφοφόροι της Λάρνακας, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους δυο διεκδικητές του Μητροπολιτικού Θρόνου, τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο και τον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο.
 
Η εκλογική διαδικασία
Οι κάλπες άνοιξαν επίσημα για τον κόσμο στις δέκα το πρωί, αφού προηγουμένως έγινε ο τυπικός έλεγχος των ψηφοδελτίων, της κάλπης, του καταλόγου και όλων των συναφών με τη διαδικασία πρακτικών.
 
Οι κάλπες θα κλείσουν για διάλειμμα στην μία μετά το μεσημέρι και θα ανοίξουν ξανά στις δύο, με την εκλογική διαδικασία να ολοκληρώνεται στις πέντε το απόγευμα. Θα λειτουργήσουν συνολικά 58 εκλογικά κέντρα σε όλη την πόλη και την επαρχία Λάρνακας.
 
Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 43 856 ψηφοφόροι, οι οποίοι είναι κάτοικοι της επαρχίας Λάρνακας, που προέρχονται τόσο από την πόλη όσο και από τα χωριά της περιφέρειας και ανήκουν δικαιοδοτικά στην Μητρόπολή Κιτίου.
 
Και αυτό, διότι υπάρχουν και χωριά της Λάρνακας που ανήκουν στη Μητρόπολη Τριμυθούντος. Σημειώνεται πως δεν δικαιούνται να ψηφίσουν οι εκτοπισμένοι, είτε αυτοί είναι κληρικοί είτε λαϊκοί.
 
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν προσκομίζοντας, είτε το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε την ταυτότητά τους, ενώ οι αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν στη Λάρνακα για τουλάχιστον ένα χρόνο πρέπει να παρουσιάσουν τον αριθμό εγγραφής αλλοδαπού, γνωστού A.R.C., νοούμενου φυσικά ότι τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα στους εκλογικούς καταλόγους.
 
Στους πολίτες που προσέρχονται στις κάλπες, δίδεται ένα λευκό χαρτί, το οποίο σφραγίζεται την ίδια ώρα. Ακολούθως οι ψηφοφόροι κατευθύνονται στα ειδικά διαμορφωμένα παραβάν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
 
Πού ψηφίζω
Οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να προσέλθουν στις κάλπες μπορούν να ενημερωθούν διαδικτυακά για το κέντρο στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου και να πατήσουν ΕΔΩ, όπου θα τους ζητηθεί να καταχωρήσουν τον αριθμό της ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους.
 
Όταν κλείσουν οι κάλπες
Με το τέλος της ψηφοφορίας στις πέντε το απόγευμα, θα ανοίξουν και οι κάλπες και θα γίνει επί τόπου η καταμέτρηση των ψήφων. Ακολούθως τα αποτελέσματα θα σταλούν στον Τοποτηρητή, που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
 
Το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται γύρω στις οκτώ το βράδυ το αργότερο. Τα μεγάλα εκλογικά κέντρα όπως της Αραδίππου, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την καταμέτρηση.
 
Σ’ ό,τι αφορά στη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του Τοποτηρητή αν θα δημοσιευθεί και γνωστοποιηθεί. Αν αυτό γίνει, θα το ανακοινώσει ο Έφορος Εκλογών κ. Ιωάννης Χαριλάου.
 
Στις 30 Ιουλίου η επικύρωση
Μετά την ψηφοφορία του κόσμου για κατάρτιση του τριπροσώπου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος στις 30 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα θα γίνει επικύρωση του τριπροσώπου και εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κιτίου.
 
Ποιος είναι ο Αρσινόης Νεκτάριος
Ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος γεννήθηκε στη Λάρνακα τον Ιανουάριο του 1969. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το 1996 έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού.
 
Δύο χρόνια αργότερα, το 1998, χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.
 
Το 2005 προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη και τοποθετείται προϊστάμενος στον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος του 2007.
 
Επιστρέφει στην Κύπρο και διορίζεται από την 1ην Ιανουαρίου 2008 Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Την 11ην Σεπτεμβρίου 2008, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Η χειροτονία του έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.
 
Ποιος είναι ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος
Ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Σιήππης κατάγεται από την Αραδίππου. Σπούδασε στην Ελλάδα και κατά την επιστροφή του στην Κύπρο χειροτονήθηκε διάκονος το 1995. Ένα χρόνο μετά προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κιτίου.
 
Είναι ο εμπνευστής του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φανούριος», ενώ ως αγιογράφος έχει ιστορήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες σε ορθόδοξους ναούς σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ