Κερδίζει το στοίχημα το ΓΕΣΥ-Με θετικό πρόσημο το πρώτο εικοσαήμερο

Δύο εβδομάδες και κάτι χρειάστηκε το ΓΕΣΥ για να διπλασιάσει και κατά συνέπεια να χιλιάσει …τους εγγεγραμμένους γιατρούς στο Σύστημα, το οποίο μέρα με μέρα ομαλοποιείται σε όλους τους τομείς.
 
Στον απολογισμό του πρώτου εικοσαήμερου ζωής του ΓΕΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μέσω της Αναπληρώτριας Διευθύντριάς του Έφης Καμίτση, υπογραμμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση δυο σημεία.
 
Τα συν
1. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εγγράφηκε και αγκάλιασε το Σύστημα.
2. Οι εγγεγραμμένοι πλέον δικαιούχοι χρησιμοποιούν μαζικά τις υπηρεσίες που μπορούν να απολαμβάνουν μέσα στο ΓΕΣΥ.
 
Το πιο σημαντικό, είπε μιλώντας στον REPORTER, είναι πως υπάρχει και λειτουργεί το ΓΕΣΥ και ο κόσμος λαμβάνει τις υπηρεσίες του. Την ίδια ώρα, το λογισμικό λειτουργεί κανονικά.
 
«Κρίνοντας και από τον αριθμό των εγγραφών, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο κόσμος αγκάλιασε και στηρίζει το ΓΕΣΥ. Είχαμε πει από την αρχή ότι χρειαζόταν χρόνος προσαρμογής μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
 
Τα πλην
1. Η χρήση του λογισμικού και οι δυσκολίες ομάδων παρόχων υγείας που δεν εξοικειώθηκαν πλήρως ακόμη.
2. Η μη έγκαιρη προσβασιμότητα κάποιων δικαιούχων.
 
Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που υφίστανται εντός ΓΕΣΥ.
 
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, επισήμανε ότι είναι θέμα χρόνου η εξοικείωση με το νέο λογισμικό, μέσα και από τα σεμινάρια που συνεχίζουν να γίνονται από την ομάδα τεχνικής υποστήριξης των παροχέων.
 
Για τα προβλήματα με την έγκαιρη προσβασιμότητα δικαιούχων στους προσωπικούς τους γιατρούς, η κ. Καμίτση εξήγησε πως και αυτό είναι θέμα χρόνου να ομαλοποιηθεί.
 
Σε κάποιες περιπτώσεις, τόνισε, δικαιούχοι εκφράζουν παράπονα ότι οι προσωπικοί τους γιατροί δεν τους δέχονται άμεσα και καθορίζουν ραντεβού σε μεταγενέστερο στάδιο. Κατανοώντας από τη μια τη δυσαρέσκεια των πολιτών και απ’ την άλλη την πίεση των γιατρών, επισήμανε πως πρέπει να αφήνουν χώρο για τυχόν επείγοντα περιστατικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η διαλογή μέχρι να περάσει η πρώτη φούρια. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι αυτός ο συνωστισμός είναι παροδικός.
 
Πιο φιλικό στη χρήση του το
 αναβαθμισμένο λογισμικό
Μέσω της αναβάθμισης που έγινε στο λογισμικό του ΓΕΣΥ, στοχεύεται η επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν με τους παρόχους, ώστε αυτό να γίνει πιο φιλικό και κατ’ επέκταση πιο απλοποιημένο στη χρήση του, σύμφωνα με την κ. Καμίτση, η οποία σημείωσε πως έπεται και δεύτερη αναβάθμιση σε δύο εβδομάδες.
 
Οι αλλαγές επήλθαν, αφού λήφθηκαν υπόψη δυσκολίες και προβλήματα από τους χρήστες. Αφορούν παραγγελίες για εργαστηριακές εξετάσεις, συνταγογραφήσεις φαρμάκων κτλ.
 
Οι αριθμοί γιατρών και δικαιούχων
Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι σημερινοί αριθμοί μέσα στο ΓΕΣΥ και το πού έχουν φθάσει από την ημέρα που εφαρμόστηκε, την 1η Ιουνίου.
 
Αυτή τη στιγμή, 590 χιλιάδες ή ποσοστό 70% του πληθυσμού ενεγράφη στο Σύστημα και δικαιούται να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του ΓΕΣΥ.
 
Σ’ ό,τι αφορά στους γιατρούς, το σημαντικό είναι πως υπάρχει αυξητική τάση και καθημερινά οι λίστες μακραίνουν.
 
Σύμφωνα με τους σημερινούς αριθμούς:
-Προσωπικοί γιατροί για ενήλικες -> 374
-Παιδίατροι -> 114
-Ειδικοί -> 517
 
Η κ. Καμίτση σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι, ο αριθμός των ειδικών γιατρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΓΕΣΥ.
 
«Από 260 ειδικοί γιατροί που ήταν στην αρχή, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε και τώρα έφθασε τους 517», τόνισε με έμφαση, υποδεικνύοντας μάλιστα πως οι παρούσες ανάγκες καλύπτονται.
 
Το πιο σημαντικό, είπε, είναι πως πέραν από τους 340 ευρισκόμενους στο δημόσιο ειδικούς γιατρούς, προστέθηκαν και γύρω στους 200 ιδιώτες, αριθμός που διαφοροποιείται προς τα πάνω συνεχώς, καθώς στα γραφεία του ΟΑΥ καταφθάνουν πολλές αιτήσεις από νέους ειδικούς γιατρούς που εκφράζουν πρόθεση ένταξης στο ΓΕΣΥ.
 
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, στους 517 ειδικούς θα προστεθούν πολλοί στο άμεσο μέλλον, γεγονός όπως εξήγησε, που ανέμεναν προτού αρχίσει το ΓΕΣΥ και τελικώς βλέπουν να συμβαίνει και στην πράξη.
 
Δεν αλλάζει η φιλοσοφία
Η κ. Καμίτση κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες καταγγελίες των οργανωμένων ασθενών σε βάρος ειδικών γιατρών, ότι προσπαθούν και πιέζουν για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, ώστε να επιτρέπεται η επιπλέον χρέωση των δικαιούχων από τους γιατρούς εντός του Συστήματος.
 
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, επισήμανε πως στη βάση του παρόντος νομοθετικού πλαισίου δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα προσφερόμενο πακέτο στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ αυτή είναι η φιλοσοφία του και δεν ανατρέπεται.
 
Για να φτάσουμε στο σήμερα, σημείωσε, προηγήθηκαν επαφές με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες λειτουργεί ανάλογο σύστημα υγείας, συμπληρώνοντας πως οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει στην πορεία υπάρχει και η συνεργασία αλλά και η εμπειρογνωμοσύνη.
 
Οι απαιτήσεις των ασθενών
Ανάμεσα στα ζητήματα που προέκυψαν από την ημέρα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ήταν και περιπτώσεις κατά τις οποίες, δικαιούχοι του ΓΕΣΥ απαιτούσαν από τους προσωπικούς τους γιατρούς φαρμακευτικά προϊόντα ή παραπεμπτικά ή παραγγελίες για εργαστηριακές ή διαγνωστικές εξετάσεις, επικαλούμενοι γνωματεύσεις ιατρών, που δεν συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.
 
Η κ. Καμίτση κατέστησε σαφές ότι εναπόκειται στους προσωπικούς γιατρούς που συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ, να κρίνουν αν ένας ασθενής χρειάζεται κάποιο φάρμακο, ή αναλύσεις ή γενικότερα το όποιο παραπεμπτικό. «Είναι γιατροί, αξιολογούν οι ίδιοι την κάθε περίπτωση και αναλόγως πράττουν. Αν χρειάζεται παραπομπή σε γιατρό κάποιας ειδικότητας ή οτιδήποτε άλλο θα γίνει».
 
Διευκολύνσεις στα κλινικά εργαστήρια
Δόθηκαν τεχνικές διευκολύνσεις στα κλινικά εργαστήρια τα οποία διαμαρτυρήθηκαν ότι τετραπλασιάστηκε ο όγκος εργασίας τους λόγω τους τρόπου που γίνεται η διαδικασία εντός ΓΕΣΥ.
 
Όπως εξήγησε η κ. Καμίτση, «ο αυξημένος χρόνος οφείλεται στην κράτηση του παραπεμπτικού και την υποβολή των αποτελεσμάτων. Η εκτέλεση των εξετάσεων γίνεται από το κάθε εργαστήριο, όπως πριν και αυτό αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες του κάθε εργαστηρίου. Για να αντιμετωπισθεί αυτό δόθηκαν κάποιες τεχνικές διευκολύνσεις από τον ΟΑΥ».
 
Απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, είναι ένα καινούργιο περιβάλλον λειτουργίας για τους παροχείς υγείας και είναι λογικό να καταγράφονται τέτοια ζητήματα, μέχρι να επέλθει η εξοικείωση με το σύστημα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές