Σε ελεύθερη πτώση η υπογεννητικότητα στην Κύπρο-Καμπανάκι κινδύνου

Ουδείς αμφισβητεί τη μείωση του γηγενούς πληθυσμού στην Κύπρο, ο οποίος κάθε χρόνο συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, και μάλιστα δραματικά.
 
Μέσω στοιχείων που παραθέτει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, φαίνεται ξεκάθαρα αυτή η τάση που καταγράφεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορά στη μείωση των γεννήσεων.
 
Για παράδειγμα, κάποιες μικρές συγκρίσεις που γίνονται για τον αριθμό των πολύτεκνων οικογενειών, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές, με τον πρόεδρο της Οργάνωσης των Πολυτέκνων Ντίνο Ολύμπιο να τονίζει μιλώντας στον REPORTER, ότι η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί εθνικό ζήτημα, υποδεικνύοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα από την πολιτεία.
 
Γεννήσεις 4ου παιδιού και άνω
1992 - Γεννήσεις 4ου παιδιού & άνω                          1189
2017 - Γεννήσεις 4ου παιδιού & άνω                            345
 
Κατάταξη παιδιών πολυτέκνων στην Ε.Φ.
2010 - Κατάταξη παιδιών πολυτέκνων στην Ε.Φ.    1800
2019 - Κατάταξη παιδιών πολυτέκνων στην Ε.Φ.      900
 
Τα πρωτάκια των πολυτέκνων
2000 - 2001 τα παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες που πήγαν στη 1η δημοτικού ήταν 1916
2019 - 2020 τα παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες που θα πάνε στη 1η δημοτικού είναι 522
 
«Τα εισοδηματικά κριτήρια
νίκησαν τις γεννήσεις»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, «η πολιτική των εισοδηματικών κριτηρίων είναι ακριβώς αντίθετη από τη δημογραφική πολιτική. Δυστυχώς κέρδισε η πρώτη και τώρα βλέπουμε την πτώση των γεννήσεων, την μετανάστευση, την ανεργία».
 
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν, πρόσθεσε ο κ. Ολύμπιος, είναι πως «οι νέοι μας λόγω των χαμηλών μισθών, δεν παντρεύονται και δεν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, πόσο μάλλον να κάνουν και 3-4 παιδιά», διερωτώμενος, «αν είναι δίκαιο μια πολύτεκνη οικογένεια με 4-5 ή περισσότερα παιδιά, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, να τιμωρείται και να μην παίρνει κανένα επίδομα, αλλά να πληρώνει τον ίδιο φόρο εισοδήματος με ένα ελεύθερο ή ένα που έχει ένα παιδί».

Ο πληθυσμός γερνάει
Ενδεικτικά της τάσης γήρανσης του γηγενούς πληθυσμού στην Κυπρο, είναι η σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και την ίδια στιγμή η μείωση του ποσοστού των παιδιών.
 
Όπως είπε ο κ. Ολύμπιος, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα, προειδοποιώντας ότι «για να μη γίνουμε στο μέλλον ένας λαός του παρελθόντος, πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική γεννήσεων, πολιτική που να πείθει τους νέους, ότι είναι πρωτίστως προς το συμφέρον τους η δημιουργία οικογένειας και μάλιστα πολυμελούς».
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο: 
 
*Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα ανατροπής του σημερινού σκηνικού ανεξαρτήτως κόστους.
 
*Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι κάθε βοήθεια και διευκόλυνση, κάθε μέτρο προς την πολύτεκνη Μάνα είναι προσφορά για την επιβίωση του έθνους μας.
 
*Το δημογραφικό πρέπει να το δούμε σαν ένα μέρος μεγαλύτερου πακέτου. Πρέπει να συμβαδίζει μαζί με άλλες ενέργειες και αξίες.
 
Στόχευση των δράσεων πολιτικής, είπε ο κ. Ολύμπιος, θα πρέπει να είναι η κοινωνική και οικονομική προστασία των οικογενειών, η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η καθολική παροχή προσχολικής αγωγής και φροντίδας, η υποστήριξη της μητρότητας και γενικότερα η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την οικογενειακή ζωή.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται η εφαρμογή πολιτικών που θα ευνοούν την απασχόληση και θα ισχυροποιούν έτσι τα κίνητρα των νέων για είσοδο στην αγορά εργασίας, ανακόπτοντας παράλληλα την τάση φυγής στο εξωτερικό», σημείωσε.
 
Όπως ανέφερε επίσης, «η κυπριακή Βουλή αυτεπάγγελτα πρέπει να συνέλθει άμεσα για συζήτηση του δημογραφικού και να παρθούν αποφάσεις και εισηγήσεις προς την εκτελεστική εξουσία για λήψη άμεσων μέτρων προς ανατροπή της πτωτικής πορείας των γεννήσεων».

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα