Η Λ. Κουρσουμπά παρέδωσε την τελευταία της έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές πράξεις με τις οποίες ενισχύονται ξεχωριστές πτυχές των δικαιωμάτων του παιδιού, σημειώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι «υπάρχει τεράστια ακόμη δουλειά να γίνει.

Η κα. Κουρσουμπά παρέδωσε σήμερα την ετήσια έκθεσή της για το έτος 2018 στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την τελευταία Ετήσια Έκθεση που ετοιμάζει ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, δεδομένου ότι η θητεία της λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο, έχοντας υπηρετήσει το Θεσμό ως η πρώτη Επίτροπος, μετά τη ψήφιση του σχετικού Νόμου, για δύο θητείες, τη μέγιστη περίοδο που επιτρέπει ο Νόμος.

Κατά την παράδοση της έκθεσής της, η κα. Κουρσουμπά εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Βουλής την πλήρη ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνεργασίας που χτίστηκε στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων θητείας της ανάμεσα στο Θεσμό και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας», ανέφερε, «οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τόσο στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και νομοθετικού έργου, όταν υπάρχουν θέματα που αφορούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, το παιδί, ζητούν τη συμμετοχή και της Επιτρόπου στις συνεδρίες τους».

«Πρόκειται για μια πρακτική η οποία σταδιακά έχει εμπεδώσει ότι κάθε νομοθεσία που αφορά παιδιά, θα πρέπει να είναι παιδοκεντρική, κάτι που σημαίνει ότι, θα πρέπει να θεμελιώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού», πρόσθεσε. 

Η κα. Κουρσουμπά αναφέρει ότι η Έκθεση παρουσιάζει με τρόπο συνοπτικό, πλην όμως περιεκτικό, το έργο και τις δράσεις της Επιτρόπου εντός του 2018. Χρονιά, προσθέτει, την οποία σηματοδότησε η έναρξη της Παγκύπριας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Δράσης «Συμμετέχουμε Ενεργά στην Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού».

«Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων του παιδιού είναι πρώτα και πάνω από όλα θέμα κουλτούρας. Κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων, η οποία οικοδομείται μέσα από τη διάχυση γνώσης, την καλλιέργεια στάσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την υιοθέτηση συμπεριφορών», αναφέρει.

Από την άλλη, συνεχίζει, «η διαμόρφωση ενός θετικού θεσμικού πλαισίου το οποίο να θεμελιώνεται και να υπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού, δεν δημιουργεί μόνο νομικής τάξης υποχρεώσεις τόσο στο Κράτος όσο και στους πολίτες, αλλά και συνεισφέρει στην  κουλτούρα σεβασμού των δικαιωμάτων».

«Είναι για τούτο, ακριβώς, το λόγο», αναφέρει, «που θεωρώ εξόχως σημαντική τη συνεργασία του Θεσμού του Επιτρόπου με τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω της οποία τροφοδοτείται η δέσμευση των μελών του Σώματος σε μια παιδοκεντρική προοπτική των πραγμάτων».
 
«Στο χρονικό διάστημα που υπηρετώ το Θεσμό της Επιτρόπου», αναφέρει, «η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές πράξεις με τις οποίες ενισχύονται ξεχωριστές πτυχές των δικαιωμάτων του παιδιού. Σημειώνω, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση (με την κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε, την ψήφιση του Νόμου που αναθεωρεί το Νομικό Πλαίσιο που Διέπει την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, του 2014) αλλά και την ψήφιση του περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμου του 2019».

Παράλληλα, αναφέρει η Επίτροπος, «σημαντικά βήματα έγιναν, άλλοτε μεγάλα και άλλοτε μικρότερα, με μερικές τροποποιήσεις σε μια πλειάδα νομοθεσιών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά ή/και ευάλωτες ομάδες παιδιών (σημειώνω εδώ, εντελώς ενδεικτικά, τον περί Προσφύγων Νόμο, τον περί της Πρόληψης, Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμο, τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς, κλπ)».
 
Αναντίλεκτα, προσθέτει, «υπάρχει τεράστια ακόμη δουλειά να γίνει[…]. Σημειώνω, σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα που ακολουθεί, για παράδειγμα, το τεράστιο έργο που έχει να γίνει στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Η συζήτηση των σχετικών Νομοσχεδίων έχει ήδη ξεκινήσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών».

Ήδη, είπε, έχει κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει και υποβάλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με τίτλο «Νόμος που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης».

«Θέλω να πιστεύω ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα το αντιμετωπίσει θετικά και εποικοδομητικά, καθώς συνιστά ουσιαστική τομή στον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία και η κοινωνία αντιμετωπίζουν το παιδί γενικά και, ειδικότερα, το παιδί το οποίο έρχεται σε επαφή με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Από κει και πέρα, σε μεσοπρόθεσμο / μακροπρόθεσμο διάστημα υπάρχουν σημαντικές νομοθεσίες όπως ο περί Παίδων Νόμος και ο περί Υιοθεσίας Νόμος, οι οποίες χρειάζονται οπωσδήποτε εκσυγχρονισμό», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα