Σάββατο 19 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Απεργούν οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ στα ΤΑΕΠ-Επιχειρησιακό πλάνο από Υπ. Υγείας

Έμιλυ Αντωνίου   09/07/2019 06:40
Απεργούν οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ στα ΤΑΕΠ-Επιχειρησιακό πλάνο από Υπ. Υγείας

Απεργούν οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ στα ΤΑΕΠ-Επιχειρησιακό πλάνο από Υπ. Υγείας

Έμιλυ Αντωνίου   09/07/2019 06:40
Αδικαιολόγητα και παρά τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ) των κρατικών νοσηλευτηρίων, οι γιατροί μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ), κατέρχονται από τις επτά σήμερα το πρωί μέχρι τις επτά αύριο το πρωί σε 24ωρη απεργία στα ΤΑΕΠ.  
 
Ενόψει της 24ωρης απεργίας των γιατρών της ΠΑΣΥΚΙ, την οποία στηρίζει η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων-Συμβασιουχών Ιατρών(ΠΑΣΕΣΙ), Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ ετοίμασαν υπηρεσιακό πλάνο και έχουν λάβει μέτρα για εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να καλεί χθες τους πολίτες, όχι μόνο σήμερα αλλά και γενικότερα, να συμβουλεύονται τον Προσωπικό τους Ιατρό και να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ μόνο σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημερινή απεργία δεν θα συμμετέχουν οι γιατροί-μέλη του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ.
 
 
Σχολιάζοντας τη σημερινή απεργία των γιατρών-μελών της ΠΑΣΥΚΙ, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε χθες πως τα απεργιακά μέτρα δεν δικαιολογούνται, αφού οι όποιες απόψεις και θέσεις κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν και εκεί και όπου ήταν υλοποιήσιμες έχουν ικανοποιηθεί ή τροχοδρομήθηκε η εφαρμογή τους.
 
Ο υπουργός Υγείας υπέδειξε, παράλληλα, πως ακόμα και στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, η μοναδική αντιπρόταση που παρουσιάστηκε από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ, ήταν όπως τα ΤΑΕΠ εργάζονται σε καθεστώς ασφαλείας, κάτι που επίσης υιοθετήθηκε από το Υπουργείο και τον ΟΚΥπΥ.
 
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, αποφασίστηκε η σύσταση ad hoc επιτροπής με τη συμμετοχή των Διευθυντών των ΤΑΕΠ, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι, και άλλων εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξεταστούν τα προβλήματα και να υποβληθούν εισηγήσεις για την ολιστική αναδιοργάνωση των ΤΑΕΠ.

«Ανεπαρκείς οι εισηγήσεις»
Παρ' όλα αυτά,  στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, ημερομηνίας 7 Ιουλίου, με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή της να προχωρήσει με την απεργία, η ΠΑΣΥΚΙ χαρακτηρίζει τις εισηγήσεις ανεπαρκείς. 

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, που εξέδωσε χθες, η ΠΑΣΥΚΙ υποστηρίζει πως, η απόφαση για πραγματοποίηση της απεργίας λήφθηκε γιατί η υποστελέχωση των ΤΑΕΠ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και του προσωπικού, ενώ οι ιατροί των Πρώτων Βοηθειών εργάζονται χωρίς ανάπαυση εδώ και μήνες.
 
Προβάλλει επίσης τον ισχυρισμό, ότι, «η νομοθεσία για το ΓΕΣΥ εφαρμόζεται κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να μη έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν οι προσωπικοί ιατροί τους ασθενείς, τους έστω και σε πρόγραμμα εφημερίας, κι αυτό έχει ως επακόλουθο την συσσώρευση ασθενών της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας στα ήδη υποστελεχομένα ΤΑΕΠ». 
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μπάλα στο γήπεδο των γιατρών για την απεργία μετά τη συνάντηση με υπ. Υγείας
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας