Πριν τις διακοπές για ψήφιση η σύνταξης χηρείας για τους άνδρες

Το νομοσχέδιο για παροχή σύνταξη χηρείας στους άνδρες των οποίων οι σύζυγοι έχουν αποβιώσει κατά ή μετά την 1/1/2018 θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας για τελική τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων προτού θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση πριν τις θερινές διακοπές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής,  βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής, ο κ. Φακοντής υπενθύμισε ότι «το νομοσχέδιο με τις ίδιες ακριβώς προτεινόμενες ρυθμίσεις είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση το 2018. Με το νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί τότε και συγκεκριμένα με την άνιση μεταχείριση που αυτό επέφερε μεταξύ των χήρων ανδρών καθώς και μεταξύ των γυναικών που εισέφεραν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε διαφωνήσει η πλειοψηφία της Βουλής, υπερψηφίζοντας τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων».

«Η τότε τροπολογία είχε σκοπό και στόχο την άρση της αδικίας και τη διασφάλιση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης παραχωρώντας σύνταξη χηρείας σε όλους τους άνδρες που πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτήτως του πότε απεβίωσε η σύζυγος τους», είπε.

Ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικά ανέπεμψε το νόμο στον οποίον είχε ενσωματωθεί η εν λόγω τροπολογία και στη συνέχεια μετά την απόρριψη της αναπομπής από την πλειοψηφία της Βουλής ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε στην αναφορά του εν λόγω νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο».

«Το Ανώτατο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που προώθησε η Βουλή λόγω της αύξησης των δαπανών του κράτους που αυτές επιφέρουν», πρόσθεσε.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν μπορούμε όμως να μην επαναλάβουμε τη θέση μας ότι το σημαντικότερο συνταγματικό πρόβλημα που προκύπτει με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο δικαιούχοι σε σύνταξη χηρείας είναι μόνο οι άνδρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε κατά ή μετά την 1.1.2018. Όλοι οι υπόλοιποι άνδρες χήροι δυστυχώς και βάση το νέο νομοσχέδιο δεν θα είναι δικαιούχοι σε σύνταξη χηρείας», είπε.

Όπως είπε, «επιχειρείται ουσιαστικά εν μέρει ρύθμιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Η νομοθεσία αυτή είναι πολύ πιθανόν, αν αύριο γίνει νόμος, να κριθεί αντισυνταγματική αν κάποιος προσφύγει στο δικαστήριο λόγω της άνισης μεταχείρισης. Δεν μπορεί κάποιος να θεωρείται χήρος με βάση την ημερομηνία που απεβίωσε η σύζυγος του».

«Το νομοσχέδιο θα τεθεί για τελική τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων στην επόμενη συνεδρία και ακολούθως θα οδηγηθεί στη ολομέλεια για ψήφιση πριν τις διακοπές του καλοκαιριού», είπε.

Ο κ. Φακοντής είπε ακόμη ότι κατά τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας συζήτησαν και τον Περί Συντάξεων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017 και τις δύο προτάσεις νόμου τις οποίες κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ «στις οποίες επιχειρούμε να διορθώσουμε μια στρέβλωση που υπάρχει στη συγκεκριμένη νομοθεσία».

«Αυτό το ζήτημα το συζητούμε εδώ και δύο χρόνια. Έγινε αποδεκτή η λογική πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και υιοθετεί τη θέση ότι ανεξαρτήτως εάν κάποιος σύναψε γάμο μετά την αφυπηρέτηση του να δικαιούται η σύζυγος του τη σύνταξη χηρείας» υπό προϋποθέσεις.

Ο βουλευτής του Κ.Σ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε την επαναφορά του νομοσχεδίου για την παροχή σύνταξης χηρείας επί ίσοις όροις σε άνδρες και γυναίκες, προσθέτοντας ότι το προτεινόμενο τροποποιητικό νομοσχέδιο διορθώνει «μια σαφώς αντισυνταγματική διάκριση που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια» ως προς τα κριτήρια για την παροχή σύνταξης χηρείας σε γυναίκες και άνδρες.

Ο κ. Μυριάνθους έκανε λόγο για αντισυνταγματικά και ανισότητα μεταξύ των πολιτών που ουσιαστικά έχουν χηρεύσει πριν την 1/1/2018 προσθέτοντας ότι κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κάποιος πολίτης που έχει χηρεύσει πριν την 1/1/2018 να προσφύγει στο δικαστήριο για αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ πολιτών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι «όσοι είναι δικαιούχοι από την 1/1/2018 θα πάρουν και αναδρομικά τα οφειλόμενα», σημειώνοντας ότι « το ποσό που αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί αν όλοι κάνουν την αίτηση υπολογίζεται κοντά στα €13,7 εκ.»
 
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του, είπε ότι «η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και της Κυβέρνησης είναι ότι δεν θα δοθεί η οποιαδήποτε σύνταξη χηρείας για όσους έχουν χάσει τη γυναίκα τους πριν την 1/1/2018. Για εμάς αυτό είναι λανθασμένο και άδικο».

«Αυτό που μας έχει υποδείξει το υπουργείο είναι ότι δεν υπάρχει πρακτική δυνατότητα για να καλυφθούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε. Είπε επίσης ότι «κάθε φορά που βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό πάντα αδικούνται οι πιο αδύνατοι και συνήθως οι ευάλωτες ομάδες. Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν» και έφερε ως παράδειγμα για άρση αυτής της αδικίας την «αποκοπή από τους αξιωματούχους ενός σημαντικού ποσοστού ώστε να καλυφθεί αυτό το ποσό».

«Το συνολικό κόστος μέχρι το 2060 είναι γύρω στα €830 εκ. δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό ποσό και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει επιτέλους ότι θέλει να διορθώσει αυτή την αδικία», κατέληξε.   
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ