Διακινητής μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές το ψευδοκράτος

Στις 3.060 ανέρχονται τα άτομα που το πρώτο εξάμηνο του 2019 πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ζητώντας πολιτικό άσυλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωσταντίνος Πετρίδης χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό και μιλώντας για κυκλώματα άφησε να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επανεξετάσει το καθεστώς του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
 
Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει συχνά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο τελευταία για πρόσφυγες που έρχονται στα κατεχόμενα και μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές από οδοφράγματα ή και μη ελεγχόμενα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης, ο Κωσταντίνος Πετρίδης είπε ότι υπάρχει κορύφωση του φαινομένου από το 2018. «Μόνο σε ένα μήνα, από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, έχουν περάσει 744 άτομα. Το 2017 ήταν 138 άτομα, ολόκληρο το 2018 2625 και φέτος 3.060 μέχρι τις 2 Ιουνίου».
 
Ερωτηθείς εάν είναι περισσότερο γυναικόπαιδα ή και άνδρες, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι οι περισσότεροι είναι άνδρες και έρχονται σε μεγάλες ομάδες «άρα σίγουρα είναι οργανωμένη κατάσταση. Υπάρχουν αρκετά μεικτές εθνικότητες, άρα σίγουρα μιλάμε για κυκλώματα. Υπάρχουν Σύριοι, αλλά και εθνικότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, από χώρες της Αφρικής, όπως Καμερούν και Νιγηρία, οι οποίοι έρχονται από τα κατεχόμενα και σύμφωνα με πληροφορίες μας φτάνουν αεροπορικώς στην Τύμπου».
 
Ο ΥΠΕΣ δήλωσε ότι πρόκειται για «μια μεθοδευμένη κατάσταση το τελευταίο διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπου και φαίνεται ότι και τα ίδια τα όργανα του ψευδοκράτους δρουν πλέον ως διακινητές. Φαίνεται ότι υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό το θέμα, ενώ υπάρχει και κατάφωρη παραβίαση της δήλωσης της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, για την οποία η Τουρκία λαμβάνει πολλά χρήματα». Υπάρχουν παραδοχές από τους ίδιους τους πρόσφυγες, είπε, για την ύπαρξη κυκλωμάτων, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει κάτι για την πάταξη τους αφού πρόκειται για μη ελεγχόμενα από την Δημοκρατία εδάφη.
 
Το θέμα, είπε, έχει θέσει στην ΕΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ κατόπιν επικοινωνίας του κ. Πετρίδη με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη θα τεθεί άμεσα και προς τα ΗΕ. Ο ίδιος, πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ, το έχει θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Μετανάστευσης. «Πλέον εξετάζουμε και την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και ότι αυτό συνεπάγεται». Ερωτηθείς τί εννοεί με αυτό, ο κ. Πετρίδης απάντησε: «ας περιοριστούμε προς το παρόν έως εδώ».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο ΥΠΕΣ είπε ότι η ΕΕ δίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία κάποια εργαλεία για διαχείριση της κατάστασης που είναι ανεπαρκή λόγω των αριθμών.
 
Το κέντρο υποδοχής Πουρνάρα, όπου γίνονται οι πρώτες εξετάσεις και καταγραφή στοιχείων, πρόσθεσε, ξεπέρασε το όριό του «και έχουμε βάλει επιπλέον αντίσκηνα για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ροές». Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι πρόσφυγες που έχουν ήδη προστασία είναι 15.000, ενώ εκκρεμούν άλλες 15.000 με αίτημα προστασίας ασύλου. «Με αυτές τις ροές είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα».
 
Γι’ αυτό πρέπει πλέον να δοθεί έμφαση στην αποτροπή αυτών των ροών, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος και με τους κανονισμούς της ΕΕ που ισχύουν για τους αιτητές ασύλου, ανέφερε ο κ. Πετρίδης σημειώνοντας ότι και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και η διαφορά της Κύπρου με τις άλλες χώρες – μέλη, καθώς οι πρόσφυγες έρχονται από μη ελεγχόμενες περιοχές από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Γι’ αυτό ζητούμε την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ. Δεν μπορεί για πολιτικές σκοπιμότητες η Τουρκία και το ψευδοκράτος να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό με αυτόν τον τρόπο».
 
Ερωτηθείς για την χρηματική βοήθεια από την ΕΕ για τους μετανάστες, ο ΥΠΕΣ είπε ότι πρόκειται για 8 εκ ευρώ με ορίζοντα την επταετία και «είναι ένα κλάσμα των δαπανών που η Κύπρος καταβάλλει. Αλλά δεν είναι θέμα χρημάτων. Όσα λεφτά να δώσει το ίδιο το κράτος από εθνικούς πόρους, τα προβλήματα δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης». Η Κύπρος έχει την ικανότητα με βάση το μέγεθός της, την αγορά στέγασης, εργασίας να απορροφήσει ένα Χ αριθμό, ο οποίος τώρα είναι πολλαπλάσιος».
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι οι αιτήσεις των περισσοτέρων προσφύγων γίνονται δεκτές καθώς προέρχονται από την Συρία, ενώ παρατήρησε ότι και σε εκείνες τις περιπτώσεις που αιτήσεις ασύλου απορριφθούν, η χώρα προέλευσής τους μπορεί να μην τους δεχθούν. Χθες, σημείωσε, για το λόγο αυτό είχε συνάντηση με την FRONTEX ώστε να αναλάβει η ΕΕ έναν πιο ενεργό ρόλο για την επιστροφή αιτητών προς τρίτες, κυρίως, χώρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»