Θέλει να βάλει τέλος στο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά που αναφέρονται σε χρόνια νοσήματα, όπως φάρμακα για αρτηριακή πίεση, διαβήτη, χοληστερόλη και άλλα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η  Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα.
 
Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε την Πέμπτη, φαρμακεία στην Λευκωσία και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται ενώ σε σύσκεψη που θα έχει με τους φαρμακοποιούς την ερχόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην επίλυση των διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

«Θα θέσουμε στον Υπουργό Υγείας, τα θέματα των ελλείψεων, της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, το λογισμικό», είπε η κ. Πιέρα.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σύσκεψη με τους εισαγωγείς φαρμάκων, κατόπιν μεσολάβησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος ως εμπλεκόμενος φορέας θα συμμετάσχει στην συνάντηση.
 
«Στην σύσκεψη θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά ο κατάλογος των φαρμάκων για την διαθεσιμότητα τους ώστε να μην συνταγογραφούνται φάρμακα, τα οποία είναι σε έλλειψη, από την στιγμή που υπάρχουν ανταλλάξιμα για κάθε κατηγορία», ανέφερε.
 
Εξήγησε ότι υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα για κάθε ασθένεια αλλά το σύστημα δεν επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να τα αλλάζουν από μόνοι τους. Οι γιατροί, από την άλλη, δεν ενημερώνονται για τα ποια φάρμακα είναι έλλειψη με αποτέλεσμα να τα συνταγογραφούν.
 
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να ενημερώνονται οι γιατροί και εκείνα που έχουν έλλειψη να μην τα συνταγογραφούν για να διατίθενται τα ανταλλάξιμα. Το σημαντικό είναι να βρεθεί η φόρμουλα που θα ρυθμίσει το θέμα των ελλείψεων ούτως ώστε να εξομαλυνθεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων», σημείωσε.
 
Ένα θέμα που προβληματίζει τους φαρμακοποιούς, είναι αυτό της αμοιβής τους για αυτό και θα αναθέσουν στους λογιστές τους να ελέγξουν κατά πόσο η απόδοση σε σχέση με τις πωλήσεις των φαρμάκων είναι η ενδεδειγμένη για να προχωρήσουν στην αξιολόγηση της κατάστασης κατά πόσον είναι ικανοποιητικό για τα φαρμακεία.
 
«Τα φαρμακεία δουλεύουν με ένα νέο σύστημα το οποίο προβληματίζει, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και θα κάνουμε τον έλεγχο με τους λογιστές μας», σημείωσε.
 
Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε ότι η αναβάθμιση στο λογισμικό στην οποία προέβη ο ΟΑΥ βοήθησε ως ένα σημείο τους φαρμακοποιούς αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα αφού, όπως σημείωσε, το σύστημα εξακολουθεί να είναι χρονοβόρο κι όχι πολύ φιλικό προς τον χρήστη.

«Έχουμε ειδοποιηθεί ότι θα έρθει άλλη αναβάθμιση και αναμένουμε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση πάνω σε θέματα που έχουμε εντοπίσει και έχουμε ενημερώσει τον ΟΑΥ», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι οι ασθενείς παρόλο του ότι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με τις ελλείψεις, είναι διατεθειμένοι να περιμένουν γιατί έχουν αποταθεί πιο ενωρίς στους γιατρούς κι έχουν ακόμη αποθέματα φαρμάκων.
 
Είπε τέλος, ότι οι φαρμακοποιοί αναμένουν να μπουν πρωτόκολλα στα ακριβά φάρμακα, κάτι για το οποίο έχουν ειδοποιηθεί από τον ΟΑΥ ότι προχωρεί κανονικά.

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας